Skocz do zawartości

Spadek w indexie a dodawanie do katalogów

abinthenet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem, że na ten (podobny) temat jest założonych co najmniej kilka wątków, z którymi się zresztą zapoznałem ale mój problem mimo wszystko wydaje mi się nieco inny, toteż zdecydowałem się na rozpoczęcie nowego (wątku).

Mam kilka serwisów o tematyce erotycznej. Problem dotyczy w zasadzie ich wszystkich, ale w stosunku do 3 najlepszych (tj. najstarszych, o stosunkowo dużej unikalnej zawartości i jak do tej pory największej liczbie odwiedzin) zauważyłem dosyć zaskakującą, przynajmniej mnie zależność.

Serwisy o PR=3 i PR=4, w sieci od: 3; 2,5; 1 roku. Do początków stycznia br na najważniejsze frazy lokowały się w pierwszych: 10-15 pozycjach, przez cały okres ich życia były linkowane przeze mnie umiarkowanie regularnie, wyłącznie ręcznie, głownie w katalogach ale nie tylko, każda przy zastosowaniu kilku różnych opisów i kilku kombinacji anchorów. Wyglądało to tak, że 2 do 5 razy w miesiącu dodawałem po kilkanaście linków zewnętrznych.

Pod koniec zeszłego roku postanowiłem nieco poprawić ich pozycję i rozpocząłem regularne dodawanie linków do katalogów: cały czas ręcznie, z zastosowaniem różnych kombinacji jw., tyle że codziennie albo prawie codziennie, najczęściej od 2 do 5 wpisów (nigdy więcej).

No i efekty przyszły...owszem, po kilkunastu dniach strony pospadały o ok. 100 - 150 pozycji w dół albo jeszcze "lepiej". Nie reaguję gwałtownie linkuję dalej ale zauważam, już dwukrotnie: mam przerwę 2-3 dni pozycja poprawia się 20 do 30 w górę ale ja twardo, nie daję się zwieść, znów linkuję i znowu spadek.

No to czytam różne wątki na tym forum i:

"Przyczyny spadku urojone i rzeczywiste:

1.Straciłeś cześć linków

- nie sądzę, miałem je tak zdywersyfikowane, że utrata raczej nie mogła nastąpić tak gwałtownie i w takiej skali. Google pokazuje tylko jakąś ich namiastkę ale podobno nie ma się co przejmować tym co pokazuje.

2.Wyprzedziła cię witryna lepiej pozycjonowana

- wyprzedziło mnie co najmniej ponad 100 witryn ale raczej nie z tego powodu, że raptem zaczęły wszystkie być lepiej pozycjonowane

3.Dokonywałeś przebudowy swojej witryny

- witryny są systematycznie i w podobnym stopniu uaktualniane, nie następiła żadna większa przebudowa (no, może w jednym przypadku zmienona została templatka - ale nie treść)

4.Twoj serwer był długo niedostępny

- dostępnośc serwerów jest niezła (strony stoją na różnych), W jednym przypadku było 2 dniowe wahnięcie w połowie listopada ub. roku przez 20-30 godzin dostęp do serwera był utrudniony (odpowiadał bardzo powoli ale nie był całkowiecie niedostępny).

5.Straciłeś wagę linków w systemach linkujących

- nigdy nie korzystałem z żadnych systemó linkujących

6.Sknociłes coś w pozycjonowaniu (swiadomie lub nieświadomie)

- to co opisałem wyżej to jedyna zmiana w pozycjonowaniu jaką wprowadziłęm (przynajmniej świadomie)

7.Własnie oglądasz wyniki kiedy Google dokonuje zmian

- to już wygląda raczej na filtr bo pozycja jest dosyć stabilna od co najmniej 3 tygodni

8.Wpadłes w fitrt bo dodałes mnóstwo linków z jednej witryny za szybko i masowo

- dodaję najczęściej 1 link do 1 strony z 1 katalogu, rzadko 2.

9.Masz nową witrynę i chwilowo była wysoko a teraz naturalnie spadła

- zgodzę się, że można to odnieść do 3 witryn stosunkowo młodych (4-5 miesięcy) - efekt FSB ale jak napisałem wyżej pozostałe są w sieci już znacznie dłużej

10.Wyszukiwarka zmodyfikowała algorytm

- ciągle modyfikuje ale wydaje mi się, że w tym przypadku nie to jest powodem spadku."

Tak więc zacząłem podejrzewać te nieszczęsne katalogi (głównie qlweby ale nie tylko) - to jedyna zależność pomiędzy moimi poczynaniami a dość gwałtownym spadkiem na określone (najważniejsze dla mnie) frazy. Jak napisałem wyżej wygląda to na filtr - czy Waszym zdaniem powodem nałożenia mógł być fakt systematycznego narastania linków ze stron o podobnej strukturze (katalogów)?

Problem dotyczy przede wszystkim stron:

https://www.towarzyskie.warszawa.pl

https://www.anonsik.pl

https://prywatne.net

Katalog stron Indexer.pl - w sieci już od 2007 roku

Pod koniec zeszłego roku postanowiłem nieco poprawić ich pozycję i rozpocząłem regularne dodawanie linków do katalogów: cały czas ręcznie, z zastosowaniem różnych kombinacji jw., tyle że codziennie albo prawie codziennie, najczęściej od 2 do 5 wpisów (nigdy więcej).

No i efekty przyszły...owszem, po kilkunastu dniach strony pospadały o ok. 100 - 150 pozycji w dół albo jeszcze "lepiej". Nie reaguję gwałtownie linkuję dalej ale zauważam, już dwukrotnie: mam przerwę 2-3 dni pozycja poprawia się 20 do 30 w górę ale ja twardo, nie daję się zwieść, znów linkuję i znowu spadek.

Kurde, żeś się rozpisał :)

5 wpisów dziennie do katalogów to za mało by dostać filtr, chyba że we wszystkich kat. do jakich dodałeś G zliczył link ze strony głównej, chodzi o "ostatnio dodane" i wszystkie zostały zaindexowane.

Tymi skokami w górę podczas Twoich przerw się nie przejmuj, myślę, że to efekt własnie Twojego dodawania a nie przerw.

Tym tempem jakim robisz proponuję byś spokojnie robił dalej i za dwa miesiące napisz co i jak bo myślę, że to po prostu jakaś czkawka z Twoją stroną, i będzie OK.

Możliwe też, że mialeś utratę linków własnie z kat. np. poprzez wlecenie danej podstrony w suplementa ...

Przy pozycjonownaiu kat. nieraz wystarczy stracić kilka , dosłownie kilka linków i pozycja leci....

Może też być tak, że w podkategoriach do jakich dodajesz zaroiło się od spamu i dostałeś rykoszetem za sąsiedztwo...

Najwazniejsze to sprawdź ile z Twoich wpisów jest zaindexowane i jakie jes tich otoczenie...

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności