Skocz do zawartości

Faktury dla AdSense

melassa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś już przerabiał ten temat?

Ja mam takie info ale nie wiem dokładnie kilu rzeczy

-data wystawienia faktury - domyślam sie ze data kiedy przelew doszedł na konto

-numer faktury

-numer identyfikacyjny VAT - EU NIP

-numer VAT Google: EU372000041

-nazwa i adres odbiorcy płatności zgodna z nazwą na koncie AdSense - tutaj trzeba wpisać dane jak w ustawieniach konta

-pełna nazwa i adres Google (można znaleźć poniżej) - i czemu jeżeli daje EU NIP to za adres podaje oddział w USA? Tam mam wysłać fakturę?

-opis usług wykonanych dla AdSense np:udostępniliśmy miejsce w witrynie dla reklam Google - jak rozumiem tytuł faktury jaki najlepiej żeby być ok wobec administracji PL ?

-Data płatności (okres, za który zarobki były zbierane lub data otrzymania płatności)

-suma płatności

-VAT w procentach - po co VAT skoro ten VAT został zapłacony w USA czy też w Irlandii wtedy PL firma jest zwolniona. Co wpisać w polu stawka VAT?

-dokładna suma VAT w dolarach - Ok. Ale po co? I według jakiej stawki?

Po załączeniu tych informacji, prosimy przesłać fakturę na adres:

Google Inc.

ATTN: AdSense Payments - VAT

1600 Amphitheatre Pkwy

Mountain View, CA 94043

USA

Z góry dzięki za pomoc.

Check email deliverability tool Maildog

Czy ktoś już przerabiał ten temat?

nie, to bardzo niszowy temat :)

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=19998

przeczytaj bo niestety w/w punkty nie są poprawne.

Dzięki za wyrozumiałość i info. Ale zbierzemy w jednym miejscu info o tym całym bałaganie ;)

Ok. Przewałkowałem chyba większość dostępnego info i wynika z niego ze wystawiam fakturę w następujący sposób:

- Sprzedawca: Moje dane (z EU NIP)

- Nabywca: Adres Google w USA i NIP EU Google

- Sposób zapłaty: przelew

- Numer mojego konta

- Nazwa towaru: Udostępnienie powierzchni reklamowej (musi być PKD 74.40.Z)

- Stawka VAT: n/d (nie dotyczy)

- Cena brutto, wartość brutto, wartość netto: te same kwoty w wysokości przelewu od Google

- Wartość VAT 0 zł

Czy teraz jest dobrze ??

- Sprzedawca: Moje dane (z EU NIP)

- Nabywca: Adres Google w USA i NIP EU Google

- Nazwa towaru: Udostępnienie powierzchni reklamowej (musi być PKD 74.40.Z)

nie jestem księgowym więc nie mogę ci z 100% pewnością tego powiedzieć, ale:

- po co eu nip (abstrahujac od tego ze to ten sam numerek)?

- twój partner to google usa, nie wiem jak (i po co) na jednej FV chcesz podać dane od 2 podmiotów ;)

- sprzedaż powierzchni...

nie jestem księgowym więc nie mogę ci z 100% pewnością tego powiedzieć, ale:

- po co eu nip (abstrahujac od tego ze to ten sam numerek)?

- twój partner to google usa, nie wiem jak (i po co) na jednej FV chcesz podać dane od 2 podmiotów :)

Bez NIP UE chyba nie mogę VAT n/d. Tak sie dowiadywałem w każdym bądź razie

Chce podać dane tylko jednego podmiotu Google USA. Natomiast będą tam tez dane mojej działalnosci.

- sprzedaż powierzchni...

uuuups, dzięki za czujność

j/w musisz zapytać ale kogoś konkretnego, a nie pierwszą lepszą księgową (te potrafią różnych bzdur naopowiadać). NIP UE jak sama nazwa wskazuje dotyczy UE :) a Ty masz "umowę" z USA.

Ja dostałem taka informację: "z tego co ustaliłam świadczy Pan usługi elektroniczne na rzecz kontrahenta z USA. Zgodnie z art. 27 ustawy VAT usługi elektroniczne opodatkowane są w kraju nabywcy usługi - w USA.W związku z tym Pan wystawi

fakturę VAT ze stawką NP czyli nie podlega z adnotacją iż podatek ten rozlicza nabywca na zasadzie revers charge."

Faktury chyba nie są obowiązkowe prawda? bo ja jestem że tak powiem klientem indywidualnym, to nie mam jak faktury wystawic. Dobrze rozumuje?:D

to chyba oczywiste...

Jest to powiedzmy drugorzędna sprawa. Ja wystawiam fakturę od czasu wprowadzenia przelewów Google na :

BFS FINANCE LTD GILOG

HOUSE EASTPOINT

BUSINESS PARK FAIRVIEW

DUBLIN 3 IRELAND

bo księgowość mi kazała na tego wystawiać, kto mi przysyła pieniądze.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

hej, mogę ci wysłać parę zeta z kajmanów? :P

ps1. dobrze, że nie kazała Ci wystawić FV na bank w Olsztynie :tancze:

ps2. dla podmiotu z UE też stosujesz VAT n/p?

ps3. zmień księgową :jezyk1:

Na szybkiego potrzebowałem wystawić fakturę i miałem potwierdzenie przelewu i tak już zostało. Przecież nawet jakbym tam wpisał Ryszard Ochódzki Lądek Zdrój to i tak by nikt się nie doczepił, bo to przecież jest ujawnianie dochodu, dla US już jestem bohaterem że się odkryłem i płacę podatek od tego a nie co jest napisane na fakturze, pewnie i tak mało kto zna angielski tam, a już na pewno nie wie, że Google to firma a nie strona internetowa.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Ja już miałem, nic strasznego. Nawet żadnej kary ani mandatu nie dostałem. Do książki ewidencji pojazdów mieli zastrzeżenia oraz coś im się nie podobały faktury za doładowania prepaid POP'a ale pobrzęczeli i tyle. Podstawa to outside księgowość, nie szewndają się po firmie, można spokojnie pracować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności