Skocz do zawartości

Jak oznaczyć strony archiwalne

RB23

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zastanawiam się jak to zrobić, aby poprawić SEO i wyniki wyszukiwania.

Mam różne podstrony odnoszące się do wydarzeń sportowych aktualnych i archiwalnych. Wpisując słowa kluczowe w wyszukiwarce np Nazwa druzyny, w wynikach pojawiają mi się linki do stron archiwalnych z daną drużyną, a nie do aktualnych.

Zastanawiam się jak to poprawnie ustawić, aby google brał pod uwagę aktualne wydarzenia, a nie archiwalne jednocześnie nie tracąc nic z wypracowanych pozycji w SEO dla danej frazy.

Rozwiązać do meta robots noindex na wydarzeniach archiwalnych?

Dziękuję za pomoc

Jeśli masz ruch na podstronach, to dając na te podstrony noindex stracisz ruch, bo google niekoniecznie zastąpi wynik jakimś nowym wpisem. 

Przykładowo możesz użytkownikowi pokazać aktualne informacje na górze przed nieaktualnym wpisem. 

PS. Zainteresuj się jeszcze schema.org i Google news 

Edytowane przez okazwłoka

Cześć @RB23,

Jeśli już chcesz ustawiać 'noindex' zatem niech będzie na:

• kontakt
  • regulamin
  • polityka prywatności

Oczywiście dobrym pomysłem jest podstron z tagiem 'noindex' nie wrzucanie do sitemap. Poza tym noindex na wszystko inne jest złym rozwiązaniem, bo archiwum poniekąd, to spora dawka linkowania wewnętrznego. Najwidoczniej twój blog dosyć często odsyła do archiwum stąd googlebot "stwierdził", że to są wartościowe posty / podstrony.

Zastanowiłbym się również nad mapą witryny (sitemap.xml). Kilka lat temu na blogu google pojawił się wpis "Najlepsze praktyki dotyczące map witryn XML i kanałów RSS / Atom" (tłumaczenie). Tak samo google w dokumentacji ma artykuł "Przygotowywanie i przesyłanie mapy witryny", w którym napisane jest m.in, że googlebot obecnie nie przetwarza w mapach witryn atrybutu <priority>, a tylko <lastmod>. Ile w tym prawny, nie wiem ale to nie byłby pierwszy raz gdy twórcy od google coś przekazują, a rzeczywistość jest inna. Zwróć uwagę, że słowem klucz jest "obecnie", czyli wcześniej przetwarzał? a może w przyszłości będzie przetwarzał? Poza google jest jeszcze wyszukiwarka od Microsoftu - BING, w której moim zdaniem też warto się znaleźć.

Google news jest bardzo dobrym pomysłem. O ile twój serwis nie jest mega duży, to konkurować będzie raczej ciężko z molochami ale i tak warto.

1. Więcej info o Google News znajdziesz tutaj: https://support.google.com/news/publisher-center/
  2. Natomiast swoją stronę możesz dodać poprzez to narzędzie: https://publishercenter.google.com/publications

Przejrzyj jeszcze linkowanie wewnętrzne na swojej stronie.

Pozdrawiam

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

Dziękuję za informację,

Obecnie przebudowuję serwis (całkowicie nowa struktura, itp.) dlatego mogę zrobić co tylko uznam za stosowne. 

Faktycznie, wrzucając noindex stracę linkowanie. 

Spróbuję zatem schema i odpowiednio ogarniętą mapę z lastmod i priority.
W google news jestem, ale ruchu niestety dużego tam nie mam :)

Dziękuję Wam za rady.

W sumie to nikt nie odpowiedział na pytanie zadanie przez pytajacego.

Generalnie jeśli nie chcesz tracić starcyh podstron sugerowąłbym na początku każdego archiwalnego wpisu wrzucić taki box ze spisem aktualności - czyli nie myśl jak SEo tylko jak UŻYTKOWNIK - co zrobić aby zachęcić do wejscia w aktualności? Musisz czy tez powinieneś zbadać za pomoca yandex metrcia rożne warianty i jednym z nich jest umiejscowienie na początku starego artykułu linków do nowych artykułó z napisaem "ten artykuł jest przestarzały - zobacz najnowsze newsy dotyczące zespołu Chelsea Londyn".

Czyli wyj∂ź od UX a nie od SEO.

@RB23 :)

• Like 1
  • Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ewentualnie w zależności od skali ilości tych podstron i tego jaki ruch generują z organika, można się zastanowić nad ubiciem starych podstron i przekierowaniami 301 na aktualne.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

a w ogóle w takim przypadku zrób pillar pages :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint