Skocz do zawartości

[info] Wzrost haraczu na ZUS. Kolejne uderzenie w polskie firmy

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Taki kraj, klient chce tanio, a ekipa kasę do kieszeni.

Z drugiej strony gdyby po umówionej robocie za 10 000 gdzie nie było rozmowy o fakturze, a  po rozliczeniu nagle ktoś zażądał na tą sumę faktury VAT, oznacza że z roboty za 10 000 zostaje mu niecałe 7000 :)

Przy montażu klimatyzacji, praktycznie każdy chce faktury ( bo daje to gwarancję), za to np przy hydraulice żądanie  faktury jest rzadkością, taka polska specyfika :)

Dlatego US wymyślił kartę podatkową, aby nie marnować zasobów na ściganie ekip w starym T4

Edytowane przez Arkaszka

Ja dość często otrzymuję pytania czy musi być FV.Odpowiadam TAK albo dziękuję.

Po co mam później się tłumaczyć skąd kasa.

1 godzinę temu, Arkaszka napisał:

Przy montażu klimatyzacji, praktycznie każdy chce faktury ( bo daje to gwarancję)

Nie tylko bo legalnie działające firmy które montują klimę i tak muszą wystawić fakturę czy klient chce czy nie.Chyba że ostatnio się coś zmieniło.

• Like 2

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Oczywiście zgodnie z przepisami wystawić paragon  musisz nawet na  uszczelkę za 20 groszy. Masz spółkę z o.o.  to stan magazynowy musi się zgadzać, ciężko coś wykombinować, ale powiedzmy ryczałtowcy magazynem d@py zawracać sobie nie muszą więc pokusa na "optymalizację podatkową" jest spora. A wiadomo ze nic tak człowieka nie cieszy jak czysta, nie opodatkowana kasiurka.

20 godzin temu, Arkaszka napisał:

wiadomo ze da się coś upłynnić :)

Nawet nie w tym rzecz, czasami bardzo ciężko pilnować stanów magazynowych nawet jeśli się faktycznie staramy. Zawsze coś się rozjeżdża :P

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Masz inwentaryzację i spis z natury. Ja brakuje ci paru śrubek cóż tak bywa, jak brakuje ci sprzętu za kilkaset tysięcy, US może mieć uzasadnione podejrzenia co do tego, czy aby nie uszczupliłeś haraczu dla państwa. Dlatego też jak głosi plotka gminna, liczne pożary które trapiły biednych handlarzy w Wólce Kosowskiej, to nie był do końca nieszczęśliwy przypadek.

Edytowane przez Arkaszka

Teraz, Arkaszka napisał:

Masz inwentaryzację i spis z natury. Ja brakuje ci paru śrubek cóż tak bywa, jak brakuje ci sprzętu za kilkaset tysięcy, US może mieć uzasadnione podejrzenia co do tego, czy aby nie uszczupliłeś haraczu dla państwa. Dlatego też jak głosi plotka gminna, liczne pożary które trapiły biednych handlarzy w Wolce Kosowskiej, to nie przypadek

Ah no wiesz, ja wychodzę z założenia, że jeśli kontrola chce to zawsze coś znajdzie. Kwestia chęci czy raczej niechęci do przedsiębiorców. Przepisów jest tyle, często w sprzeczności ze sobą, że człowiek mógłby spędzać cały dzień na notowaniu i papierologii, a i tak coś zrobi źle... teraz siedzi się nad tym tylko pół dnia ?. Chociaż ostatnio miałem kontrolę z US, miła Pani przez telefon poprosiła o kilkanaście faktur z 3Q21 i wyjaśnienie co i jak z nimi mailowo (same zagraniczne, jak ktoś nie siedzi w SEO czy It to faktycznie mogą wyglądać dziwnie). Maila wysłałem, od tego czasu cisza, mam nadzieję, że wszyscy zadowoleni ;)

• Like 2

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

W epoce JPK, w większości wypadków kontrola skarbowa tak powinna wyglądać, teraz nie trzeba robić kontroli krzyżowej aby wyłapać "puste" faktury, teraz robi to system.

Nie licząc sytuacji gdy nagle cudownie olej opałowy na fakturze zmienia się w olej napędowy, czy  płyta z programem za 1mln $$$ po przejechaniu granicy krąży między państwami i nagle znika, to większość czynności sprawdzających US jest w stanie wykonać zdalnie.

Teraz  panie z US nie muszą siedzieć miesiącami w firmie  i wertować tysiące faktur, aby namierzyć te podejrzane.

W dniu 28.01.2022 o 17:13, Finan napisał:

Oj nie do końca, nie do końca

wówczas okradasz wspólników

1 godzinę temu, Arkaszka napisał:

Teraz  panie z US nie muszą siedzieć miesiącami w firmie  i wertować tysiące faktur, aby namierzyć te podejrzane.

Tak właśnie powinno być

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Cytat

Emerytura zależna od liczby dzieci. Rząd chce potrącać część świadczenia z pensji potomków [...]

W czasach poprzedzających rewolucję przemysłową trzeba było mieć dzieci, żeby ktoś mógł na starość podać szklankę wody. W czasach nadchodzących potomkowie mogą być potrzebni, żeby wypłacali emeryturę. Nowy pomysł na reformę systemu ubezpieczeń społecznych zakłada przekazywanie rodzicom części zarobków dzieci.
Więcej:

https://wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/Emerytura-zalezna-od-liczby-dzieci-Wyplata-swiadczenia-z-pensji-potomka

Edytowane przez Mion
  • Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Właśnie dostałem wyliczenie haraczu ZUS na styczeń - Idealnie oddaje to ta szanta :(
---

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No mi wyszło więcej  ? i tak jak Euzebiusz piszesz  ?