Skocz do zawartości

Google przestało indeksować moje strony

VoytekIanNiznik

Rekomendowane odpowiedzi

Google przestało indeksować  moje strony z produktami po tym jak usunąłem z każdej z nich katalogi z produktami z danej kategorii, bo liczba słów na stronę na wiekszości z nich spadła do 70. Naprawiłem tę pomyłkę dość szybko, bo już po tygodniu. Naprawiłem ją wczoraj. Kiedy Google zaczne na nowo indeksować? To kwestia dni, czy miesięcy? ?

5 minutes ago, jimmi said:

teraz też poproś

Tak też zrobiłem. Często było tak, że jeśli strona nie została zaindeksowana w dwa dni, prosiłem po raz kolejny i to działało. Teraz mnie już tak bardzo nie "lubią". Przy prośbach o zaindeksowanie czasem trzeba czekać tydzień, czy dwa, zgodnie z tym, co Google zamieściło w instrukcjach.

NOrmalne - mozesz czekac nawet kilka miesięcy. Google obecnie ma spore problemy z indeksowaniem. Więc jedynie pozostaje uzbroić się w cierpliwość.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

12 minutes ago, zgred said:

NOrmalne - mozesz czekac nawet kilka miesięcy. Google obecnie ma spore problemy z indeksowaniem. Więc jedynie pozostaje uzbroić się w cierpliwość.

Dlaczego więc przez pierwszy miesiąc indeksowali niemal na każdą moją prośbę i w ciągu dnia lub dwóch, a teraz nawet strony głównej nie chcą indeksować? Popełniłem błąd redukując "grubość" ponad połowy moich stron do 70 słów na tydzień, ale czy cena mogłaby być aż tak wysoka, że przez kilka miesięcy bot może nie pojawić się na moich stronach?

3 minuty temu, VoytekIanNiznik napisał:

czy cena mogłaby być aż tak wysoka, że przez kilka miesięcy bot może nie pojawić się na moich stronach?

Problem jest globalny, tu nie chodzi o to, ze sie na ciebie osobiscie G. obrazil.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

6 minut temu, VoytekIanNiznik napisał:

Dlaczego więc przez pierwszy miesiąc indeksowali niemal na każdą moją prośbę i w ciągu dnia lub dwóch, a teraz nawet strony głównej nie chcą indeksować? Popełniłem błąd redukując "grubość" ponad połowy moich stron do 70 słów na tydzień, ale czy cena mogłaby być aż tak wysoka, że przez kilka miesięcy bot może nie pojawić się na moich stronach?

Bo miał wystarczająco dużo zasobów wolnych i mocy a teraz je ograniczył. Mam sklep ktory cache ma jeszcze z grudnia 2020 roku i nie moge zaindeksowac produktów i kategorii. Zgred ma cache z lipca. A z kolei inclick indeksuje sie jak zły w ciągu kilku godzin. Mam tez inny sklep pod opieką, gdzie indeksacja stoi od listopada zeszłewgo roku - praktycznie 70% URLi nie jest zaindeksowanych.

W BINGU 100% indeksacji.

nic nie zrobisz.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

2 minutes ago, blazejs said:

Problem jest globalny, tu nie chodzi o to, ze sie na ciebie osobiscie G. obrazil.

Jaka jest więc szansa powrotu do tak sprawnego indeksowania?

Czy możliwe jest, że to, że Google przestało tak fajnie indeksować wynikło z czegoś innego niż to, co zrobiłem?

9 minut temu, VoytekIanNiznik napisał:

Jaka jest więc szansa powrotu do tak sprawnego indeksowania?

Czy możliwe jest, że to, że Google przestało tak fajnie indeksować wynikło z czegoś innego niż to, co zrobiłem?

ale ten problem istnieje od wiosny 2021 roku... i raczej nie wróci do normalnego indeksowania co widać po tym forum i angielskich oraz info na twitterku. 

Jak G znajdzie zasoby będzie indeksowało poprawnie.

Myślę, że temat jest wyczerpany. Linkuj, czekaj, obserwuj i zagladaj do GSC.

3 minutes ago, zgred said:

ale ten problem istnieje od wiosny 2021 roku... i raczej nie wróci do normalnego indeksowania co widać po tym forum i angielskich oraz info na twitterku. 

Jak G znajdzie zasoby będzie indeksowało poprawnie.

Myślę, że temat jest wyczerpany. Linkuj, czekaj, obserwuj i zagladaj do GSC.

Rozumiem. Dzięki.

Ile masz stron na swoim sklepie? Google mówi, że jeśli to mała strona, to nie budżet skanowania (crawling budget) jest przyczyną nieindeksowania. John Muller:

So usually if we’re talking about a smaller site then it’s mostly not a case that we’re limited by the crawling capacity, which is the crawl budget side of things.

If we’re talking about a site that has millions of pages, then that’s something where I would consider looking at the crawl budget side of things.

But smaller sites probably less so.

Mam strony z kilkunastoma podstronami (nie idneksują się) mam tez ogromne sklepy pod opieką. TO nie ma znaczenia wielkość tylko zasoby po stronie G i oni tego nie chca przyznać.

Cytuj dalej Johna - może do czegoś dojdziesz ;) "probably less so" tja...

2 minutes ago, zgred said:

Mam strony z kilkunastoma podstronami (nie idneksują się) mam tez ogromne sklepy pod opieką. TO nie ma znaczenia wielkość tylko zasoby po stronie G i oni tego nie chca przyznać.

Cytuj dalej Johna - może do czegoś dojdziesz ;) "probably less so" tja...

No tak, to biznes jak każdy inny... to Google. No i my na ich łasce. Jest jakaś alternatywa? Jak się sprawuje Bing?