Skocz do zawartości

standard html a pozycjonowanie

maus

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zapominajcie Panowie przede wszystkim o tych, dla których tworzy się strony internetowe. Stawiam zdecydowanie na xhtml, warstwy i style, ze względu na skalowalność i możliwość dopasowania odbioru strony przez użytkownika końcowego, niezależnie czy otwiera naszą stronę w przeglądarce graficznej, tekstowej, czy też mobilnej.

Popieram w całej rozciągłości. Jeśli robisz stronę zgodną tylko ze standardami po to by roboty po niej ładnie przechodziły to jest to błędne podejście do sprawy. Strony robi się dla ludzi.

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kiedyś dostałem na kilka miesięcy w swoje łapy coś takiego - "zdychający wortalik" którego kod miał średnio 200 kB a walidator zdechł chyba prz 500 błędzie analizując ten kod. Było tam z 50 kB Javascriptu, niedokończone tagi, w środku kodu kilka razy tagi <html>. Strona główna ładowała się 30 sekund minimum (bo było z 50 zapytań do bazy danych).

Ale to nie miało żadnego znaczenia bo robot googla dostawał prawie orgazmu wchodząc na tą stronę i indeksował jak oszalały. Codziennie i tysiące podstron.

Pomimo gigantycznego śmietnika w kodzie, to w IE, FF i Operze serwis wyświetlał się poprawnie.

Ludzie wchodzili bo był "wypozycjonowany natrualnie".

Nadziwić się nie mogłem.

Ale jeśli komuś sprawia przyjemność tworzenia czystego kodu - to dlaczego nie ?

(mi nieraz jeszcze sprawia - ale nie wierzę, że ma to obecnie jakiekolwiek znaczenie przy indeksowaniu stron)

Osobiście uważam, że ocsid nie masz wogóle racji. Jak język (html), który ma taką samą składnie jak xhtml może być lepiej traktowany.

Oczywiście poprawny kod xhtml będzie również walidowany jako html, więc tu masz rację.

Chodziło mi bardziej o konstrukcję strony, i jej wpływ na stosunek kodu do treści.

nawet jesli strona jest zgodna ze standardami to i tak moze sie inaczej wyswietlac

patrz ie7 opera 9 ;-)

Zgoda, ale różnice są niewielkie, kosmetyczne i raczej wszystko się wyświetla, nie ma błędów typu, że coś wyświetla się gdzie indziej, lub w ogóle się nie wyświetla. Poza tym pamiętajmy, że nie znamy dnia i godziny gdy wszystkie przeglądarki zaczną uznawać standardy, a czas ten zbliża się.

Zgoda co do xhtml, jednak są tez inne języki, ja walcze caly czas z mathml.

Jezyki te bez dodatkowych skrytów xls i wlasnych plikow dtd w przeklętej iE wyświetlają się nieprawidłowo

FF jest tu wzorem dla innych. Dla IE jakos rozwiązałem problem, opera niestety.

Mam już gotowe kody dla jezyka svg - a to tez jest standard, jednak tu musze jeszcze poczekać, az

przekleta IE bedzie wyswietlac ten język bez dodatkowych pluginow.

Strona główna ładowała się 30 sekund minimum (bo było z 50 zapytań do bazy danych).

...

Ale chyba niewiele osób miało wystarczająco cierpliwości?

Stronki dla ludzi - w/g standardów.

Stronki dla botów, śmieciowe zaplecze - jak kto lubi.

Ja ze swojej strony nie wrzucam stron na serwer zanim nie będą poprawnie wyświetlały się przynajmniej w FF,Operze, IE i Netscape. Jakoś tak mi wstyd pokazywać ludziom rozjeżdzające się stronki. W końcu firmuję je własnym nazwiskiem.

02-468x90.gif

Ale prawda jest jedna- któregoś dnia może wpaść googlom do głowy wywalenie stron z indeksu ze złymi tagami.

A wtedy przekopanie się przez n skryptów php czy w innych technologiach w celu zyskania walidacji będzie koszmarem.

Jak zadbasz o standard od początku, będziesz mógł spać spokojnie.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Strona główna ładowała się 30 sekund minimum (bo było z 50 zapytań do bazy danych).

...

Ale chyba niewiele osób miało wystarczająco cierpliwości?

Stronki dla ludzi - w/g standardów.

Stronki dla botów, śmieciowe zaplecze - jak kto lubi.

Śmietnik był w kodzie nie w zasobach strony, które były interesujące.

Ludzie wchodzili bo był wysoko na taaaakie frazy w google.

Tak jak wspomniałem - do tej pory się zastanawiam jak bot wyszukiwarki był w stanie to cztać.

• 1 miesiąc temu...

ja znam przypadek niezindeksowania serwisu przez niezamknięty zaznacznik <br />

był postawiony przed linkiem do mapy serwisu

przeglądarki wszystko ładnie wyświetlały a w google zamiast 400 podstron było 5

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

przeciez link sie wyswietlal i tak i tak to co za roznica czy jest linijke wyzej czy nizej ?
remik09: robot Google to nie maszyna z kamerą siedząca przed monitorem.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności