Skocz do zawartości

Czy "romanizować" przyjazne url'e?

hitchr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie się zastanawiam, czy powinno się romanizować przyjazne url'e? Znalazłem tylko wskazówkę mówiącą, żeby stosować "-" zamiast "_".

Romanizacja to zabieg polegający na zamianie polskich literek na odpowiedniki bez ogonków czyli:

ĄąĆćĘꣳŃńÓ󌜯żŹź → AaCcEeLlNnOoSsZzZz

Pozdrawiam, HitchR.

wydaje mi sie, że lepiej bez ogonkó - ładniej wygląda bo ó nie zmieni sie na %82 itp.

a chyba google wie, że kółko to to samo co kolko

choć z drugiej strony wyniki wyszukiwania na wersję zromanizowaną i nie się róznią

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

No tak ale na % to się zamienia dopiero po kliknięciu, a w wynikach google są normalnie polskie znaki, tak samo jest z dmozem.

Bawiłem się ostatnio w linki z polskimi literami (wiem że temat odwrotny), wszystko już działało pięknie ale w FF, IE wszystko popsuł bo jakoś inaczej zamienia te litery. Niby można posłużyć się utf-8 ale jakoś nie udało mi się osiągnąć prawidłowego efektu.

Ja zamieniam znaczki w php w funkcji ktora generuje mi z adresu typu ?typ=kategoria&id=123456 linka "koszulka_damska_tralalala-p-123456.html"- zrezygnowalem z polskich znaczkow zupelnie. Rozdzielam podkresleniami i nie widze problemow - google traktuje to jako spacje tak samo jak myslnik.

Bielizna damska, jak również sklep turystyczny to moje ulubione strony ;)

Hurtownia bielizny Matterhorn.pl - pierwszy i jedyny w Polsce Dropshipping bielizny dla sklepów internetowych i butików.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności