Skocz do zawartości

Co to za technika on-site SEO?

VoytekIanNiznik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj znalazłem pewną technikę, która jest dosyć ciekawa, ale nie wiem dokładnie jak działa i jakie są efekty.

Otóż na stronie z jednym kluczem jest sześć tagów z tym kluczem (+inne słowo), a każdy z tagów prowadzi do innego URL w obrębie tej samej domeny. Na każdym z URL jest ten sam kontent i podlinkowany jest on z powrotem do strony z tagami. Ktoś może wyjaśnić, co to za technika albo odesłać do adekwatnego źródła?

Dzięki.

Sugeruję pokazać źrodło odkrycia co ułatwi analizę i odpowiedź.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

https://thaisloveshopping.com/%E0%B8%AD%E0%B8%B8%E0%B8%9B%E0%B8%81%E0%B8%A3%E0%B8%93%E0%B9%8C%E0%B9%83%E0%B8%8A%E0%B9%89%E0%B8%A0%E0%B8%B2%E0%B8%A2%E0%B9%83%E0%B8%99%E0%B8%9A%E0%B9%89%E0%B8%B2%E0%B8%99/%E0%B8%97%E0%B8%B5%E0%B9%88%E0%B8%99%E0%B8%AD%E0%B8%99-5-%E0%B8%9F%E0%B8%B8%E0%B8%95/

U spodu strony są te tagi:

Tags:ที่นอน 5 ฟุต, ที่นอน 5 ฟุต DUNLOPILLO, ที่นอน 5 ฟุต Homepro, ที่นอน 5 ฟุต Pantip, ที่นอน 5 ฟุต ขนาด เท่า ไหร่, ที่นอน 5 ฟุต ยี่ห้อไหนดี pantip, ที่นอน 5 ฟุต ราคาถูก, ที่นอน 5 ฟุต หนา10 นิ้ว, ราคาที่นอน 5 ฟุต

Każdy  nich wiedzie do innego URL, ale każdy z URL ma tę samą treść i link kierujący z powrotem do strony wyjściowej.

Edytowane przez VoytekIanNiznik

Przecież to zwykły program partnerski, z nałożonymi nofollow na linki wychodzące. Na dodatek to zwykły ranking jakich można znaleźć tysiące w sieci. Dokładna analiza techniczna pokazuje też informację, że na tej stronie TAGI maja założony NOINDEX.

Pomocne linki:

https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/affiliate-programs?hl=pl

https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/webmaster-guidelines?hl=pl

a informacji o stosowaniu TAGów https://bfy.tw/SSXA

• Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Skoro jest NOINDEX to jakiego boostu byś się spodziewał?

• Thanks 1

9 minutes ago, zgred said:

Skoro jest NOINDEX to jakiego boostu byś się spodziewał?

Po co to więc robią? Nie bardzo rozumiem sens stosowania tej "techniki". Z tego, co czytam, na tych linkach, które przesłałeś, to to jest kontrproduktywne. Dziwna sprawa. Czy jest tam cokolwiek na tej stronie, co może wzmacniać SEO?

Edytowane przez VoytekIanNiznik

4 minuty temu, VoytekIanNiznik napisał:

Po co to więc robią?

Żebyś musiał przetestować i przeanalizować to pod kątem SEO i UX oraz wyciągnął odpowiednie wnioski. Jest to zabieg bardzo celowy, stosowany w sklepach e-commerce, blogach (jako noindex) natomiast na dużych portalach newsowych tagi są z kolei jako INDEX.

To nie jest kontrproduktywne - to są celowe zabiegi.

Celowo wkleiłem linki do wytycznych Google abyś zobaczył co myśli o tym Google i jak to postrzega. Teraz przeanalizuj pozostałe tego tpyu portale i znajdziesz wiele przeciwnych rozwiązań. Dlaczego tak się robi? Bo SEO, bo UX - bo ktoś ma taką strategię.

• Like 1

4 minuty temu, VoytekIanNiznik napisał:

Uczę się SEO od miesiąca i ja widzę tam tylko napychanie kluczem.

to przed Tobą jeszcze jakieś 23 miesiące nauki aby zostać specem od SEO. Powodzenia :)

• Like 1
  • Sad 1

Zrozum wreszcie, że nikt nie będzie ci pomagać w nieskończoność. Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź w necie. Jeśli czegoś niema w necie lub jest niejednoznaczne - robisz testy: kupujesz domenę, zamawiasz treści, robisz linkbuilding i patrzysz co i jak działa.

Nie - seo nie jest proste i nigdy nie będzie. Na własne testy tutaj seowcy wydają niemałe kwoty - ja sam ok 4-6 tys miesięcznie na kilku domenach. Dopóki nei nie zainwestujesz w testy to z teorii nic ani nie zrozumiesz ani nie wdrożysz.

Aby zostać seowcem i zawodowo się tym zajmować to masz dwie ścieżki: nauka własna - jak masz kupę kasy, nauka w agencji. I pierwsze i drugie zajmuje w zależności od twoich chęci od roku do dwóch lat. Po ok 3-4 latach będziesz specjalistą z dużą wiedzą.

Jak zaczniesz stawiac swoje domeny np taki ranking - kwota powiedzy 3-4 tys na teksty, drugie tyle na linki - i lecisz z testami. Patrzysz dlaczego innym rankingi działają a tobie nie. Rankingi to spore źródło i nauki i zarobku - typowe programy partnerskie.

Do tego trzeba kupić narzedzia - np ahrefs za ok 1 tys miesięcznie. Agencje używają narzędzi na które wydają rocznie kwoty od 12 do 20-23 tys zł.

Więc zanim zadasz nastepne pytanie o trywialne rzeczy - poszukaj w necie.

Na dzis tyle ode mnie. Ide odpocząc - mam ebooka do napisania.

• Like 2

Dziękuję za post. Niestety, na zadane przeze mnie pytanie nie znajdę odpowidzi w sieci, bo to prośba o analizę konkretnej domeny. Poprosiłem o pomoc, bo po to jest to forum, a mnie zajmie dużo czasu zanim nauczę się analizować strony samodzielnie. I nie, nie mam zamiaru prosić o analizę kolejnych stron, a tylko tej jednej, bo to pomogłoby mi w nauce.

Ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytanie analizując powyższą stronę? Proszę.

2 minuty temu, VoytekIanNiznik napisał:

Poprosiłem o pomoc, bo po to jest to forum, a mnie zajmie dużo czasu zanim nauczę się analizować strony samodzielnie.

ja znalazłem w 3 minuty rozwiazanie problemu oraz literaturę do tego.

takich podstron są setki i tysiące - wystarczy wpisać "ranking lokówek" albo "ranking karm dla psów" albo "ranking wiertarek/foteli gamingowych/kremów do twarzy/kibli" - tego jest całe multum.

Siadasz, analizujesz, robisz audyt SEO - na podstawie literatury która jest w sieci.

Jesli nie wiesz szukasz. Masz planeta-seo.pl, na którym są blogi SEO/SEM. Przeczytanie ich zajmie kilka miesięcy - ale jest to literatura dostępna od ręki, za darmo.

5 minut temu, VoytekIanNiznik napisał:

Poprosiłem o pomoc

Prosisz o pomoc co chwila w każdym temacie. Wykaż odrobinę zaangażowania i najpierw poczytaj. Dlaczego nie zrobisz własnych testów? Skoro masz domenę zrób z niej uzytek. Skoro nie nadaje się - kup inną. W SEO trzeba zainwestować czas, kasę. Jesli nie masz kasy - nie zrobisz biznesu.

1 godzinę temu, VoytekIanNiznik napisał:

Poproszę o odpowiedź na moje pytanie, to pomoże mi w nauce.

To Ci nie pomoże w nauce ponieważ na wiele zagadnień będzie 10 seowców i 11 odpowiedzi. A na koncu "to zależy" - SEO jest mega zmienne i niestabilne. Nawet ja ciągle się ucze mimo, że siedze w seo od 2005 roku.

8 minut temu, VoytekIanNiznik napisał:

a mnie zajmie dużo czasu zanim nauczę się analizować strony samodzielnie.

Mnie zajmuje ok roku czasu wykształcenie seowca, aby mógł samodzielnie robić audyty SEO. Samemu nauczyłem sie w SEO w ok. 3 lata. A ty chcesz w kilka dni poznac odpowiedzi ...

2 godziny temu, VoytekIanNiznik napisał:

Po co to więc robią?

Dlatego, że TAGI dają kanibalizację słów kluczowych, zmniejszają konwersję, moga prowadzić do thin contentu. To tez jest dostępne w sieci wystarczy wpisać "co robią tagi w seo/ jakie mają znaczenie tagi w seo" i przeczytać pierwsze top20/top30 artykulów.

• Like 2
  • Thanks 1