Skocz do zawartości

Pomoc Ukrainie - Dodawanie recenzji w Mapach Google w Rosji

Sęp

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, 

Na pewno słyszeli Państwo o akcji dodawania wpisów w Google Maps, promowanej przez grupę Anonymous. Od paru dni dodaję recenzje w miastach dalekich od Moskwy i Petersburga, próbując dotrzeć do zwykłych Rosjan i poinformować ich o sytuacji w Ukrainie. 

Moje wpisy, w przeciwieństwie do dodawanych na hurra wpisów, nie zniknęły. 

Chcę napisać do kilku miejsc, aby akcja stała się bardziej masowa i aby ludzie wiedzieli, jak dokładnie to robić. 

Napisałam następująy tekst i proszę o (przyjazne) komentarze, wskazówki, co napisałam źle lub co można by dodać. Państwa również zachęcam do wzięcia udziału w akcji. 

Poniżej wkleja treść tekstu:

Dotyczy to akcji popieranej przez grupę hackerów Anonymous dotyczącej dodawania recenzji miejsc w Rosji, dzięki którym moglibyśmy dotrzeć do zwykłych Rosjan, informując ich o sytuacji w Ukrainie oraz poprosić o pomoc – zademonstrowanie niezgody na wojnę. Akcja ta jest prawie nieobecna w głównych mediach, choć prasa o niej pisze, nawet zagraniczna:

https://www.onet.pl/styl-zycia/noizz/polacy-odwiedzaja-rosyjskie-bary-na-google-maps-to-sposob-na-ominiecie-propagandy/jjetmvx,3796b4dc

https://hipertextual.com/2022/02/reviews-google-maps-rusia-ucrania?fbclid=IwAR3BTpb-bhChtGf1PpqJH4etynVKCsdBHRLmlqP9-Pa7x0vDfDTuWaLpRmg

Polacy rzucili się do dodawania recenzji restauracji rosyjskich, głownie w Moskwie i Petersburgu. Niestety, większość recenzji zaraz potem zniknęła, mimo iż Google nie należy do Rosji, a właściciel wizytówki Google nie ma możliwości usunięcia komentarza, co z pewnością zniechęciło wielu ludzi.

Sprawdziłam wytyczne Googla , sama kiedyś również zajmowałam się pozycjonowaniem stron i w mojej ocenie komentarze zniknęły gdyż:

A.      Google odnotował nagły, czyli NIENATURALNY przyrost liczby recenzji w jednym miejscu. Jeżeli jakaś restauracja zebrała w ciągu 4 lat 10 recenzji, a nagle jednego dnia dostaje kolejnych 10, algorytmy Googla uznają to za spam i nienaturalną reklamę.

B.      Komentarze były często treści „Wolna Ukraina”, do tego autorzy dodawali restauracji jedną gwiazdkę. W takiej sytuacji właściciel biznesu i wizytówki Google ma prawo zgłosić komentarz jako niezwiązany z jego interesem i będący spamem. Jeśli dodatkowo dostał jedną gwiazdkę, jest prawdopodobne, że to zrobi. (Z punktu widzenia efektywności akcji komentarze takie nie informują Rosjan o niczym, często były wyrazem zrozumiałej złości, ale zniechęcającej Rosjan do podjęcia jakichkolwiek działań.)

C.      Wszystkie recenzje były dodawane w Moskwie i Petersburgu, co jest ruchem nienaturalnym dla algorytmów Google’a. (Z punktu widzenia sensowności akcji Petersburg i Moskwę można ominąć, gdyż ludzie w tych miejscach mają chyba największą w Rosji świadomość sytuacji. Osobiście uważam, że powinniśmy uderzać w inne miejsca, z dala od stolicy)

D.      Ten sam tekst recenzji powielany był w wielu miejscach / wielu wpisach. Jeżeli zawartość nie jest unikalna, algorytmy Google’a również uważają to za spam i mogą takie wpisy kasować.

Dlatego ja, na własną rękę opracowałam swoją metodę dodawania wpisów.

1.       Piszę teksty na parę linijek odnosząc się do miejsca, a potem informując o sytuacji.

2.       Teksty tłumaczę na rosyjski przy pomocy translatora

3.       Wyszukuję w Google hasło „miasta Rosji” i z listy otwieram w osobnych kartach 10 miast, omijając Moskwę i Petersburg. Każda karta to mapa Google jednego z miast

4.       Jeżeli w danym miejscu została już zamieszczona recenzja dotycząca Ukrainy, idę do innego miejsca, dzięki czemu nie powoduje nienaturalnego przyrostu recenzji jednego miejsca

5.       Przetłumaczony tekst wklejam jako recenzję miejsca, daję 5 gwiazdek i dołączam zdjęcia zniszczonej Ukrainy.

6.       Polubiam recenzje innych użytkowników: dostaną oni powiadomienie od Google o polubieniu ich recenzji wraz z linkiem, dzięki czemu jest prawdopodobne, że wejdą na wizytówkę, a wówczas zobaczą mój wpis.

Jeżeli uważacie mój sposób za dobry, proszę rozpropagujcie go wśród ludzi.

Dzis rano czytalem (chyba Onet), ze Google to juz blokuje na terenie Rosji. IMHO akcje trzeba przeniesc na Wegry, bo tam sytuacja informacyjna jest podobna jak w Rosji, a za miesiac maja wybory. W naszym wspolnym interesie jest zeby Orban te wybory przegral.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Traktuja je tak samo jak kazde inne "nienaturalne komentarze". Tymczasem "Magyar Nemzet" pisze o marionetkowym rzadzie Ukrainy, o zabitych Wegrach z Transkarpatii (chyba tak nazywaja sasiadujaca z nimi czesc Ukrainy) - w sensie "marionetkowy rzad Ukrainy wysyla wegierskich chlopcow na smierc", o tym, ze jesli opozycja dojdzie do wladzy to czeka ich glod, chlod i ubostwo, o nielegalnych imigrantach na granicy itp.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Google zablokowało. Wiec możn aodpuścić.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint