Skocz do zawartości

Włam na strone i podmiana kodów adsense

Patryk82

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaglądając w statystyki zauwazyłem że zarobki oraz klikniecia na jednej z moich stronek drastycznie spadły.

Statystyki odwiedzin pozostały na tym samym poziomie. Sprawdziłem jednak reklamy google bo coś mnie tknęło i aż mnie zatkało.

Okazało się że reklamy na mojej stronie mają inne "google_ad_client = "pub-xxxxxxxxxxxxx" :soczek: ktoś wykorzystał chyba luke w php-nuke i podmienił mi reklamy na swoje. Moje pytanie do was jest takie: Czy spotkaliście się już z czymś podobnym ?

Jeśli tak to co radzicie mi zrobić w tej sytuacji? Komu to można zgłosić i jak się zabezpieczyc na przyszłosc?

Kto zdobędzie mistrzostwo Polski w tym roku? Sprawdzaj wyniki na żywo i bądź na bierząco! A jeśli szukasz pracy to powiem, że Praca Dania to najlepszy wybór, ewentualnie Irlandia ale praca zawsze dobrze płatna. Chcesz wymienić się subdomeną ?

Niezwykle cenna rada, może ktoś ma jeszcze jakies konstruktywne pomysły?

Kto zdobędzie mistrzostwo Polski w tym roku? Sprawdzaj wyniki na żywo i bądź na bierząco! A jeśli szukasz pracy to powiem, że Praca Dania to najlepszy wybór, ewentualnie Irlandia ale praca zawsze dobrze płatna. Chcesz wymienić się subdomeną ?

Niezwykle cenna rada, może ktoś ma jeszcze jakies konstruktywne pomysły?

hmm jest jeden konstruktywny pomysł z którym się w 100% zgadzam, jeśli ktoś ci się włamał to znaczy że masz dziurawego cms-a ;] zmien go albo przynajmniej zaktualizuj do najnowszej wersji która nie zawiera błędów ;]

To żeby zaktualizowac skrypt to jest dla mnie oczywiste. Chodzi mi raczej o pytanie co z tym faktem zrobic? Czy gdzieś to zgłosić? Czy lepiej sobie darowac?

To żeby zaktualizowac skrypt to jest dla mnie oczywiste. Chodzi mi raczej o pytanie co z tym faktem zrobic? Czy gdzieś to zgłosić? Czy lepiej sobie darowac?

To zależy od Ciebie. W google mają taki bałagan, że zamiast zablokować temu hakerowi konto przez pomyłkę zablokują tobie. :D

Powiedz tylko na ile Cię okradł. Jeśli jest to kilka centów to nie warto zawracać sobie tym głowy i zmienić cmsa.

Dobrze bardziej rozbudowana odpowiedź specjalnie dla Ciebie.

a) Zmienić cmsa (php-nuke, postnuke, mambo) są strasznie dziura, jak ich odpowiednio nie zabezpieczysz, jak to zrobić (poczytać for każdy z tych cms posiada takie).

b ) monitorować codziennie adsensa, aż tak ciężko założyć że powinno być 1000 odsłon a jest 100?

c) nie zawracać dla google głowy, bo odpowiedź będzie z automatu, źle Cię zrozumieją i ban

• 2 tygodnie później...
a) Zmienić cmsa (php-nuke, postnuke, mambo) są strasznie dziura, jak ich odpowiednio nie zabezpieczysz, jak to zrobić (poczytać for każdy z tych cms posiada takie).
Zgadzam się. Polecam Drupal ;)
b ) monitorować codziennie adsensa, aż tak ciężko założyć że powinno być 1000 odsłon a jest 100?
To już trochę trudniejsza sprawa... Jeżeli masz kilka stron, to nie ma problemu, jednak jak masz nawet kilka stron a kilkadziesiąt kanałów to już trudniejsza sprawa... A kto z tych, którzy mają kilkadziesiąt stron w AdSense kontroluje każdą oddzielnie? Chyba najlepszym rozwiązaniem napisać skrypt, który porównuje statystyki strony z statystykami AdSense i jeżeli odbiegają o ponad 40% to zawiadamia Cię...
c) nie zawracać dla google głowy, bo odpowiedź będzie z automatu, źle Cię zrozumieją i ban
To niestety przykre ale prawdziwe... Google nie uważa Cię za partnera, tylko za potencjalnego oszustę. Zależnie od nastroju, religii, nastawienia itd. pracownika Google twoje zapytanie zostanie ocenione i taka będzie reakcja.
optymalizacja-com.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności