Skocz do zawartości

Zrzekanie się backlinków w Google

phillix

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, MaxPan napisał:

Ty tak na serio? Google nigdy nie uderzało w "spam" linki

W zeszłym roku Google skutecznie poradziło sobie z masowym indeksowaniem słabej jakości linków, gdzie indeksery wykorzystywały do tego strony zamieszczające setki tysięcy linków.  Obecnie nawet "premium" indeksery, słabo radzą sobie z indeksowaniem chociażby publicznych miejscówek. 

Podobnie było z linkami SWL, gdzie aktualizacja potrafiła mocno lub całkowicie wyzerować moc domen na których linki był zamieszczone. 

3 godziny temu, s_matysik napisał:

@pitreq_  LinkBuilding staje się z roku na rok coraz trudniejszym zagadnieniem:

- Większość publicznych miejscówek straciło całkowicie przez przez DT (pozycjonerzy sami zaorali sobie miejsca do linkowania).

- Artykuły sponsorowane, parę lat temu dawały moc, obecnie słabo z tym. Częściowo pewnie przez dużą liczbę linków wychodzących (mowa o tych regionalnych portalach), częściowo Google obcięło moc tych portali. Nastały w pewnym momencie czasy, że wszyscy linkowali z tych samych miejsc.

- PBN'y  - trzeba wiedzieć jak je stawiać żeby miały moc i żeby Google ich nie flagowało

Dla mnie to taka trochę sztuka dla sztuki i próba przedstawienia seo jako coś trudniejszego niż jest w rzeczywistości. Nie stawiam się w żadnym wypadku na równi z osobami jak s_matysik, zgred czy maxpan bo to nie ta liga, ale ciężko się czyta już któryś raz, że jakieś miejscówki to już nie kopią, kiedyś to kopały ale dzisiaj to już nie, że trzeba wiedzieć co i jak stawiać żeby były efekty.

Odnoszę wręcz wrażenie, że od kilku lat seo (przynajmniej w naszym kraju) robi się coraz prostsze. Puszczałem już na strony taki syf, że głowa boli, zaplecza z kompletnym bełkotem z mieszarki i słabymi linkami bez jakiegokolwiek ruchu, inne zaplecza też słabej jakości i ani razu nie zdarzyło mi się żeby strona oberwała w jakiś sposób a wyniki są. Wychodzi na to, że wystarczy dokładać linków i albo część z nich zrobi robotę albo nie, a skoro są tanie to nie ma problemu żeby dać ich więcej.

Mam nawet stronę, która siedzi sobie od dawna w top'ach i była linkowana niemal samymi portalami regionalnymi, które już nie kopią. Profil linków oparty niemal na jednym typie linków czyli publikacjach. Rozumiem, że bardzo ciężkie tematy potrzebują więcej kreatywności ale nie oszukujmy się, że wszyscy tu pozycjonują tylko firmy z topki światowej...

Osobom, które zaczynają polecałbym zwyczajnie sprawdzić. Postawić sobie stronę w jakimś temacie, dobra optymalizacja (moim zdaniem podstawa bo nawet przy słabych linkach idzie robić efekty) i proste linkowanie i mogą przekonać się czy coś działa czy nie. Osobiście ciesze się, że nie zacząłem od zbierania informacji na forum bo dziś grzebał bym się w finezyjnych metodach, które kosztowały by mnie kilka razy więcej lub po prostu odpuścił bo takie to wszystko skomplikowane ;)

Edytowane przez Roktan
  • Like 2

4 minuty temu, Roktan napisał:

Mam nawet stronę, która siedzi sobie od dawna w top'ach i była linkowana niemal samymi portalami regionalnymi, które już nie kopią.

Ja mam stronkę w topach zrobioną na samych forach, siedzi sobie od lat, bez linkowania pozycje spadają, ale i tak jest nieźle. Rzecz w tym, że gdybym teraz odpalił takie same linki dla dowolnego innego serwisu to efektu byłoby pewnie zero.

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

6 minut temu, Roktan napisał:

Mam nawet stronę, która siedzi sobie od dawna w top'ach i była linkowana niemal samymi portalami regionalnymi, które już nie kopią. Profil linków oparty niemal na jednym typie linków czyli publikacjach.

Potwierdzam. Niestety problem leży w tym że algo takie rzeczy u niektorych "posprzątał". Więc mamy dwa przypadki działa albo działa fajnie do czasu. I z tym jakos dyskutowac nie mogę bo mam dużo różnorodnych przypadków i pytan w stylu: konkurencja ma tak samo dlaczego ja dostałem w tył...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

8 minut temu, zgred napisał:

Więc mamy dwa przypadki działa albo działa fajnie do czasu.

Kilka lat temu agencja, z którą współpracowałem miała klienta. Fraza sex shop była w top3, stabilnie i bardzo długo. Nikt nie wiedział dlaczego, bo linków praktycznie zero, a w dodatku kiepskie pod każdym względem, ale jak weszło to siedziało. Efekt taki, że wszyscy się bali cokolwiek tam ruszyć, linkować, optymalizować czy wprowadzać jakiekolwiek inne zmiany żeby nie spadło ? no i żeby było jasne, to była praktycznie jedna jedyna fraza w topce jaką miała cała domena...

Konkurencja myślała, że tam są poukrywane linki na jakiś pro zapleczach z cloakiem :D

Edytowane przez Aleksiejs
  • Haha 3

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Cytat

W zeszłym roku Google skutecznie poradziło sobie z masowym indeksowaniem słabej jakości linków

To czemu nie linkujesz konkurencje "słabej jakości linkami"? konkurencja spadnie Twoje strony zajmą ich miejsce.Proste

Cytat

Obecnie nawet "premium" indeksery, słabo radzą sobie z indeksowaniem chociażby publicznych miejscówek. 

Nie mam problem z indeksowaniem. Potrafię zaindeksować wszytko co fizycznie da się zaindeksować. Indeksowanie w obecnym wydaniu algorytmu to w ogóle osobna bajka.

Nie wszytko co zaindeksowane rankuje i nie wszystko co niezaindeksowane nie rankuje. W skrócie artykuł może nie być w indeksie ale link z niego może rankować i odwrotnie. 

Nie o tym rozmawiamy, ja mówię  tylko że Google ocenia nie tyle link i miejscówkę ile link z ogólnym profilu linków strony docelowej. 

p.s ostatnio balstowałem portal kolegi na jego życzenie na bazie wyszło ok 250 000 linków. Portal mocno siedzi w TOP zarabia ok x0 000 zł misecznice ( głownie dla tego, że wiele komercyjnych fraz w TOP), doskonale indeksują się podstrony. A linki "śmieciowe", przyłożyłem ok 250 000 ( linków znalezionych po postingu) w ciągu tygodnia.  Wszytko to kwestia jak te linki przyłożyć, jaka domena docelowa, jak te linki indeksować. 

• Like 1
  • Thanks 1

45 minut temu, Roktan napisał:

Mam nawet stronę, która siedzi sobie od dawna w top'ach i była linkowana niemal samymi portalami regionalnymi, które już nie kopią. Profil linków oparty niemal na jednym typie linków czyli publikacjach. Rozumiem, że bardzo ciężkie tematy potrzebują więcej kreatywności ale nie oszukujmy się, że wszyscy tu pozycjonują tylko firmy z topki światowej...

Linkowana była, czyli wtedy gdy to działało. Tak jak wspomniał @Aleksiejs są strony w topach wbite kilka lat temu metodami, które działały wtedy i do dziś się trzymają. Nie wszystko algo przeliczyło plus doszły też inne czynniki. Również mam domeny z ruchem wbite kilka lat temu publicznymi miejscówkami, które teraz za bardzo mocy nie dają, a jednak te domeny dalej mają ruch.

Pisałem o obecnej sytuacji. Kupowanie w tej chwili artów sponsorowanych z tych regionalnych portali to według mnie przepalanie budżetu. Tak samo z wieloma innymi miejscówkami. Lepiej postawić własne zaplecza lub poszukać mniej popularnych publikacji, niektóre zagraniczne publikacje są warte uwagi.

51 minut temu, Roktan napisał:

że trzeba wiedzieć co i jak stawiać żeby były efekty.

Biorąc pod uwagę np. że Google zaczął od 2020 masowo flagować PBN'y to coś trzeba wiedzieć, trzeba testować i analizować. Postawienie wordpress na defaultowej skórce i wrzucanie tam niskiej "jakości" treści z wieloma linkami wychodzącymi sukcesu nie da. Nawet na łatwe frazy.

19 minut temu, MaxPan napisał:

na bazie wyszło ok 250 000 linków

Z ilu unikalnych domen te 250k linków jeśli to nie tajemnica?

46 minut temu, MaxPan napisał:

To czemu nie linkujesz konkurencje "słabej jakości linkami"? konkurencja spadnie Twoje strony zajmą ich miejsce. Proste

A gdzie ja napisałem, że po słabej jakości linkami strona spada? 

46 minut temu, MaxPan napisał:

A linki "śmieciowe", przyłożyłem ok 250 000

Gdzie zapewne zdecydowana większość to komentarze nofollow, dla strony z dużym autorytetem to nie powinno zaszkodzić, ale czy pomoże i czy warto było to inna kwestia na osobny temat. 

Edytowane przez karolex

4 godziny temu, s_matysik napisał:

Artykuły sponsorowane, parę lat temu dawały moc, obecnie słabo z tym. Częściowo pewnie przez dużą liczbę linków wychodzących (mowa o tych regionalnych portalach), częściowo Google obcięło moc tych portali. Nastały w pewnym momencie czasy, że wszyscy linkowali z tych samych miejsc.

Zastawimy się czy to artykuły straciły moc, czy może chodzi o coś innego? 
Jeśli jest np. 10 konkurencyjnych firm i 1 opublikuje na jakimś portalu artykuł sponsorowany i przyniesie jej to wzrost pozycji,
to jednak jeśli zrobią to wszycie 10 - to efekt będzie taki sam jakby, żadna nie opublikowała art. sponsorowanego. 
I wówczas może to tylko tak wygładzać jakby art. sponsorowany stracił moc.    

7 minut temu, Skalmar napisał:

Jeśli jest np. 10 konkurencyjnych firm i 1 opublikuje na jakimś portalu artykuł sponsorowany i przyniesie jej to wzrost pozycji,

Zależy z którego portalu, linki z wielu portali nie dają obecnie żadnego wzrostu pozycji.

Oczywiście jest wiele czynników, które obecnie zaciemniają obraz sytuacji przy testowaniu miejscówek. Np. obecnie nowe domeny potrzebują więcej czasu, żeby zacząć rankować. W 2020 bez problemu można było wbić nową domenę w krótkim okresie czasu, w zeszłym roku coś przycięli i testy na nowych domenach niewiele pokażą.

Dlatego tak ważne, żeby testując dane linki powtórzyć test kilka razy, jak wspomniane zostało wyżej dużo zależy od obecnego profilu linków domeny docelowej do której przykładamy testowe linki.

• Like 1

Strategia Google jest jedna udzielać dla pozycjonerów jak najmniej informacji (indeksowanie, próbki linków w konsoli, początkowa reakcja na zindeksowany link, inne). Sugerować mylne wnioski, wyciągać jak najwięcej informacji dla udoskonalania algorytmu . 

• Like 1

28 minut temu, Skalmar napisał:

Zastawimy się czy to artykuły straciły moc, czy może chodzi o coś innego? 

To nie artykuły straciły moc tylko serwisy i domeny na których są publikowane. Wystarczy spojrzeć na serwisy w których artykuły są zamieszczane. Robione sa pod tą działalność to nie moga długo funkcjonować. Często są nawet nie zaindeksowane lub tylko kilka podstron.

• Like 2

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.