Skocz do zawartości

Ten sam content na subdomenie

Konrad5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem na forum i znalazłem trochę informacji o subdomenach i duplicate content, ale żaden z postów nie rozwiązał moich wątpliwości. Żeby dobrze zilustrować o co mi chodzi posłużę się przykładem.

Załóżmy, że jest strona www.skarpetki.pl i jako właściciel chciałbym otworzyć sieć dystrybucji gdzie każdy współpracownik otrzymywałby subdomenę z gotową stroną na której mógłby sprzedawać te skarpetki. I teraz pytanie - czy na każdej z tych subdomen może być identyczny sklep ze skarpetkami? Bo nie sposób robić dla każdego współpracownika nową stronę skoro to nie potrzebne. Poza tym lepiej się prezentuje cały komplet dystrybutorów gdy mają takie same strony podkreślające jedną markę.

I druga sprawa. Zakładając, że jest taki system sklepów na subdomenach i że mogą być one wszystkie takie same, to czy mogę do nich linkować ze strony głównej skarpetki.pl? Nie po to by pozycjonować, ale po to by klient po wejściu na stronę główną mógł wybrać sklep najbliżej jego miejsca zamieszkania i przejść na jego stronę (wiele produktów odbieranych jest osobiście).

Można tak spróbować, ale imho dużo bezpieszniejsze jest to zrobione w katalogach:

www.skarpetki.pl/warszawa/

www.skarpetki.pl/krakow/

itd

I co najmniej TITLE byłbym zmienić na tych katalogach (i lepiej jeszcze dodać coś na stronie: "skarpetki w ...") i potem linkować "skarpetki w warszawie" itd

I druga sprawa. Zakładając, że jest taki system sklepów na subdomenach i że mogą być one wszystkie takie same, to czy mogę do nich linkować ze strony głównej skarpetki.pl? Nie po to by pozycjonować, ale po to by klient po wejściu na stronę główną mógł wybrać sklep najbliżej jego miejsca zamieszkania i przejść na jego stronę (wiele produktów odbieranych jest osobiście).

A czemu masz watpliwości?

Skorzystam z istniejącego tematu, bo jak założę nowy to mnie pewnie zaraz ktoś zbeszta.

Załóżmy, że mam podstronę w serwisie z regulaminem, który znajduje się również na innej stronie. Lepiej w takim przypadku dać tam noindex, tak aby Google traktowało cały serwis jako całkowicie unikalny? Czy może lepiej pozwolić ją zindeksować, bo może jako kolejna podstrona, mimo że nieunikalna, da coś więcej.

Nie mogę zmieniać regulaminu.

To treść regulaminu pozostaw ale zmień jego "otoczenie" i będziesz miał unikatową stronę.

Tylko, że podstrona zawiera wyłącznie regulamin, ale jest on skopiowany ze strony, która poza regulaminem zawierała inne treści.

Ale zastanawia mnie jeszcze co się dzieje jak ludzie kopiują nasz unikalne teksty i wstawiają je na swoich stronach? Czy Google zwraca uwagę która strona z danym tekstem była wcześniej zindeksowana, czy może obie treści traktuje jako nieunikalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności