Skocz do zawartości

Faktury dla AdSense

melassa

Rekomendowane odpowiedzi

Aha, słusznie zauważył normanos, do sposobu który ja podałem wymagany jest VAT UE

o, to mała nadinterpretacja moich słów. Dla mnie nie istnieje żaden "drugi sposób" :D Moim zdaniem (opartym na opiniach specjalistów) wkręcanie tu UE i firmy przelewowej z Irlandii to DUŻY BŁĄD.

Powiem tak, sam już nie wiem jak to załatwia mi księgowość, bo faktur nie wystawiam tylko żona to wystawia, dlatego aby nie mieszać i nie wprowadzić kogoś w błąd prosiłbym o skasowanie moich dywagacji, wieczorem zapytam się osoby która wystawia faktury (żona) i powiem dokładnie co i jak robi, bo faktycznie to co napisałem może być źle.

Dodatkowo wrzuciłem na https://groups.google.pl/group/pl.soc.prawo...f239a3afaaccdde

Może ktoś wcześniej odpisze.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

spokojnie, niech będzie. prawo mamy takie, że to USy zajmują się interpretacją. Zamieszczone porady mogą być tylko sugestią w jakim kierunku się dalej dowiadywać i jakie pytania zadawać odpowiednim osobom. Bo co z tego, że (zakładając) mam racje, skoro np. Twój US stwierdzi, że on to widzi inaczej? :) To jest jak z tymi rozliczeniami podatku dla fizyków - wydawało się, że wszystko jest jasne, a teraz dochodzą jakieś dziwaczne newsy z interpretacji USów ;)

Mam takie dwie watpliwosci, prosze o lagodny wymiar kary (mam po prostu za duzo namieszane po przeczytaniu tych wszystkich watkow):

1. Na fakturze w nabywcy wpisuje Google z USA (bez EU NIP), tak?

2. Korzystam z ifirma.pl i tam sa dwie pasujace (do tej sytuacji) mozliwosci VAT: 0% i zwolniony. Ktora wybrac, bo slyszalem ze to nawet duza roznica?

Aha, moze ktos pomoze od razu jak obliczyc wskaznik VAT? Bo jesli mialbym wystawic faktury na "zwolniony" to takie faktury stanowilyby ok. 30% dochodow mojej DG.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

No i już jestem mądrzejszy :P Faktycznie za pierwszym przelewem było tak, że na fakturze wpisaliśmy dane płatnika, ale księgowa na drugi dzień zwietrzyła błąd i zadzwoniła już do żony i podmieniły fakturę na taką samą, ale z nabywcą - Google Inc. Tak to jest, jak się nie zajmuje wszystkim w firmie :) W/w przeze mnie sposób jest błędny, przynajmniej JA TAK NIE ROBIĘ, zrobiłem raz ale potem była popraweczka.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Ja dzis dzwonilem do MF: f-vat trzeba wystawiac na G USA z dopiskiem n/p (ani 0% ani zwolniony). Raczej wszelkie dywagacje skonczone :)

dywagacji nie było, napisałem to w pierwszym swoim poście i pisze za każdym razem :) nie moja wina, że nikt nie chce mnie słuchać B)

dywagacji nie było, napisałem to w pierwszym swoim poście i pisze za każdym razem

Moze i za kazdym, ale nie w ostatnim (tzn. teraz przedostatnim) :)

A tak faktycznie, to chyba nawet nie ma sensu sie sugerowac wypowiedziami, teraz jak MF uruchomilo infolinie mozna zadzwonic i sie zapytac ANONIMOWO z pewnego zrodla.... a zeby bylo smieszniej, to Pani z infolinii powiedziala mi dzis zupelnie cos innego niz Pani w US :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

O kurcze parę dni nie zaglądałem i zrobił się lekki ruch w temacie :)

To może ja podsumuje:

- adres USA bez żadnych NIP-ów lub adres Google w Irlandii (trzeba mieć EU NIP) - jak komu pasuje ;)

- VAT n/p

- dane własnej firmy

- data otrzymania badź wysłania przelewu (jak komu pasuje)

Bo i tak na końcu Pani z na kontroli z US zinterpretuje to według własnej oceny.

Wydaje mi się, że jeżeli VAT nie występuje w wersji nr. 1 i w wersji nr. 2 a od kwoty płaci się tak czy siak podatek dochodowy to przy kontroli jeżeli kwity bedą i podatek odprowadzony nikt się nie powinien mocno przyczepić :)

Takie moje zdanie.

Check email deliverability tool Maildog

- adres USA bez żadnych NIP-ów lub adres Google w Irlandii (trzeba mieć EU NIP) - jak komu pasuje :)

ja byłbym ostrożny w sugerowaniu ludziom, że to OBOJĘTNE. Jak na razie wszystkie zapytane przeze mnie instytucje (i te tutaj wymienione - jak post wyżej i Ministerstwie Finansów) opowiadały się za wersją USA i nie miały problemów aby kombinować z firmą płacącą z EU. Dopiero na forum się spotkałem z czymś takim ;) Proponuje wystąpić z pytaniem do swojego USu (jeszcze do usów czy już do MF? nie wiem kiedy to wchodzi...) - tylko pisemko może dać nam gwarancje :)

Proponuje wystąpić z pytaniem do swojego USu (jeszcze do usów czy już do MF? nie wiem kiedy to wchodzi...) - tylko pisemko może dać nam gwarancje :)

do lipca w US (i nic to nie kosztuje !!) potem w MF (podobno ma słono kosztować)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności