Skocz do zawartości

sposoby szukania reklamodawcy

MOUKETTA

Rekomendowane odpowiedzi

Współpraca z agencją reklamową ma jedną poważną zaletę. Ja robię serwisy i upowszechniam je w necie. Nie mam czasu na szukanie reklamodawcy, rozmowy, budowanie kampanii w ramach określonego budżetu itp. sprawy. Za mnie ma zrobić je agencja. I jestem w stanie oddać za to znaczną część zysku, bo... time is money.

Problem w tym, że agencją reklamowym zależy na rozwoju portfolio tylko na początku działalności, kiedy muszą "wyrobić" sobie zaplecze do pokazywania reklam. Potem zaczyna się wybrzydzanie, bo za szerokie portfolio wprowadza bałagan w głowach decydentów.

Jasne, że przydałaby się agencja zrzeszające porządne stronki, ale bez jakiegoś gigantycznego ruchu. Nazwijmy to "trzecim szeregiem". Tylko czy to jest dobry model biznesowy? Adclick.pl się zwinął. Pół roku przebudowują witrynę i końca nie widać. Z resztą,z tego co widziałem, krucho tam było z reklamodawcami. Może dlatego, że też szli na wielkich reklamodawców, a nie na masę mniejszych?

Ucząc się języków obcych zaopatruj się w odpowiednie podręczniki. Księgarnia lingwistyczna zaprasza do zakupów.

• Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

amigo1313 - chyle czoła, bo sporo prawdy jednak w tym co napisales w poprzednich postach jest. A tym co sadza inaczej cóz trzeba porgatulowac brak kreatywnego myslenia ;p

P.J - tak zgadzam sie, tylko trzeba pamietac o tym ze agencja robi to na swoich warunkach i robi wszystko aby jak najwiecej na tym zarobic. Bezposredni reklamodawca jest lepszy bo nie dosc ze masz bezposredni kontakt to wiesz ile dostaniesz.

Rynek reklamy rosnie. Polski jest jeszcze słaby, mozna powiedziec cały czas sie rozwija i moge pokusic sie o stwierdzenie ze jest dopiero w fazie poczatkujacej.

Tylko pytanie zawsze rozchodzi sie o czas, nikomu nie chce sie szukac kazdy woli dostac gotowca...

ktos tu kilka postów wczesniej wspomniał ze gg uciekło z takiej agencji reklamy i sam sprzedaje reklame bez pośredników. Dlaczego? Dlatego że ma większe pole manewru i agencja mu już nic nie narzuci. Może sam negocjować itp

To byłem ja... ale zobacz co piszesz o mnie (w tym samym poście) kilka linijek niżej:

Cwaniacy i mądrale niech dalej sobie wypisują na forum, że oni znają rynek reklamy heheh

:D

Mówisz ogólnikami, bez konkretów i bez sensu.

Założę się, że w swoim (krótkim jeszcze) życiu nie miałeś kontaktu nawet ze zwykłym, szeregowym pracownikiem gadu-gadu, onet.pl czy innej spółki medialnej. Więc "stary wyjadaczu" odpuść sobie i nie ośmieszaj się dalej bo wchodząc na to forum liczę na nieco poważniejsze dyskusje.....

P.S. Może mały wypad na narty? (uff..jak spokojnie)

Współpraca z agencją reklamową ma jedną poważną zaletę. Ja robię serwisy i upowszechniam je w necie. Nie mam czasu na szukanie reklamodawcy, rozmowy, budowanie kampanii w ramach określonego budżetu itp. sprawy. Za mnie ma zrobić je agencja. I jestem w stanie oddać za to znaczną część zysku, bo... time is money.

Problem w tym, że agencją reklamowym zależy na rozwoju portfolio tylko na początku działalności, kiedy muszą "wyrobić" sobie zaplecze do pokazywania reklam. Potem zaczyna się wybrzydzanie, bo za szerokie portfolio wprowadza bałagan w głowach decydentów.

Jasne, że przydałaby się agencja zrzeszające porządne stronki, ale bez jakiegoś gigantycznego ruchu. Nazwijmy to "trzecim szeregiem". Tylko czy to jest dobry model biznesowy? Adclick.pl się zwinął. Pół roku przebudowują witrynę i końca nie widać. Z resztą,z tego co widziałem, krucho tam było z reklamodawcami. Może dlatego, że też szli na wielkich reklamodawców, a nie na masę mniejszych?

Wiesz mozna robić serwisy i nie miec reklamy na nich. Żeby miec reklamodawce trzeba się wkupic do łask agencji reklamowej a tu jest problem. Pewnie trzeba byłoby zaczynac od końca TOP tych agencji, żeby mieć minimalną szanse.

Co do wybrzedzania to pewnie chodzi o zbicie ceny?

Jeśli chodzi o trzeci szerego to czemu zły model biznesowy.... Według mnie to jest dobry pomysł. Ja mówiąc prawde wole wybierać serwisy celowe niż portale typu onet wp itp

Żebym miał taki serwis nadający się do stworzenia grupy poszukującej reklamodwców chętnie przyłączył bym się do takiego projektu. Mając 10-20 może nawet więcej dobrych serwisów można działać z bardzo dobrym efektem. Pozyskując pierwszego reklamodawcę będzie nam coraz łatwiej pozyskiwać kolejnych i w ten sposob osiągniemy sukces.

Niestety wspolpracuje tylko z zagranicznymi firmami i tak narazie pozostanie jak wymysle lub podkupie jakis ciekawy duzy serwis chętnie się przyłącze do takiego projektu.

Odnośnie zamkniętego rynku reklamy to rok temu czy 2 lata temu był taki przypadek że 4 portale dogadały się między sobą a firmą i tylko na ich portalach były reklamy z danej branzy. Oczywiscie chodzi tu nie o krajowy rynek.

15175 - swoja postawa teraz prezentuje nie wiem kogo ale napewno bardziej osmieszasz siebie.

Zgadzam sie z amigo, wkoncu wszedzie sa układy.

Ja narazie obserwuje 30 tys unikanlych osób miesiecznie to malo ale z czasem pomysle o jakies agencji, albo na własna reke reklamodawcy szukac.

Od czegos trzeba zaczac, nie od razu Rzym zbudowano;p

Dla wielu ludzi reklamy z google są najgorsze i odstraszają uzytkowników. ktoś przełozył reklame na warunki Polski z USA a zapomniał tego dobrze zrobić.

Jasne i dlatego Agora (gazeta.pl) zdecydowała się serwować reklamy adsense (oczywiście premium) na całym portalu.... :D

Chcesz poznać CTR? Znasz takiego Pana jak Tomek Bienias (gazeta.pl)? Pewnie nie, ale on zna odpowiedź.. (ja też).

A MySpace podpisał kontrakt z Google o wartości 900mln zielonych dotyczący serwowania adsense dla userów z całgo świata...

P.S. Może załapiesz się jeszcze na wypowiedzenie umowy o neostrade?

ktos tu kilka postów wczesniej wspomniał ze gg uciekło z takiej agencji reklamy i sam sprzedaje reklame bez pośredników. Dlaczego? Dlatego że ma większe pole manewru i agencja mu już nic nie narzuci. Może sam negocjować itp

To byłem ja... ale zobacz co piszesz o mnie (w tym samym poście) kilka linijek niżej:

Cwaniacy i mądrale niech dalej sobie wypisują na forum, że oni znają rynek reklamy heheh

:D

Mówisz ogólnikami, bez konkretów i bez sensu.

Założę się, że w swoim (krótkim jeszcze) życiu nie miałeś kontaktu nawet ze zwykłym, szeregowym pracownikiem gadu-gadu, onet.pl czy innej spółki medialnej. Więc "stary wyjadaczu" odpuść sobie i nie ośmieszaj się dalej bo wchodząc na to forum liczę na nieco poważniejsze dyskusje.....

P.S. Może mały wypad na narty? (uff..jak spokojnie)

Wiesz bez sensu to bym pisał jak bym pisał głupoty, a tak nie jest. Ogólnikami dla ciebie to może ogolniki bo nie potrafisz czytać między wierszami.

Twoje odpowiedzi są takie jak pracownika takiego domu bojącego się o swoj stolek i robote.

Wiesz masz racje nie miałem kontaktu z szeregowymi ludzmi gg, onet oraz innych dlatego, że nie potrzebowałem takiego.

Mam kontakt z kilkunastoma menagerami z firm którymi współpracuje. Powiem tobie, że jestem zadowolony dostając 200$/m 1 banerek wychodzi 2400$ na rok co daje 600 pln na miech. Jestem zadowolony i nie muszę chodzić i się wpraszać do agencji reklamowych czy przyjmą mój serwis czy nie ? czy dostanę reklame czy nie ? bo i tak większośc poleci na te zaprzyjaźnione serwisy.

Pozdrawiam

Ja narazie obserwuje 30 tys unikanlych osób miesiecznie to malo ale z czasem pomysle o jakies agencji, albo na własna reke reklamodawcy szukac.

Jasne, gg nie mogło sobie poradzić z 6mln uniq user, ale Ty znajdziesz reklamodawce na własną rękę mając powiedzmy 100tys uu.

Rozumiesz o co mi chodzi?

powtarzam:

bedziesz mial dobra strone to sam sie beda zglaszac :D

Rozumiem, że mówisz o "reklamodawcach", którzy kupują reklamę na allegro....

Bo normalny reklamodawca taki jak: nokia, plus, orange, mentos i inne nie zgłoszą się same...

Dlaczego gadu-gadu dopiero teraz otworzyło własny dział sprzedaży?

Współpracowali z CRmediami (a dokładnie ad.net), wyrobili sobie kontakty i teraz mogę już zacząć sprzedawać bez pośredników....

To nie takie proste jak się wydaje. Poważne firmy nie rozmawiają z "płotkami" bo się na tym nie znają... Media planner po stronie Klienta potrzebuje wsparcia plannera po stronie agencji, domu mediowego.

Mam kontakt z kilkunastoma menagerami z firm którymi współpracuje. Powiem tobie, że jestem zadowolony dostając 200$/m 1 banerek wychodzi 2400$ na rok co daje 600 pln na miech. Jestem zadowolony...

Ok, myślałem że mówiąc o gg onet.pl i innych podobnych firmach mówimy o poważnym biznesie. $200/m i jesteś zadowolony - ok..masz takie prawo.

Wiesz gg za jeden dzień emisji bierze 30tyś zł.

Tak jak wspominałem wcześniej i nie odpowiedziłeś...jeśli szukasz reklamodawców na allegro (np. właściciel sklepu koszulki.com) to spokojnie zbierasz i 3tyś miesięcznie.

Ale porównywanie reklamodawców z allegro do otwierania własnego biura reklamy jakoś mi nie pasuje.

Jasne, gg nie mogło sobie poradzić z 6mln uniq user, ale Ty znajdziesz reklamodawce na własną rękę mając powiedzmy 100uu.

Rozumiesz o co mi chodzi?

powtarzam:

bedziesz mial dobra strone to sam sie beda zglaszac :D

Rozumiem, że mówisz o "reklamodawcach", którzy kupują reklamę na allegro....

Bo normalny reklamodawca taki jak: nokia, plus, orange, mentos i inne nie zgłoszą się same...

Dlaczego gadu-gadu dopiero teraz otworzyło własny dział sprzedaży?

Współpracowali z CRmediami (a dokładnie ad.net), wyrobili sobie kontakty i teraz mogę już zacząć sprzedawać bez pośredników....

To nie takie proste jak się wydaje. Poważne firmy nie rozmawiają z "płotkami" bo się na tym nie znają... Media planner po stronie Klienta potrzebuje wsparcia plannera po stronie agencji, domu mediowego.

GG dla mnie to zle medium reklamy to ze oni maja gownianych 6 mln userwo to nic nie znaczy. Do tego instniały programy do blokowania tych reklam z tego pamiętam.

I czemu ty dajesz jakies przykłady portali z samej czołówki gazeta.pl nalezaca do agory to duzy portal a nie jakis serwis prywatnego uzytkownika. Co ma piernik do wiatraka gosciu zastanow sie zanim bedziesz walil przykladami...

Mam kontakt z kilkunastoma menagerami z firm którymi współpracuje. Powiem tobie, że jestem zadowolony dostając 200$/m 1 banerek wychodzi 2400$ na rok co daje 600 pln na miech. Jestem zadowolony...

Ok, myślałem że mówiąc o gg onet.pl i innych podobnych firmach mówimy o poważnym biznesie. $200/m i jesteś zadowolony - ok..masz takie prawo.

Wiesz gg za jeden dzień emisji bierze 30tyś zł.

Tak jak wspominałem wcześniej i nie odpowiedziłeś...jeśli szukasz reklamodawców na allegro (np. właściciel sklepu koszulki.com) to spokojnie zbierasz i 3tyś miesięcznie.

Ale porównywanie reklamodawców z allegro do otwierania własnego biura reklamy jakoś mi nie pasuje.

Ja ci podałem przykład jednego banerka ile za to dostaje nie przedstawiłem tego ze mam 1 baner i siedze i sie cieszę z 600pln. Jakby nie patrzył to jak bym nawet miał ten 1 banerek to on daje mi pewne 600 co miech i nie muszę siedziec i czekac czy klikacze na klikaja.

Jesli chodzi o projekt mowa tu o dostaniu sie do tortu a nie zarabianiu 20,000pln za dzien reklamy. Zakładajac ze kilka portali bedzie miało miesiecznie kilka mln odwiedzin to w sumie daje ogromne mozliwosci w negocjowaniu reklam z firmami.

Jak taki znawca jestes to przykładowo firmy płaca 10 mln za reklamy ile z tego trafia do agencji ile do serwisów?

A ja mysle ze sie pogubiłes, bo zarówno reklamy kontekstowe jak i "indiwidulnych" reklamodawców moga przynosci odpowiednie dochody.

Bo chyba stworzylismy konflikt na lini jaka reklama lepsza.

Otoz odpowiedz jest prosta: ta gdzie wiecej sie dostanie ...

Jak taki znawca jestes to przykładowo firmy płaca 10 mln za reklamy ile z tego trafia do agencji ile do serwisów?

Stawiaj przecinki bo ciężko strawić Twoje zdanie.

Kolejne ogólne pytanie.....odpowiedź jest posta: to zależy (jakie pytanie, taka odpowiedź).... podaj mi przykład serwisu to powiem Ci ile można wynegocjować dla siebie....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności