Skocz do zawartości

Wyłączenie internetu.

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak skutecznie wyłączyć internet, tak aby inne osoby nie mogły korzystać z niego na moim komputerze?

Dodam jeszcze że korzystam z internetu radiowego, ale to mało istotne.

Dotychczas "wyłączałem" internet zmieniając proxy, blokując firewallem i zmieniając ustawienia od karty sieciowej, jednak te sposoby się już "wyeksplatowały".

Macie jakieś pomysły?

Najlepiej żeby to można było zrobić szybko i żeby ktoś inny nie mógł tego zaczaić.

w XP - robisz im konta z ograniczeniami zmieniasz ustawienia w karcie sieciowej i za nic nie zmienia ustawien np IP co by dzialala siec.

Ew. w hosts (windows/system32/drivers/etc/hosts ) przypisujesz do najczesciej ogladanych stron localhost ;)

Tylko czy musisz blokowac im internet? Niech tez korzystaja i sie ew. dorzuca do niego :)

Ciekawe zagadnienie :)

proponuję pobawić się poleceniem route - tylko uważac przy tym ;)

Tak na szybko:

Start -> Uruchom -> cmd

w lini poleceń wpisujesz:

route delete * -> internet przestaje działać

wpisujesz route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 [iP swojego kompa] metric 20 IF [numer interfejsu] -p

parametr "-p" jest opcjonalny - ustawia wpis na stałe, powinno wytrzymywać restart ale nie jestem do końca pewny ;)

<numer interfejsu> - uzyskasz wpisując "route print", na górze będzie lista interfejsów, w tym karta sieciowa coś w stylu 0xcośtam.

Powrót do poprzednich ustawień:

1) zanim zmienisz ustawienia -> polecenie route print i spisujesz sobie pierwszą linijkę z tabelki np.

0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1 192.168.0.2 20

^ ^ ^ ^ ^

cel maska brama twoj ip metryka

2) usuwasz wpis, który blokował internet poleceniem

route delete 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 [iP swojego kompa] metric 20 IF [numer interfejsu]

3) powracasz do poprzednich ustawień

route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 [iP bramy] metric 20 IF [numer interfejsu]

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem za bardzo :)

Spis stron

Loga, dzwonki - nakarm komóreczkę...

no to stary a dobry sposób jak masz radiówkę to musisz mieć modem do tego czy jakikolwiek router/switch zawsze można go odłączyć i zabrać kabelek zasilający.

a jak można coś pogrzebać w ustawieniach sprzętu radiowego to zmień ustawienia.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

@No More Google

Ja robie coś takiego:

route delete *

Internetu brak; Pierwszy rekord z tabeli zostaje skasowany;

route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 192.168.0.1 metric 30 IF 192.168.0.19

Wywala mi komunikat że albo indeks interfejsu jest nieprawdiłowy albo brama nie znajduje się w tej samej sieci co interfejs;

route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 [192.168.0.1] metric 20 IF [192.168.0.19]

wywala mi: route: zły adres bramy [192.168.0.1]

Internet działa i Pierwszy rekord z tabeli się "odnawia".

A teraz tak:

interfejs i moje IP to to samo.

daje metric 30 bo w tabeli też jest 30 a nie 20.

Nie wiem czy to dobrze robie ale troche to zachaczyłem. Nie sprawdzałem jeszcze tylko jak restart na to wpłynie.

Masz błąd w IF - podajesz IP a trzeba podać numer interfejsu w formacie np. 0x10004 (u mnie jest właśnie taki dla karty sieciowej).

W miejsce bramy wpisz dowolny adres, który nie jest bramą.

Sam sprawdziłem, czy ten sposób działa po restarcie i niestety tak nie jest. Musiałbyś te ustawienia wpisać do jakiegoś skryptu uruchamianego przy stacie windowsa.

Aha - te nawiasy kwadratowe musisz usunąć, podałem je tylko w celu informacyjnym ;)

Spis stron

Loga, dzwonki - nakarm komóreczkę...

a ja mimo wszytko proponuje pogrzebac w ustawieniach XP'ka i danych kont, mozna tam znalezc wiele interesujacych opcji:

Start -> Uruchom -> gpedit.msc

i tam w "Szablonach administracyjnych" mozna niezle pomieszac poczawszy od IE skonczywszy na DNS'a i ustawieniach sieci lub po prostu wylaczyc dostep userom do panelu adm i ustawien sieciowych.

A no właśnie ten interfejs był zły.

Wpisałem teraz z dobrym i wszystko jest ok.

Żeby wyłączyć neta wpisuje

route delete * a następnie dodaje "lewą" trasę z parametrem -p

Kompa można resetować a internetu i tak niema.

Później żeby włączyć wystarczy wpisać

route delete * i dodać poprawną trasę

@SIRK

fajna sprawa, może znajdę coś szybszego (jak mi się zachce)

Thx

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności