Skocz do zawartości

Google Moja Firma - Pozycjonowanie wizytówki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

od dłuższego już czasu (odkąd pod adwordsami mamy 3-4 wyniki z map) moje wypozycjonowane strony nawet w TOP1 mają znacznie niższy ruch i pojawia się mniej telefonów - w zasadzie nic odkrywczego. Od jakiegoś już czasu bawię się też wizytówkami i muszę przyznać, że to świetne zastępstwo zwykłego SEO. No właśnie, ale tutaj algorytm jest dla mnie nie do końca jasny bo przeprowadziłem już masę testów zakładając po kilka wizytówek w jednym mieście i pozycjonując je na te same frazy aby zobaczyć co tutaj jest najważniejsze. Moje wnioski na dzisiaj:

1. NAPy nie mają praktycznie żadnego znaczenia - mam wizytówki w jednym mieście i te z napami potrafią być znacznie niżej niż te bez napów, ale sukcesywnie opiniowane. 

2. Tytuł i opis - bardzo mocno wpływają na pozycje

3. Podpięta wypozycjonowana domena - rok temu wydawało mi się że to czynnik kluczowy, a dzisiaj nie widzę żadnej różnicy czy domena jest wypozycjonowana czy nie. Na niektórych wizytówkach mam podpięte domeny nielinkowane odległe w serpach, a wizytówka jest w TOP.

4. OPINIE - do początku zeszłego roku nie widziałem praktycznie żadnego wpływu opinii na pozycje dzisiaj się to diametralnie zmieniło. Z tego co widzę w tej chwili jest to chyba GŁÓWNY czynnik wpływający na ranking oczywiście w obie strony. Przykład: Do niedawna jedna z moich wizytówek znajdowała się w TOP3, aż tu nagle klient łapie szybko kilka JEDYNEK (był tego świadomy - nawał pracy w jego branży i niestety nie mógł w 100% spełnić oczekiwań wszystkich potencjalnych klientów) EFEKT? Spadek średniej oceny w okolice 3 gwiazdek i spadek w rankingu na pozycję 16. Kolejny przykład: 2 z moich wizytówek w różnych miastach od dłuższego czasu posiadały 4-7 opinii i przestałem starać się zdobywać kolejne opinie bo niby konkurencja niewielkie (około 30-40 innych podobnych wizytówek), a i tak mam TOP1. EFEKT? Konkurencja zaczęła cisnąć z opiniami przekraczając 20 sztuk na wizytówce, a moje wypadły z TOP3 na pozycje w okolice 6-8. Na jedną wizytówkę kupiłem opinie od sprawdzonego gościa, a na druga zacząłem Cisnąć sam z mojej bazy kont. Efekt w zasadzie już po 2 tygodniach - obie wizytówki ponownie TOP1

5. Postowanie - na kilku wizytówkach już w 2018 roku zacząłem systematycznie dodawać posty z opisem i fotami, aby pokazać że te wizytówki żyją. Po 2 posty w tygodniu więc sporo. Dzisiaj w tych miastach moje wizytówki mają chyba najwięcej postów. EFEKT: Kiedyś wydawało mi się, że być może coś to daj, ale to chyba efekt placebo i słabego testu. Dzisiaj już wiem że nie daje to absolutnie nic bo wyprzedza mnie konkurencja ze swoimi wizytówkami nie posiadając ani jednego posta, ale mają za to zdecydowanie więcej opinii.

Jakie są wasze opinie na ten temat? Czy macie podobne wrażenie, że dzisiaj pozycja w mapach to głównie opinie? Ilość oraz jakość

Przy okazji kilka pytań do najlepszych bo od jakiegoś czasu nie mogę już w 100% uzupełnić wizytówki. Niby wszystkie pola uzupełnione a tu takie coś

1a.jpg.063dd6719e615b5eb8d3ae15f604ac36.jpg

(logo dodane) a tutaj sugeruje dodanie i uzupełnienie tylko w 65%

2a.jpg.65552750a5e45185c6a6d45e684dea4f.jpg

Druga sprawa to nie wiem dlaczego ale opinie niektórych lokalnych przewodników są ukryte. Przykład na moim foto. Pewna Pani dodała 29 opinii

3a.jpg.b6c50b4b4a8c1661e5ccffb2018ad5aa.jpg

ale wchodząc w nie informacja że też użytkownik nie dodał jeszcze żadnych opinii

4a.jpg.c3714af46c2145543b2501ba52ddc32b.jpg

OPINIE !!!

Jakie są wasze doświadczenie z dodawaniem/kupowaniem opinii?

Z tego co ja osobiście widzę, to kupić opinie można zaledwie od kilku osób w tym kraju bo wszystkie inne sklepy oferujące tego typu zakup, albo nie dodadzą nam żadnych opinii, albo nie będą widoczne, albo zaraz znikną. WTF? 

Wymiana opinii z innymi użytkownikami też już praktycznie nie działa, bo te opinie widoczne są tylko na koncie wystawiającego? Czyżby google oflagował wszystkie te konta?

Sam posiadam dość dużą bazę kont lokalnych przewodników, ale żeby dzisiaj dodać opinię trzeba się baaaaardzo nagimnastykować. Ja robię to tak:

1. PROXY

2. Emulator Smartfona

3. Fake GPS + Prowadzenie trasy w mapach google. Odwiedzam różne miejsca i je oceniam, a następnie jadę (fake gpsem) pod adres mojej wizytówki by ja ocenić

4. Tak dodana opinia wyświetla się i nie znika, ale dodanie czegoś takiego jest bardzo czasochłonne 

Macie doświadczenie w tej kwestii?

Firma VECTRUM

Dla chcących sprzedać auto polecam - Skup samochodów Poznań

Ad.1 Działają

Ad.2 Tytuł jeśli zawiera słowa kluczowe - to działa, ale jest to niezgodne z wytycznymi

Ad.3 Jak dla Mnie jest to czynnik wielce kluczowy - prowadzę nawet serwis z blisko 200 wizytówkami i mają się świetnie

Ad.4 opinie, gwiazdki, długie opinie - mają znaczenie

Ad.5 znaczenie ma "żyjąca" wizytówka czyli np publikacje na niej samej - mam kilka wizytówek lokalnych pod opieką i to działa :) Jesli Tobie nie działa to nie wiem jak Ci doradzić.

Co do ukrywania opinii - możliwe, ze system uznał je za spam/fałszywe. Dużo się dzieje i widać, że opinie są mocno ukrywane i mocno kasowane przez algorytm. Jednocześnie średnia zostaje bez zmian. Dzieje się tez tak, że klient widzi swoją opinię ale inny już nie - to tez efekt działania algo, że taka opinia jest "przytrzymywana". Ostatnio zaczyna działac mechanizm raportowania fałszywych profili - powoli ale Google zaczyna soibe z tym radzić - wreszcie!

Logo - ma znaczenie, trzeba wypełnić prawidłowo.

Nie kupuje się opinii - w przypadku utraty wizytówki z powodu jej niskiej jakości moze się zdarzyć tak, że utracisz dostęp do wszystkich narzedzi podczepionych pod dany mejl - także gratuluję odwagi :D Ludzie nawet nie zdają sobie sprawy, że coś takiego może miec miejsce. 

Co do Twojego procesu - dlatego taka opinia kosztuje 50 zł a nie 3,50 ;)

• Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nie wiem. U Mnie się dodało standardowe według wskazań.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

W dniu 3.01.2022 o 14:19, Aramin173 napisał:

Sam posiadam dość dużą bazę kont lokalnych przewodników, ale żeby dzisiaj dodać opinię trzeba się baaaaardzo nagimnastykować. Ja robię to tak:

1. PROXY

2. Emulator Smartfona

3. Fake GPS + Prowadzenie trasy w mapach google. Odwiedzam różne miejsca i je oceniam, a następnie jadę (fake gpsem) pod adres mojej wizytówki by ja ocenić

@Aramin173

Jakiego emulatora Smartfona używasz? Korzystałam z MEmu (wybrałam go, bo można było ręcznie ustawić lokalizację), ale był dosyć ciężki w użyciu. Jakiego dokładnie Fake GPS używasz? Możesz konkretniej ze szczegółami opisać proces? 
Wcześniej korzystałam z wirtualnej maszyny + VPN. Jeśli chodzi o widoczność opinii- skuteczność była na poziomie ok 85% (15% zapewne przez błędy na początku + problemy z połączeniem VPN) Czytałam, że G lepiej honoruje opinie z smartfonów, dlatego chciałabym wypróbować ten proces. Możesz doradzić?