Skocz do zawartości

Problem z zaindeksowaniem strony. Strona zaindeksowana "połowicznie"?

roq69

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, od kilku tygodni pracuję nad stroną internetową. Zoptymalizowałem ją pod kątem SEO na tyle, ile jestem w stanie, ale jest okropny problem z jej widocznością w wyszukiwarce.

Nawet podczas wpisywania bardzo konkretnych fraz w wyszukiwarce, moja strona nie wyświetla się. Myślę, że jest jakiś problem z indeksowaniem.

Google Search Console pokazuje, że wszystko jest w porządku, jednak po wpisaniu w wyszukiwarce site:dmuchaniec-wynajem.pl (taka jest nazwa mojej strony), pokazują się tylko 4 podstrony, mimo że jest ich o wiele więcej. Nie wyświetla się nawet strona główna.

Sprawdzałem optymalizację swojej strony m. in. poprzez SurferSEO (bardzo dobry wynik), a strona mimo wszystko nie pojawia się na ŻADNEJ stronie wyszukiwarki (przejrzałem wszystkie).

Strona już ma parę tygodni, zaindeksowana też jest dość długo. Co z tym zrobić?

6 godzin temu, roq69 napisał:

Co z tym zrobić?

wypozycjonować. 

A tak serio - zdobyć linki bo obecnie nie masz praktycznie nic. Samo się nei zaindeksuje tak samo nie będzie rankować. bez linków jak bez paliwa - nie pojedziesz.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Yyyy... sugerowałbym lekturę o linkbuildingu. 

Nie, social media nie pozycjonuja strony.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Po pierwsze uwazaj gdzie dajesz ogloszenia lub wpisy. Masz 3 linki a 2 z nich maja Spam Score odpowiednio 60 i 68. Masz zaindeksowane 4 strony z 8. Twoj strona musi nabrac wiarygodnosci.

Brak linkow do social media. Nie masz tez Google Analitycs na stronie. Wszystkie tytuly podobne "Nazwa Strony" i "Dmuchance na wynajem". Postaraj sie aby tytuly zawieraly slowa kluczowe charakterystyczne dla danej strony. Widze ze uzywasz All in One SEO. Rank Math darmowy ma wiecej ciekwaych opcji. Latwiej bedzie Ci zarzadzac tytulami, opisami. Polecam Rank Matha lzejszy. To prawda ze Social Media nie wplywaja bezposrednio na ranking ale wplywaja posrednio bo generuja ruch. Jezeli chodzi o indeksacje. To wyslij linki do stron w tweetach na Twiterze albo zamiesc piny na Pinterest. Pinterest sam w sobie jest wyszukiwarka. Twitter swietnie indeksuje. Dodatkowo rank matk autoindeksuje po zmianach zawartosci tresci. Zrob linki wewnetrzne pomiedzy stronami.

Nie rob takich rzeczy jak umieszczanie cennika na obrazku. Raz te obrazki co tam masz sa szalenie ciezkie (powyzej 600kb) a dwa tracisz szanse na umieszczenie cennych slow kluczowych.

Tytuly H1 do zmiany. Tam tez dodaj slowa kluczowe. Po co dodawac w tytule strony adres strony.

Po mapie widze ze bedziesz celowal w lokalnych klientow. Wiec nazwy miejsowosci to podstawa. Konkurencja ma lepsza oferte. Przynajmniej na stronach internetowych. Dodaj wiecej zdjec i ciekwaych opsow zawierajacych slowa kluczowe. Pamietaj pozbadz sie tych ciezkich png z opisami ofert. .

7 godzin temu, Philipmcnill napisał:

Spam Score odpowiednio 60 i 68

Co to jest i do czego służy oraz jaki ma wpływ na algorytmy Google?

Moje pytanie to był sarkazm. Spam Score jest współczynnikiem bezwartościowych w każdym calu. 

To tak jakby w projekcie sugerować się zapachem gówna. 

• Like 1

6 godzin temu, Philipmcnill napisał:

:) Jezeli tak uwazasz...

Uważam gdy gumę nakładam żeby nie uronić ... a co do tego jestem pewny :) 

Prosiłbym aby brednie dotyczące spam score nie rozpowszechniać. Dziękuję za zastosowanie się do mojej prośby bo potem trzeba klientów "prostować", że bzdur się nasłuchali i naczytali.

4 hours ago, zgred said:

Uważam gdy gumę nakładam żeby nie uronić ... a co do tego jestem pewny :) 

Prosiłbym aby brednie dotyczące spam score nie rozpowszechniać. Dziękuję za zastosowanie się do mojej prośby bo potem trzeba klientów "prostować", że bzdur się nasłuchali i naczytali.

Moim celem na pewno nie jest rozpowszechnianie bzdur. Nigdy nie napisalem ze Spam Score wplywa bezposrednio na pozycjonowanie poniewaz nie wplywa. Google nie kieruje sie wpolczynnikami utworzonymi przez firmy trzecie (np Moz, Majestic) w rankingu. Wspolczynniki te maja byc jednak pomocne dla uzytkownikow. Spam Score niewatpliwie jednak okresla procent witryn z podobnymi funkcjami, które zostały ukarane przez Google. Osobiscie, kiedy buduje linki sprawdzam ten wspolczynnik. Jezeli jest wysoki sprawdzam taka domene. Chodzi mi o to aby oszacowac prognozy dla takiej domeny, w ktorym kierunku zmierza. Na spam score nie wplywaja tylko linki ktore do tej domeny prowadza. Kiedys robilem eksperyment. Zostawilem nowa domene ze swierzo zainstalowanym WordPresem i paroma linkami do profili. Sama domena nie miala zadnych linkow zewnetrznych. Spam Score osiagnal 39%. Wnioskuje, ze zawartosc strony rowniez ma wplyw na jej spam score. (jezeli sie myle to mnie popraw).

Podkreslam ze opisuje tylko moje wlasne doswiadczenia.

1. Spam Score nie wplywa na pozycje w rankingu

2. Uwazam ze unikanie linkow ze stron o wysokim spam scorze jest dobra praktyka, szczegolnie jezeli ktos nie potrafi ocenic powodow dlaczego wspolczynnk ten jest wysoki

3. Zaden wskaznik pochodzacy od firm trzecich nie jest brany pod uwage przez Google. Algorytm rzadzi sie wlasnymi prawami z ktorych czesc jest znana jednak wiekszosc nie.

Godzinę temu, Philipmcnill napisał:

Uwazam ze unikanie linkow ze stron o wysokim spam scorze jest dobra praktyka

Dobrze, że różnimy się w poglądach :).

Dla Mnie EOT.

W dniu 19.04.2022 o 13:06, Philipmcnill napisał:

2. Uwazam ze unikanie linkow ze stron o wysokim spam scorze jest dobra praktyka, szczegolnie jezeli ktos nie potrafi ocenic powodow dlaczego wspolczynnk ten jest wysoki

A ja uważam, że trzeba używać linków, które powodują wzrosty pozycji. Po co kierować się wskaźnikami skoro moc linka łatwo wykazać testem?

• 6 miesięcy temu...