Skocz do zawartości

Katalog, podział podkategorii na strony

jjaro

Rekomendowane odpowiedzi

(powtórzyłem temat również tutaj, gdyż do działu Stron przyjaznych wydaje się zaglądać mały odsetek forumowiczów po 3 dniach 19 wyświetleń ;) a w tym dziale chyba też pasuje)

Tworzę właśnie skrypt katalogu i zastanawiam się czy warto dodawać funkcję podziału na strony jeśli w danej kategorii jest dużo pod-kategorii.

Np. w kategorii głównej Rozrywka mamy powiedzmy 150 pod-kategorii, ustalam sobie że na jednej stronie ma być max 50 i całość mam podzieloną na 3 podstrony. Pytam ponieważ Google niby ignoruje podstrony na których jest więcej niż 100 linków (chyba że to mit).

Funkcjonalność taką w sumie już wprowadziłem, ale katalog jest wielopoziomowy i sprawi to kłopoty kiedy w danej kategorii mamy zarówno pod-kategorie jak i wpisy.

Będę wdzięczny za sugestie.

to napewno nie bedzie zle rozwiazanie a nawet bym powiedzial ze dobre - strona ktora ma 150 linkow to jakby nie bylo farma i tyle :-) Moje rozne stronki nie maja wiecej niz 30 linkow wewnetrznych na jednej stronie i indeksuje sie ladnie, ladnie jak na dzisiejsze czasy :]

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

ja mam mapy które zawierają ponad 1000 linków i wszystko się indeksuje

kwestia skierowania odpowiedniego link powera

podział jest wskazany jak robisz stronę dla użytkowników a nie wyszukiwarek ;]

bo wiadomo jak taka liczba linków wygląda i ładuje się na stronie

jeśli zrobisz taki podział to masz o jeden klik więcej od strony głównej

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

ja mam mapy które zawierają ponad 1000 linków i wszystko się indeksuje

kwestia skierowania odpowiedniego link powera

Zawsze jest to kwestia odpowiedniego podlinkowania (i zewnętrznego i wewnętrznego). Słabo podlinkowana strona z super magiczną mapą nie przetrwa w całości w indeksie.

"Bestia najgorsza zna nieco litości, lecz ja jej nie znam, więc nie jestem bestią" - William Shakespeare, Richard III.

Gido.pl Must.pl Kokai.pl

Dzięki za odpowiedzi.

Nie pytałem o sitemapy bo to osobny temat i również mam stronę z ponad 2000 podstron w dużej części zaindeksowaną.

Wiadomo linki pod-kategorii są linkami wewnętrznymi ale czy tak samo jak zewnętrzne w liczbie ok. 100 są uważane za farmę?

Jeśli uznać katalog za stronę nie dla użytkowników (bo kto normalny z nich korzysta, jeśli już to z popularnych), to można sobie taki podział na podstrony odpuścić (?).

Dzięki za odpowiedzi.

Nie pytałem o sitemapy bo to osobny temat i również mam stronę z ponad 2000 podstron w dużej części zaindeksowaną.

Wiadomo linki pod-kategorii są linkami wewnętrznymi ale czy tak samo jak zewnętrzne w liczbie ok. 100 są uważane za farmę?

Jeśli uznać katalog za stronę nie dla użytkowników (bo kto normalny z nich korzysta, jeśli już to z popularnych), to można sobie taki podział na podstrony odpuścić (?).

Na pewno nie można zapominać o aspekcie funkcjonalnym i wizualnym. Konstrukcja katalogu i podkategorii powinna być przyjazna także osobom, które dodają wpisy. Czytelny podział kategorii ułatwiający znalezienie tej właściwej ułatwi użytkownikom dodawanie wpisów we właściwych pokategoriach, a tobie moderację.

Pozdrawiam,

Lemon

Katalog stron

SeoCafe.pl.

seocafe_mini.jpg

jak juz ktoś wyżej wspomniał "farma" linków wewnętrznych to rodzaj htmllowej mapy strony i pomijając kwestie funkcjonalne przy odpowiednim powerze rpzyłożonym do niej jest przydatna przy indeksacji

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

• 2 tygodnie później...

Osobiście zauważyłem, że najlepsze rezultaty jezeli chodzi o równy rozkład PR na dokumenty daje wstawianie 30 linków na poziom czyli: strona główna to spis powiedzmy max 30 kategorii, każda kategoria to spis max 30 podkategorii, kaźda podkategoria to spis wpisów lub jakiś artykuł. Utrzymanie takiej konstrukcji obojętnie czy strony tematycznej czy katalogu pozwala na rozkład PR w rodzaju PR 4 strona główna, PR 3 podstrona, PR 2 podpodstrona. Dzięki temu możemy otrzymać 900 równych dokumentów o wartości PR 2 a to już jest całkiem wartościowy każdy wpis. Jeżeli dodać do tego wymóg linku zwrotnego to odfiltruje się śmieci i katalog nie będzie przeładowany bezsensownymi wpisami.

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności