Skocz do zawartości

Linki w GSC

karol.marty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie linków zewnętrznych, które są wykryte i pokazane w GSC. Miałem domenę, która była 1 pagem. Nie była podpięta do GSC. Według ahrefsa prowadziło do niej około 4,2k linków z 800 domen~. Jakoś 2 miesiące temu podpiąłem ją do GSC i zacząłem rozwijać - prowadzę bloga z afiliacją. I po tych 2 miesiącach w raporcie z linkami wyświetla mi się tylko 750~ linków zewnętrznych z około 300 domen. Skąd te różnice? Czy aż tak długo to się aktualizuje? I dodatkowe pytanie : Posiadam również kilka innych 1page domen, które dosyć wysoko rankują na poszczególne frazy(top 1-5). Są to też dosyć stare domeny, około powiedzmy 3-4 letnie, które zostały stworzone i nic na nich nie jest robione, zmieniane. Dodałem do nich 1,5 miesiąca temu linki kierujące do mojego bloga i ani nie widać ich w GSC, ani w ahrefsie. Może to być spowodowane np. tym, że bot google tak rzadko te strony odwiedza? One też nie są podpięte do GSC więc nie bardzo mogę to sprawdzić. Jeśli to jest problem, to w jaki sposób mogę to rozwiązać? Użyć jakiegoś indeksera żeby google jeszcze raz odwiedziło te strony? Jest to też o tyle dziwne, że do tych 1page domen prowadzą nowe linki, pozyskiwane na bieżąco więc..

GSC nigdy nie pokazywało wszystkich danych tylko próbkę reprezentatywną. I nigdy wszystkich nie pokaże :) PRoste :) 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

56 minut temu, karol.marty napisał:

Dodałem do nich 1,5 miesiąca temu linki kierujące do mojego bloga i ani nie widać ich w GSC, ani w ahrefsie.

Czy sprawdzałeś, czy te linki zostały zaindeksowane w Google? Możesz sprawdzić to nawet ręcznie.

58 minut temu, karol.marty napisał:

Skąd te różnice?

To co pokazuje Ahrefs niekoniecznie jest w indeksie Google. Ahrefs ma swoje boty crawlujące. 

Powinieneś sprawdzić indeksację tych linków i te których nie ma w Google zaindeksować. Dopiero wtedy analizować dane w GSC.

Druga sprawa, z tym, że GSC pokazuje tylko próbkę linków to nie jest tak do końca. Parę obserwacji:

1. Linki z miejscówek takich jak np. twitter.com zawsze ukażą się w GSC, nawet jeśli do domeny prowadzą setki tysięcy linków.

2. Linki z "mocnych" zaplecz (dających efekt w serpach) szybko pojawiają się w GSC.

3. Znam parę case study, że przy migracji PBN z seohostingów (z wątpliwej jakości adresami IP i słabym uptime) na dedykowane vps'y, hostingi z dedykowanymi adresami ip - PBN'y zaczynały dawać realne wzrosty w serpach + pojawiały się w GSC.

4. Zauważyłem korelację - linki z mocnych rankujących miejscówek zazwyczaj pojawiają się w GSC, linki z miejscówek oflagowanych, lub słabych nie pojawiają się.

12 minut temu, s_matysik napisał:

Czy sprawdzałeś, czy te linki zostały zaindeksowane w Google? Możesz sprawdzić to nawet ręcznie.

Te strony o których pisałem, czyli gdzie 1,5 miesiąca temu dodałem linki były już w indexie wczesniej. Teraz tylko dodałem link. Jak sprawdziłem Google cache to zapis jest z 3 maja i link tam jest widoczny.

Może zatem to jest przyczyna

15 minut temu, s_matysik napisał:

Zauważyłem korelację - linki z mocnych rankujących miejscówek zazwyczaj pojawiają się w GSC, linki z miejscówek oflagowanych, lub słabych nie pojawiają się.

A czy od tych linków miałeś wzrosty w serpach?

8 minut temu, s_matysik napisał:

A czy od tych linków miałeś wzrosty w serpach?

Ciężko powiedzieć bo tak jak mówiłem blog jest aktywny od 2 miesięcy i frazy dopiero zaczynają powoli wskakiwać. Też dosyć spora liczba linków była z innych zaplecz i ciężko określić, które kopią 

W dniu 6.05.2022 o 12:02, karol.marty napisał:

Według ahrefsa prowadziło do niej ...

Google nie pokazuje wszystkiego, a Ahrefs tak samo nie pokazuje wszystkiego i chyba wielu linków nie znajdzie. Nie jest to tożsame z tym co widzi Google. To samo dotyczy wszystkich narzędzi zewnętrznych. Pokaże Ci wiele linków, które dla Google nie mają znaczenia, a za to nie najdzie istotnych dla G.

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.