Skocz do zawartości

Ktoś kopiuje treści

Roktan

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i Panie), mam pytanie, znacie jakieś sposoby jak dojść do tego kto jest właścicielem domeny?

Na rynku supli na PL gość notorycznie kopiuje mój content, choć z tego co widzę nie tylko mój ale jakoś szczególnie upodobał sobie moje treści. Szczególnie mnie ******* jak taki łach robi sobie top'y na moim garbie, poprzejmuje sobie domeny po klinikach, centrach, skopiuje content i jazda. 

Co prawda nagłówki kopiuje na sztywno, resztę przepisuje delikatnie zmieniając niektóre słowa, na początku chciałem odpuścić temat ale jestem obecnie w dość powiedzmy to "bojowym" nastroju więc patrząc na to, że skopiował kolejne teksty chce dojść do tego co to za gość. Nie interesują mnie sposoby na "zniknięcie" domeny, nie mam też zamiaru podejmować żadnych prawnych kroków bo to nie ma sensu, chce ustalić nazwisko i adres. Polska mały kraj, dojechać można praktycznie wszędzie w kilka godzin.

Choć może to brzmieć absurdalnie, rozważam skorzystanie z usług jakiegoś biura detektywistycznego, które ustali do kogo należy domena a raczej domeny bo poprzez sposób linkowania szybko dało się powiązać je ze sobą, z tego co widzę niektóre biura zajmują się aktywnością w sieci więc może coś z tego być, korzystał ktoś kiedyś z podobnego rozwiązania? Może macie inne sposoby jak dojść do tego do kogo należy domena?

Rady w stylu "linkuj swoją domenę i nie przejmuj się" są zbędne, nie lubię jak ktoś mnie okrada i nie ma dla mnie znaczenia czy są to teksty na stronie czy samochód stojący pod domem. Jeśli okaże się, że to ktoś kto zajmuje się pozycjonowaniem i ma swoich klientów to zadbam żeby nie musiał się martwić o reklamę, myślę też, że ładnym gestem będzie filmik z przeprosinami z jego strony umieszczony np. na youtube. 

Musiałem zmienić tytuł ;)

Edytowane przez Roktan

Wrzuć pod kropkę adres do swojego sklepu - jeśli scrape'uje to jest szansa na linki. Kiedyś taki jeden zescrepował mi klienta razem z linkami w regulaminie :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Poza w/w radami - zakapuj gościa do Google o ile potrafisz odpowiednio udokumentować kopiowanie. 

https://support.google.com/legal/answer/3110420?hl=pl
https://transparencyreport.google.com/copyright/overview?hl=pl

Tylko byś musiał to napisać / zlecić napisanie w "prawniczym języku" bo podejrzewam ze wywalanie prosto z mostu ze "strona taka i taka kopiuje moje treści" nic ci nie da. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

możesz spróbować blokować dziwną aktywności jak to leci automatem, ale jak wiedzą co robią to nie zablokujesz, ani nie zauważysz ze to bot. Fakt tak jak zgred pisał wrzuć linki, jak to robią głupi to dostaniesz parę linków gratis

Sent from my SM-G781W using Tapatalk

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

4 godziny temu, MaxPan napisał:

Rejestrują domeny na słupy, nic nie znajdziesz, ale są sposóby dotrzeć do właściwej osoby. Jeśli masz zbyciu 10k+ to wiem kto to robi.

Liczę jeszcze na to, że może uda dojść do tego co to za "artysta" nieco mniejszym kosztem, chociaż nie wykluczam, że jeśli inne metody nie dadzą efektów to jest duża szansa, że skorzystam, dzięki ;)

Tutaj chodzi o jedną stronę i nie jest to dokładna kopia 1:1, tzn. praktycznie wszystkie nagłówki są skopiowane, za to treść jest nieco pozmieniana,  jakby puścić tekst z synonimami więc chociaż ryzyko DC jest małe. Z tego względu żadne zgłoszenia tutaj raczej nic nie dadzą natomiast jeśli ktoś ma chociaż dwie szare komórki to wie co się odwaliło ;) Jego domeny widzę nie od dziś i nie było do tej pory takich cyrków, ostatnio chyba mu się lekko klepki poluzowały i widać, że od różnych osób lubi sobie "pożyczać" treści na jedną z nowych stron. Kwestia uwalenia domeny to jedno, postawi nową i niczego się nie nauczy, a tak to trzeba ukrócić w zarodku.

Na początku chciałem odpuścić ale widzę, że ciągnie ten temat dalej, dla mnie to też strata bo jak wskoczy powiedzmy nawet oczko wyżej to jak ktoś wejdzie na moją stronę to co zrobi? Powrót do serpów bo po co przeglądać jeszcze raz to samo? W dłużej perspektywie może być różnie, inna kwestia to konwersja.

Będę pisał jeszcze do tych biur, może ogarną temat, nie wiem, domena jak domena ale można prześledzić publikacje sponsorowane itd. jest szansa, że gdzieś uda się ustalić, a może domena na niego więc tutaj też jest szansa.

Wiadomo, dla kogoś może być śmieszne żeby marnować czas na coś takiego zamiast działać dalej, ale irytuje mnie jak jakiś parch żeruje na cudzej pracy bo w internecie jest anonimowy. 

Edytowane przez Roktan

9 godzin temu, Roktan napisał:

Na rynku supli na PL gość notorycznie kopiuje mój content,

3 godziny temu, Roktan napisał:

Tutaj chodzi o jedną stronę i nie jest to dokładna kopia 1:1, tzn. praktycznie wszystkie nagłówki są skopiowane, za to treść jest nieco pozmieniana,  jakby puścić tekst z synonimami

Jeśli ktoś siedzi mocno w tej branży to pewnie nie zauważy, że kopiuje akurat z twojej strony gdyż nie robi on tego "ręcznie".  Jeśli jest to leszcz z paroma stronami to możesz sam pobawić się w detektywa i namierzysz klienta oczywiście musisz mieć wiedzę jak to zrobić. Jeśli nie tracisz jakiejś większej kasy to gra nie jest warta świeczki bo jak go znajdziesz to co zrobisz? 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

58 minut temu, SzlafRock napisał:

Jeśli ktoś siedzi mocno w tej branży to pewnie nie zauważy, że kopiuje akurat z twojej strony gdyż nie robi on tego "ręcznie".  Jeśli jest to leszcz z paroma stronami to możesz sam pobawić się w detektywa i namierzysz klienta oczywiście musisz mieć wiedzę jak to zrobić. Jeśli nie tracisz jakiejś większej kasy to gra nie jest warta świeczki bo jak go znajdziesz to co zrobisz? 

Patrząc na inne jego strony uważam, że jest to robione "ręcznie", po prostu typ przepisuje sobie ten content, coś ewentualnie doda od siebie, jakiś fragment usunie. Jemu zajmie to 20 minut, żeby napisać od podstaw i zoptymalizować zajmuje to trochę więcej. Domena z jakąś tam historią i przeskakuje często nad moje arty a to już dla mnie strata pieniędzy.  Ostatnio czego nie dodam to zaraz mamy klona. Do tego stopnia mnie to ***, że jestem gotowy wydać nawet kilka tyś. żeby dowiedzieć kto to, nazwisko i adres. Tyle mi wystarczy.

Czy ktoś ma 1 czy 20 stron mało mnie interesuje jeśli to ja robię topy, nie ma też problemu jak ktoś zrobi coś lepiej, rywalizacja normalna sprawa, jeśli przeskakuje mnie menda "pożyczonym" contentem to mnie krew zalewa. Mam tylko nadzieje, że ktoś sobie na gościnne występy nie przyjechał bo wcale nie musi być to ktoś z pl.

Edytowane przez Roktan

poszukaj właściciela domen albo po linkach jakie są w treści tych stron, albo wariant trudniejszy po linkach jakie do stron linkują, przeważnie jak ktoś linkuje z miejscówek to linkuje większość swoich stron z jednych i tych samych

Ja dziś znalazłem przypadkowo stronę z pożyczkami gdzie jest podana moja sp. z o.o. w regulaminie plus jako IOD (Inspektor Ochrony Danych) Pani adwokat która rzeczywiście była kiedyś u mnie IOD.

Ale idiotka (właścicielka strony fake) zrobiła to na tyle nieudolnie że skopiowała teksty, regulaminy, itp, z mojej dawno nie istniejącej strony podając moje dane oraz kancelarii adwokackiej która była IOD, a jednocześnie dane swojej firmy i mało tego po sprawdzeniu WHOIS domena jest na nią zarejestrowana na dane prywatne (imię i nazwisko się zgadza).

No cóż idiotów nie brakuje.Ja odpuściłem bo nie mam czasu ani chęci aby się żreć, ale Pani adwokat na pewno nie odpuści za to że niby jest IOD na fake stronie.

• Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.