Skocz do zawartości

404 w indexie

genju2

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam sklep nowy gdzie nie ma backlinków zewnętrznych. Zmieniam w sklepie adresy url ale bez 301 tylko w taki sposób że na starym ląduje 404. 

Pytanie czy google wyideksuje samemu z czasem strony 404 i zaindeksuje nowe zmienione url?

Jak długo to zwykle trwa?

Czy jest sposób/sens aby przyspieszyć wyindeksówanie 404?

Sitemape zaktualizowałem.

Edytowane przez genju2

Nie wiem czy się da zrobić to globalnie. W sensie w url miałem z automatu dodany w prescie na końcu url numer 902312321 globalnie usunełem i teraz zmieniła się struktura url

Chciałbym ale nie wiem czy to jest możliwe przy globalnym ustawieniu.

Duża Ilość stron 404 raczej nie wpłynie pozytywnie na kondycję danego serwisu ?

I jeszcze jedno sprawdź, czy status HTTP odpowiedzi serwera, to w istocie 404, a nie 200 i strona z informację 404, co często się spotyka ?

• Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To rozumiem. 

Dlatego pytanie jest takie czy google samemu wyindeksuje mi z indeksu wyszukiwarki 404 i zaindeksuje  z czasem  nowe prawidłowe adresy url?

Serwis jest i tak na wstepnym etapie budowania contentu opisów itp więc jak np miesiąc będzie to trwało to i tak na nic nie wpłynie.

@Mion Status kodu w frogu to 404.

Edytowane przez genju2

Cytat

Dlatego pytanie jest takie czy google samemu wyindeksuje

Pewnie wyindeksuje, ale IMHO nagły wzrost tego typu stron "braku dokumentu" może wpłynąć niekorzystanie na postrzeganie danego serwisu jako całość.

Cytat

z czasem  nowe prawidłowe adresy url?

Google indeksuje dokumenty zwracające status http 200, wiec pewnie je zainkasuje ?

• Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion Czyli sugerujesz aby cofnąć ustawienia gobalne w prescie z  ean13

Zainstalować jakaś wtyczkę pod preste ( znasz jakaś polecić ) która usunie końcówkę  ean13 z adresu url ale za pomocą 301? ;)

Edytowane przez genju2

Nie analizuje już Twojego przypadku zapoznaj się z materiałami online https://www.youtube.com/c/PaqStudio

Jedno z nagrań jest poświęcone temu zagadnieniu ...

• Thanks 1

@s_matysik

OK 300 sztuk z błedem 404. 

Pytanie jest jeszcze takie jak zrobie 301 na nowe adresy url. A za 2 miesiące będę chciał znowu zmienić poszczególny adres url produktu to znowu poleci 301? Nie zrobi mi się pętla przekierowań?

W sensie adres "A" bedzie przekierowany na adres "B" a z czasem niektóre adresy "B" na adres "C" Bo na tym etapie jeszcze nie wiem czy np część produktów bedę bardziej optymalizować na poszczególne słowa kluczowe i zmianiał jeszcze adresy url.

Czy najpierw wykonać całowita optymalizacje adresów URl i z adresu A polecieć odraz na C. Tylko ze zanim to wykonam to 2 miesiące :)

Pytanie jest takie czy w przyszłości ta spirala A--B--C bedzie miałą negatywny skutek czy tym się nie przejmować. 

Edytowane przez genju2

51 minut temu, genju2 napisał:

Pytanie jest takie czy w przyszłości ta spirala A--B--C bedzie miałą negatywny skutek czy tym się nie przejmować. 

Ale TY kombinujesz ?

Zrób wersję developerska i jak się zdecydujesz TY, czy ktoś tam decyzyjny na gotowe URL'e, to dopiero wtedy zdejmij blokadę i  zgłoś do Google.
Obecnie w Google są dosyć duże opóźnienia w procesach re-indeksacji nawet przez 301....

2 godziny temu, genju2 napisał:

Częste manipulowanie przekierowaniem w obrębie tych samych linków w sklepie może prowadzić do problemów z indeksacją. Uwarunkowane jest to wieloma czynnikami m.in. wiekiem domeny.

Osobiście uważam, że za bardzo kombinujesz. Najlepsze rozwiązanie podał @jimmi czyli zastosowanie dyrektywy noindex dla całości sklepu do czasu gdy będzie gotowy. 

Zastawiam się tez dlaczego chcesz 404 a nie chesz zrobic przekierowania 301. Mało informacji podałeś aby sensownie odpowiedzieć.

7 godzin temu, genju2 napisał:

Czy jest sposób/sens aby przyspieszyć wyindeksówanie 404?

Tak, zrobić przekierowanie z 404 na docelowe linki wykorzystując  301 a strona docelowa powinna byc kanoniczna. Wówczas google wyindeksuje linki 404

Nalezy pamiętać, że Google śledzi przekierowania 301

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.