Skocz do zawartości

RejestracjaDomen.pl - płatny transfer do innego partnera?!

Mev

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem przenieść swoje domeny z RejestracjaDomen.pl do innego partnera NASK, z jakiego powodu za wydanie kodów authinfo muszę wg. regulaminu zapłacić?

* Transfery domen zarejestrowanych w naszym serwisie i objęte promocja przy rejestracji są płatne w przypadku przeniesienia do innego usługodawcy. Opłata ta jest znoszona po okresie 2 lat od daty rejestracji i po tym okresie transfer jest bezpłatny. Wysokość opłaty 50zł netto dla domen rejestrowanych do 31 maja 2004, od dnia 1 czerwca wysokość opłaty 80zł netto.

Miałem poprzednio dwie domeny zarejestrowane w Az.pl i takie problemy się nie pojawiały, dostawałem kod wpisywałem go i domena zmieniała właściciela, a tu jakieś komplikacje...

A i z tego co pamiętam to w trakcie rejestracji nie akceptowałem regulaminu (nigdzie nie było napisane "Akceptuję") jest on dostępny tylko na stronie...

Na dwa maile o prośbę wydania kodów dla domen, których jestem właścicielem nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Można coś z tym zrobić czy skoro nie zauważyłem tego zapisu wcześniej to moja wina i jedyne co mi pozostanie to nadal siedzieć w RejestracjaDomen.pl?

PS. Czytałem poprzedni temat z podobnym problemem, ale w końcu nie wiadomo jak się sprawa zakończyła.

Pozdrawiam,

Hubert

Witam,

Chciałem przenieść swoje domeny z RejestracjaDomen.pl do innego partnera NASK, z jakiego powodu za wydanie kodów authinfo muszę wg. regulaminu zapłacić?

* Transfery domen zarejestrowanych w naszym serwisie i objęte promocja przy rejestracji są płatne w przypadku przeniesienia do innego usługodawcy. Opłata ta jest znoszona po okresie 2 lat od daty rejestracji i po tym okresie transfer jest bezpłatny. Wysokość opłaty 50zł netto dla domen rejestrowanych do 31 maja 2004, od dnia 1 czerwca wysokość opłaty 80zł netto.

Wydanie authinfo nie może być obarczone oplatą i basta. To sprawa rejestratora za ile sprzedaje domeny, czy w promocji, czy innym ustroistwie, i taki regulamin może wsadzić sobie w ........

Zgłoś chęć przeniesienia do nowemu rejestratorowi, powinien Ci pomóc, jak nie to wysyłasz fax (tak robiłem w 2005r.) do NASKu i po klopocie.

Edit:

By nie być gołosłownym , www.dns.pl/porozumienie/prawab.html, punkt 3

Możesz przenieść obsługę nazwy domeny od Partnera X do Partnera Y. Na Twoje żądanie Partner zobowiązany jest niezwłocznie wydać kod "authinfo", który umożliwi przeniesienie obsługi.

Partner nie może uzależniać wydania kodu od dodatkowych warunków.

więc ten śmieszny rejestrator może sobie pogwizdać.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Właśnie znalazłem ten sam cytat i odesłałem go jako odpowiedź, do maila, który przed chwilką otrzymałem

Witam

Domeny były rejestrowane po cenie promocyjnej tak wiec wydanie kodu bedzie odpłatne.

W panelu jest mozliwosc zmiany dns tak wiec nie trzeba z domena migrować aby poprawnie funkcjonowała wystarczy wskazać inne srewery nazw

Pozdrawiam

Ewa P.......

Ciekawe co odpowiedzą B)

Już wiem ;)

Ja równiez pozwole sobie zacytować nasz regulamin, który przy procesie rejestracji Pan zaakceptował

"Transfery domen zarejestrowanych w naszym serwisie i objęte promocja przy rejestracji są płatne w przypadku przeniesienia do innego usługodawcy. Opłata ta jest znoszona po okresie 2 lat od daty rejestracji i po tym okresie transfer jest bezpłatny. Wysokość opłaty 50zł netto dla domen rejestrowanych do 31 maja 2004, od dnia 1 czerwca wysokość opłaty 80zł netto."

Pozdrawiam,

Hubert

Ja równiez pozwole sobie zacytować nasz regulamin, który przy procesie rejestracji Pan zaakceptował

"Transfery domen zarejestrowanych w naszym serwisie i objęte promocja przy rejestracji są płatne w przypadku przeniesienia do innego usługodawcy.

Bla Bla Bla.....

nie moga sobie napisać regulaminu niezgodnego z NASKiem....a jak tak napisali to liczą tylko na to, że ktoś to oleje.

Proponuje wysłać informację do NASKu, na dole tego dokumentu masz info co musi zawierać.

Podejżewam, że NASK, przyzna Ci rację, tak były w moim przypadku, tylko u mnie rejestrator domena.pl po prostu nie chciał mi dać kodu - bo nie i ......

Tak to jest z tymi małymi rejestratorami, że niby "inwestują" w przyszłość tanio sprzedając domeny ale później jak coś nie hallloo to mają problem.

Ja już kupuje domeny tylko w home.pl, musiałem się jedynie przyzwyczić do telefonów "dlaczego nie przdłużam" domen ale to normalne. W grudniu zaproponowali mi nawet, że jak nie mam pieniędzy (hehe) to oni przedłużą domeny a ja im zapłace za jakiś czas B)

Czy ta Pani ma rację, czy mam w poniedziałek zgłosić się do NASK?

Ta pani ma racje - napisanie do Nasku nic ci nie da (przechodzilem to samo z az.pl). Po prostu zyjemy w kraju debilizmu i paradoksu (te praktyki nigdzie indziej nie sa stosowane).

Jedynym wyjsciem wydaje sie sad (moze federacja konsumentow) - bo TY jestes abonentem domeny (a nie oni) i masz prawo ja trzymac gdzie chcesz.

PS. Pisanie do innych (nowych) rejestratorow nie ma sensu, bo oni sie razem trzymaja. Po prostu jedna jakas frajerska firma zrobila taka "promocje", na ktora sie ludzie nabieraja i pozniej inne musialy zrobic to samo, zeby nie byc stratnym (tzn zeby nie tracic klientow).

Aby cie pocieszyc, dodam tylko ze i tak zyjemy teraz w dobrych czasach - ja pamietam jak domeny byly tylko w nask za kosmiczne ceny...

Edit:

Odniose sie jeszcze do zapisu "Partner nie może uzależniać wydania kodu od dodatkowych warunków". Otoz taka jest prawda: oni maja obowiazek ci wydac kod ale moga (i tak zrobia) wystawic ci fakture i cie obciazyc kosztami "zlamania regulaminu".

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Czy ta Pani ma rację, czy mam w poniedziałek zgłosić się do NASK?

Jeszcze raz powtórzę , napisz do NASKu!

Każdego rejestratora obowiązuje regulamin NASKu i podpisując z NASKiem umowę oni godzą się na przestrzeganie regulaminu.

Jeśli w swoim regulaminie, napisze ktoś, że jak nie zapłacisz za domenę w kolejnym roku to obciążą Cie kwotą 50k, to co na zdrowy rozum się liczy, to co ten rejestrator podpisywał by mieć status "partnera NASK" czy jakieś głupie teksty ?

Olej dyskusję z tą Panią i napisz do NASK, może się mylę (wątpie) ale jeśli tak by było to czemu takich "sztuczek" nie stosują Ci najbardziej znani rejestratorzy ? Przeciez to oni niby najwięcej tracą...

p.s.

Nie czytałem tego regulaminu RejestracjaDomen ale tak myślałem, że sam zakup jest zaakceptowaniem regulaminu , więc tutaj akurat nie trafiłeś.

edit:

No to jeśli jest tak jak napisał arek_inc , to niestety jest to porażka całego systemu rejestracji domen i regulamin NASKu można sobie w buty wcisnąć. To jest tak jak z akcyzą na samochody, zrobili nieprawnie bo niezgodnie z prawem UE i koleś się wkurzył i podał ich do sądu i wyszło, że muszą oddać siano.

Tutaj na 100% jest to samo tylko, że przeważnie nikomu się nie chce sądzić za tą 100.

Jeszcze raz powtórzę , napisz do NASKu!

To moze ja tez powtorze: Nask odpowie "prosze zapoznac sie z regulaminem, jaki panstwo akceptowali" i na tym zakonczy dyskusje.

Ale tak naprawde to ten pomysl z federacja konsumentow nie jest zly - teraz uruchomili darmowa infolinie, nic ci nie szkodzi zadzwonic...

jeśli tak by było to czemu takich "sztuczek" nie stosują Ci najbardziej znani rejestratorzy ? Przeciez to oni niby najwięcej tracą...

Podaj 5 firm, ktore tego nie stosuja B) Sam chetnie poznam miejsca gdzie mozna rejestrowac domeny i pozniej je przenosic.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• 2 tygodnie później...

Według mnie dyskusja co najmniej dziwna.

Przecież nikt nie broni, aby zarejestrować domenę w NASKu, https://www.dns.pl/oplaty.html . Jeśli ktos kupuje domenę za grosze w porównaniu do ceny w NASKu, to powinien się liczyć z tym, że dostawca domeny w czasach kapitalizmu nie zrobi prezentu i nie dołoży do kosztów domeny. Tak więc prosze mi wyjaśnijcie, oco toczy się dyskusja?

Olej dyskusję z tą Panią i napisz do NASK, może się mylę (wątpie) ale jeśli tak by było to czemu takich "sztuczek" nie stosują Ci najbardziej znani rejestratorzy ? Przeciez to oni niby najwięcej tracą...
Wydaje mi sie, ze się mylisz. Zobacz ceny w promocjach home.pl , czy nazwa.pl . Czy Ci najwięksi registratorzy by dopłacali do interesu? A w regulaminie przy rejestracji domeny w home.pl pisze
Karnawałowo tanie domeny

Czy niska cena domeny musi być obwarowana dodatkowymi warunkami? Skomplikowanym regulaminem? Nieczytelnym sposobem rejestracji? Nie! Karnawałowo tanie domeny w home.pl są bez limitów i bez ściemy! Wybór oferty promocyjnej oznacza akceptację regulaminu promocji.

6

W przypadku transferu domeny zarejestrowanej w ramach promocji do innego usługodawcy przed dokonaniem pierwszej prolongaty, dysponent domeny zobowiązuje się do jej prolongaty w systemie Organizatora na kolejny rok w cenie odpowiadającej kosztowi odnowienia domeny z aktualnego cennika Organizatora. Dokonanie opłaty, o której mowa w zdaniu poprzednim, zwalnia uczestnika promocji z jakichkolwiek świadczeń na rzecz Organizatora.

7

Użytkowanie domeny zarejestrowanej w trakcie trwania promocji podlega ogólnym zasadom korzystania z usług, zawartym w Regulaminie sieci home.pl i Zasadach rejestracji i utrzymania nazw domen internetowych opublikowanych przez NASK na stronie https://www.dns.pl/zasady.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności