Skocz do zawartości

Czy idzie zablokować dostęp botą? na daną stronę?

Rekomendowane odpowiedzi

Wyrażaj się precyzyjniej i dbaj o poprawność językową swoich postów! Jakie "boty" masz na myśli? Chodzi Ci o roboty wyszukiwarek? Zablokować je można umieszczając prosty wpis w pliku robots.txt lub znacznik Meta Robots z parametrem Noindex. Jednak pajączki wyszukiwarek nie "robią syfu na stronie", może co najwyżej zużywają transfer. Skoro piszesz o zaśmiecaniu serwisu przez boty, można wywnioskować, że masz na myśli roboty spamujące fora dyskusyjne bądź katalogi stron - w takim przypadku nie ma to nic wspólnego z wyszukiwarkami.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

a nie można tak:

<? 
if (!eregi ('nazwa_bota', $HTTP_USER_AGENT)) {
die('...');
}
?>

Nawet google nie zawsze przedstawia sie jako google bot, nie wspomne o wielu innych mniej lub bardziej znanych robotach. Spamerzy często zgłaszają się jako zwykli klienci :)

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
Nie oznacza że na stronę wszedł użytkownik wykorzystujący takie oprogramowanie ale że program tak sie poprostu przedstawił. Hym... o ile pamięć mnie nie myli w Opera np. może przedstawiac sie jako IE.

witam,

to ja trochę offtopic polecę. Byłem na pierwszej pozycji i przez przypadek (aż sam się nie mogę nadziwić swojej głupocie) wstawiłem w indexie strony <meta name="Robots" content="noindex" />. Czy jest możliwe że powrócę na pierwsze miejsce i powróci mi pagerank ?

darmowe programy - najlepsze darmowe programy

gadu gadu - wszystko do twojego gadu gadu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności