Skocz do zawartości

Obsługa zamówień w firmie

Korpo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Czy w jednoosobowej działalności mógłbym obsługiwać zamówienia w firmie ojca? Czy musiał by mnie zatrudnić i płacić za mnie ZUS? kwestia jest jeszcze taka, czy ja jako pracownik mógłbym się logować na konto firmowe? czy trzeba by było jakieś pełnomocnictwo ?

2 godziny temu, Korpo napisał:

Czy w jednoosobowej działalności mógłbym obsługiwać zamówienia w firmie ojca?

Tak, jako syn możesz pomagać w firmie ojca. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 godziny temu, Korpo napisał:

czy ja jako pracownik mógłbym się logować na konto firmowe?

Zależy co mamy na myśli mówiąc konto firmowe i jaki rodzaj zawartości udostępniany jest zalogowanemu użytkownikowi. Jest to związane między innymi z RODO. Jeśli dane będą poufnymi, to nie możesz się logować jako członek rodziny.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

17 godzin temu, SzlafRock napisał:

Tak, jako syn możesz pomagać w firmie ojca. 

chyba nie do końca i trzeba płacić zus

15 godzin temu, Mion napisał:

Zależy co mamy na myśli mówiąc konto firmowe i jaki rodzaj zawartości udostępniany jest zalogowanemu użytkownikowi. Jest to związane między innymi z RODO. Jeśli dane będą poufnymi, to nie możesz się logować jako członek rodziny.

Ja obsługiwać bym miał sprzedaż, a mój ojciec zajmował by się produkcją, on by otworzył działalność JDG i jeśli miałbym mu pomagać w sposób ciągły przy obsłudze zamówień, to pewnie musiał by mnie zarejestrować i płacić ZUS? tylko pytanie czy trzeba by było jakieś pełnomocnictwo do jego konta firmowego? 

Czy będzie to od czasu do czasu czy raczej w charakterze  regularnym? Jeśli regularnie, to bez zus odpada.

Kwestia RODO to prosta sprawa, wystarczy podpisać coś takiego jak umowa powierzenia danych osobowych i załączyć do dokumentacji RODO.

Obecnie zupełnie nieopłacalne jest zatrudnianie w charakterze współpracującego (tu odpada taka forma jeśli nie mieszkacie w jednym gospodarstwie), szczególnie jeśli jest na skali podatkowej. Bardziej opłaca się zatrudnić na umowę, a jeszcze bardziej założyć Ci działalność gosp. - na zusach wyjdzie taniej.

Ogólnie nowy ład wprowadził bardzo niekorzystne warunki dla osób współpracujących na skali.

Kombinacje konia pod górkę to mało powiedziane!
Przede wszystkim kwestia ROODs i przetwarzania danych osobowych przez osoby trzecie.
Kwestia Twojego wynagrodzenia i rozliczenie się z US.

Nie jest to oficjalnie rekomendowane, ale jeśli chcesz pomagać to ...... ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

Najważniejsze to ...

Dojrzałość biznesowa, której tutaj brakuje. W razie potencjalnych nieprawidłowości ojciec nie powoła się na to, że "bo na forum synowi tak powiedzieli" ?

Takie pytania powinien zadawać prawnik specjalizującym się w tych zagadnieniach,  zawodowym doradcą podatkowym lub/oraz do US ale w formie pisemnej. 

Roztrząsacie temat bez powodu a autor tematu za bardzo kombinuje. Jeśli nie odpowiadają ci rady to zapoznaj się z tematem "osoba współpracująca" lub zasięgnij rady księgowej, prawnika lub innego doradcy.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Opcje są 4:

1. Własna JDG i B2B, tu też trzeba sprawdzić jak to będzie wyglądało przy świadczeniu usług dla rodziny.

2. Osoba współpracująca (jeśli są przesłanki).

3. Umowa o pracę lub inna umowa.

4.  @Mion zaproponował :D 

Każda opcja ma swoje plusy i minusy, a RODO, dostęp do konta/bazy klientów to najmniejszy problem.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-osoba-wspolpracujaca-kim-jest-i-jak-ja-rozliczac

do kont bankowych, dostępów do danych poufnych potrzebne są pełnomocnictwa poświadczone notarialnie.

• Like 2

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me ....