Skocz do zawartości

Google przestało indeksować moje strony

VoytekIanNiznik

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, VoytekIanNiznik napisał:

Jest jakaś alternatywa? Jak się sprawuje Bing?

Żadnej. Jest OK ale nie sprzedaje.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

2 minutes ago, zgred said:

Żadnej. Jest OK ale nie sprzedaje.

Więc jeśli będzie wtopa z indeksowaniem to co? Założyć nową domenę i nie popełniać tego błędu? Czy nie ma to sensu i lepiej poczekać, bo w końcu wrócą do indeksowania?

Wybacz, że pytam, ale wiesz, jak to potrafi stresować. Przepraszam.

Generalnie przede wszystkim jest problem ze sposobami indeksacji. Wspomaganie indeksacji przez GSC nie działa już jak kiedyś.

Są sposoby, że w kilka, kilkanaście godzin wchodzi ładnie w indeks. Miałem podstrony serwisów, które w żaden sposób nie chciały wejść. Ani przez GSC, ani przez indeksery (jak jeszcze działały), ani podlinkowane. Lub podstrony, które wypadły z indeksu i w żaden sposób nie chciały wejść ponownie, a teraz ładnie znowu siedzą w indeksie. 

Czekanie kilku miesięcy aż google coś się odwidzi i zaindeksuje trochę mija się z celem. Chyba, że hobbystycznie prowadzi się bloga niekomercyjnego. Trzeba kombinować na różne sposoby, ale na to potrzeba czasu i trochę $ na testy.

3 minuty temu, zgred napisał:

Trochę inwestycji w research - jest pełno rozwiązań w neci

Dokładnie. Szczególnie dużo z zagranicznych for można się dowiedzieć. Dużo pomysłów wyłożonych jak na tacy jest. 

• Thanks 1

Polecam usługi ślubne we Wrocławiu: https://www.goodchoice.com.pl/

Profesjonalny kurs wizażu: https://lalabeautyacademy.pl/

9 minutes ago, jimmi said:

dostać sensowną odpowiedz, a tym bardziej pożądaną reakcje od Google to dość duża sztuka

Trza próbować, no i poprawiać jakość zawartości na stronach albo można utknąć z indeksowaniem na ponad rok, jak mogliśmy przeczytać powyżej.

Problem jest od wielu miesięcy. Nie ma znaczenia na pewno ile treści jest na stronie. Można wspierać się systemami indeksującymi, niektóre pomagają, ale i tak daleka droga do normalności, która raczej już nie wróci. 

Zbyt częste używanie próśb o indeksację wysyłanych z poziomu GSC nie wpływa na samą indeksację. To różne narzędzia, kolejki, procesy. Za nadmierne używanie GSC można otrzymać blokadę używania tej funkcji - będzie się pokazywał specyficzny komunikat.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zauważyłam ciekawą rzecz:
niektóre strony z linkiem (z dość dobrych witryn) do mojej strony są nie zindeksowane (chociaż już trochę czasu wiszą) - czyli jakby dla Google ich nie było,
ale jednocześnie Search Console Insights pokazuje mi te niezindeksowane strony jako "Linki odsyłające z innych stron" - czyli jednak Google o nich wie.

11 minut temu, Skalmar napisał:

niektóre strony z linkiem (z dość dobrych witryn) do mojej strony są nie zindeksowane (chociaż już trochę czasu wiszą) - czyli jakby dla Google ich nie było,
ale jednocześnie Search Console Insights pokazuje mi te niezindeksowane strony jako "Linki odsyłające z innych stron" - czyli jednak Google o nich wie.

Ciekawe teraz tylko jak takie "niezindeksowanie" strony wpływa na siłę linku?