Skocz do zawartości

MaxRank - Nowy czynnik wpływający na Rank

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Wyżej wspomniałem o obliczaniu rank niezależnie od linków, miałem na myśli oczywiście parametry serwisu majestic (oraz innych tego typu).

Kilku wydawców już do mnie napisało w tej sprawie, więc może napiszę  tutaj dla wszystkich:

Obecnie trwa w sumie ostatnia faza testów sposobu obliczania rank (nie jest to robione na zasobach systemu) i wygląda na to, że jest to dobry sposób. Sposób nie opiera się na ruchu/ilości słów kluczowych w Google dla strony. Idzie to w kierunku sprawdzania, czy i jak treść która jest na stronie rankuje (sprawdzanie potencjału rankowania strony, a nie jej ruchu).

Dlatego już za wczas zachęcam do wzmacniania domen w miarę możliwości. Ewentualne przejście na nowy rank będzie stopniowe i rozłożone w czasie na 4-5 miesięcy.

Edytowane przez okazwłoka

Dla uproszczenia sprawdzana będzie tylko strona główna i jej rank będzie automatycznie przypisywany do podstron (tak jak to jest teraz robione).

Mniej więcej tak to będzie wyglądało, występująca treść zostanie pobrana i sprawdzona w wyszukiwarce. W zależności od pozycji będzie otrzymywała odpowiedni rank. Szczegóły podam gdy tylko zdecyduję się na konkretny sposób, wtedy jak najszybciej karty zostaną odsłonięte. Na razie jeszcze testuję kilka opcji.

Czy w jakiś sposób będzie uwzględniona trudność danej frazy/tematyki?

Nie chciałbym, aby moje strony o sadzeniu cebuli w glebach spoistych miały lepszy rank od witryn na temat prawa.

Tematyka strony w żaden sposób nie może mieć wpływu w sposobie ustalania ranku.

I może się okazać, że strona o cebuli będzie mocniejsza od krwiopijczych stron, czemu nie :) 

Na razie jednak proszę bez paniki, nic nie jest przesądzone, bo nawet testy jeszcze się nie skończyły,

a testuję różne sposoby już od ponad roku, nawet coś tam na blogu dawno pisałem o testach: http://xn--okazwoka-bpb.pl/index.php/2021/09/07/pagerank-2021-okreslenie-pr-korzystajac-wylacznie-z-wyszukiwarki-google-test/

• 2 tygodnie później...

Alarm odwołany, nie będzie określania ranku na podstawie sprawdzania pozycji występującego tekstu.

• 1 miesiąc temu...

Decyzja została podjęta. Nadchodzi czas zmiany obliczania Rank, jeszcze we wrześniu podam info dokładnie co i jak. Zmiana ma na celu poprawienie jakości stron i uratowanie systemu przed odpływem reklamodawców.

Na razie jeszcze sprawdzam dokładnie strony wydawców i na tej podstawie zostaną określone zmiany, zostaną przygotowane dokładne wytyczne dla wydawców i sposób obliczania RANK. Oczywiście będzie czas na wprowadzenie zmian, a przejście na nowy rank będzie stopniowe.

Na razie mogę podać tyle, że na nowy rank będą miały wpływ:

1. Linki (jakość, ilość)
  2. Onsite (budowa, wygląd, SSL)
  3. Widoczność (słowa kluczowe w SERP Google)
  4. Wiek domeny

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności