Skocz do zawartości

Nagłówki we wpisie blogowym - hierarchia

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

mam nie lada dylemat. Czytając poradnik dotyczące SEO renomowanych agencji ds. SEO wszędzie piszą, że podstawa to H1 i to powinien być tytuł wpisu na blogu. I tak mam u siebie. Piszą, że potem powinien być tekst i dopiero nagłówek H2. No i ten nagłówek H2 można rozbić na H3. Przy bardziej rozbudowanych można dodać do H3 sekcję H4.  Zrozumiałe. 

Tylko większość renomowanych blogów w kodzie ma to inaczej zrobione jak się człowiek zagłębi. Jest H1 a potem 4 nagłówki H3 i nie ma H2 albo nagłówki nie są w kolejności (jak w spisie treści) H1 - tytuł, 4 nagłówki H3 i H2 - podsumowanie. Dodam, że nie są to jakieś długie wpisy naukowe ale takie standardowe.  Podzieli się ktoś swoją wiedzą w temacie? 

Wytyczne Google nic nie mówia o hierarchii nagłówków H. Więc jesli zaprojektujesz to dobrze i przyjaźnie dla użytkownika - to będzie dobrze :) Nie ma wytycznych jednoznacznie mówiąc, że MUSI być tak czy tak :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@tomasztt, tak to jest jak się ma cenniki w kilku miejscach, strzelam, że faq nieaktualne ;) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

14 godzin temu, tomasztt napisał:

Dzięki za odpowiedź. Przypuszczałem, że tak jest :)

PS jeśli to Ty jesteś tym Zgredem ze zgred.pl to dobry blog. Czytam :) 

PS2 Nie wiem czy nie błąd ale konsultacje SEO na stronie w cenniku pisze 249 netto a w FAQ 199 netto. Pytam, bo jestem zainteresowany. 

Danke - poprawiłem. NIe wszędzie pamiętam gdzie co jest ;) POdwyżki podwyżki w ramach Nowego Wału.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

22 godziny temu, zgred napisał:

Wytyczne Google nic nie mówia o hierarchii nagłówków H

Przepraszam bardzo - nagłówki i tytuły to jest temat podstawowy jeśli chłodzi o formatowanie HTML wiec 

https://developers.google.com/style/headings

Nagłówki H w tekstach powinny mieć hierarchię od H2 do H6 (H1 ma tytuł) - nie pomijasz np dajesz H3 pod H1 tytułu i nie przeskakujesz np z H2 na H5.

Same nagłówki to z założenia tytuły wiec pod nagłów powinien być tekst. 

Jednym słowem - możesz nie dawać w ogóle nagłówków poza tytułem w H1 ale jak dajesz nagłówki to prawidłowo. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

8 godzin temu, Grey Ronin napisał:

jeśli chłodzi o formatowanie HTML

Chłodze to wódkę :P

Jest rozrysowana hierarcha? Nie ma. Jest podana jaka ilość? Nie ma... ;) :P