Skocz do zawartości

Najlepszy system zarządzania zawartością strony

Zarządzanie zawartością strony  

481 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki jest Twoim zdaniem najlepszy system CMS?

• Drupal
      39
    • Geeklog
      1
    • Joomla
      77
    • Mambo Open Source
      4
    • PHP-Nuke
      6
    • phpWCMS
      0
    • phpWebSite
      0
    • Post-Nuke
      2
    • Siteframe
      0
    • TYPO3
      12
    • Xoops
      1
    • Inny
      75

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co prawda jeszcze nie instalowałem drupala ale w światowym konkursie na free-cms przegrał z joomlą (choć nieznacznie) Ja natomiast w Polsce jakoś nie widzę dobrego wsparcia dla tego systemu - mało tłumaczeń, strona oficjalna jakoś nie zachęca. Dla mnie to troche taki rozbuchany WP. Choć w najbliższym czasie chcę go wypróbować, uważam że bym dużo stracił nie przyglądając mu się. Dziś głos na Joomla - sam piszę pod nią dodatki i kocham ten stystem. Da się zrobić z nim wszystko, a zarzuty dotyczą z reguły tego co i tak można zastąpić innymi klockami. Głównym słusznym zarzutem jest obciążenie zapytaniami MySQL - choć da się to zredukować komponentami cache'ującymi.

Mrtn - dziś Joomla i Mambo już dosyć mocno się rozstały, a po wejściu Joomla 1.5 to już będzie przepaść, choć to jeszcze zapewne przyszłość - bardziej chcieliby gotowej joomli 1.5 niż ją mają.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Co prawda jeszcze nie instalowałem drupala ale w światowym konkursie na free-cms przegrał z joomlą (choć nieznacznie) Ja natomiast w Polsce jakoś nie widzę dobrego wsparcia dla tego systemu - mało tłumaczeń, strona oficjalna jakoś nie zachęca.

Tłumaczenia bez problemu możesz zrobić sam; wsparcie jest (czasami jego poziom jest żaden, ale jest), tyle że na świecie; ergo - nie znasz podstaw angielskiego - nie zaczynaj się z tym bawić

Co prawda jeszcze nie instalowałem drupala ale w światowym konkursie na free-cms przegrał z joomlą

Nie prawda.

Napisz gdzie się tego dowiedziałeś.

Moje źródła mówią, że jest wręcz przeciwnie: https://www.packtpub.com/award

Drupal zgarnął najbardziej prestiżową nagrodę (i największą kasę).

Mocna pozycja Joomli wynika głównie z jej większej popularności.

Szybkość jej rozwoju pozostawia dużo do życzenia (rzuć okiem na Drupala 6).

Tłumaczenia bazy i kilku najczęściej używanych modułów są zrobione.

Przetłumaczyć te parę zdań w dodatkach, których potrzebujesz to godzina-dwie roboty.

Drupal nie jest bez wad. Jedną z większych jest konieczność tworzenia przyjaznego

panelu zarządzania do każdej strony. Ale dzięki temu mamy większy wpływ na jego wygląd...

edycja: złagodzenie tonu wypowiedzi :)

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Ech, piewcy Drupala - czy któryś z Was nie mógłby w ramach stawiania "tematycznego zaplecza" opisać jak należy korzystać z modułu View? Przyznaję, że teraz nawet nie myślę o Drupalu, bo jak stawiam bloga - WP jest najlepszy, a pod małe/średnie serwisy Joomla! uruchamiam szybciej. (Ostatnio "na starość" odkryłem kompponent JoomSEF do tworzenia przyjaznych linków dla Joomla! i jestem zachwycony tym CMS).

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zapisze to sobie w kolejce tematów na blogu. Temat często opisywany ale może

uda mi się dodać coś pożytecznego. No i będzie po polsku.

Nikt nie mówi, że Drupal jest łatwy. Jego opanowanie wymaga sporego zacięcia

i bez korzystania z anglojęzycznych źródeł się nie obejdzie. To wada, której się

nie zauważa gdy się już w tym 'tkwi' :)

Jubi, i po czymś takim ktokolwiek śmie powiedzieć o Drupalu "przyjazny i intuicyjny"? I durne gadanie "w polsce Drupal nie jest tak popularny jak Joomla! bo ...[argumenty jajogłowych]"... Dajcie spokój. To jest przykład dobrego poradnika i dopóki komuś się nie będzie chciało zmotywować grupki ludzi do stworzenia podobnych poradników dla Drupala, Drupal dla większości będzie nadal odpadał w przedbiegach.

Proszę wziąć poprawkę na moją wypowiedź - bardzo chętnie zapoznałbym sie z Drupalem bliżej, ale niestety; Z podstawową znajomością zagadnień mogę śmiało sobie poczynać z Joomla! a nie z Drupalem. Żałuję tego, ale co zrobić. Mam na Drupalu precla, ze dwa blogi i jeden poradnik spamera. Powyżej tego co tam widać, wspiąć się nie potrafię.

Ach, przypomniało mi się - napisałem dwa słowa o wyborze CMS na początek bo często widzę temat w stylu "Jaki CMS wybrać na początek" i baaaardzo często polecany jest Drupal. Na początek! Uważam, że polecanie "Drupala na początek" przygody z CMS to eleganckie powiedzenie "jesteś zbyt głupi, by zadawać pytania na tym forum".

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Prawdopodobnie wprowadzasz ludzi w błąd.

Nie wprowadzam ludzi w błąd, tylko że to było w 2006. W 2007 rzeczywiście wygrał Drupal, ale o tym dowiedziałem się przed chwilą. Tylko po co ten bold? Widzę tu jakieś straszne zacietrzewienie w wypowiedziach - i nawet wrogość :)

Cóż, wg mnie to popularność is king (tak jak content ;) albo google). Nie ma co gadać o wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia, na polskim rynku tłumaczenia na razie kładą Drupala.

Przetłumaczyć te parę zdań w dodatkach, których potrzebujesz to godzina-dwie roboty.

Mogę sobie przetłumaczyć - pewnie ;) tłumaczę też pod Joomla i już mam dosyć mimo że dużo więcej komponentów jest spolszczonych.

Ciekaw jestem ilu Polaków pisze dodatki pod Drupala - bo pod Joomlę to kilku znam, jest z kim wymienić doświadczenia.

Nie chcę zaczynać następnej polemiki ale Bielack wg mnie ma rację :ok:

A niedługo postaram napisać się coś o SEO pod kątem Joomli.

Pzdr, Radek.

Edit - literówki

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Tylko po co ten bold? Widzę tu jakieś straszne zacietrzewienie w wypowiedziach - i nawet wrogość :D

Chciałem tylko, żeby moje odkręcenie było wyraźne. Przeprasza, jeżeli Cię uraziłem.

Gdybyśmy głosowali na najlepszy polski CMS zapewne wygrałaby Joomla, co widać choćby po wyniku tej sondy.

Wskazanie CMSa dla początkującego zależy od tego w czym jest początkujący.

Jeżeli robi własną stronę i chce jak najmniej się napracować, a w dodatku słabo zna angielski to Joomla jest najlepszym wyborem.

Jeżeli jednak chce w przyszłości zarabiać tworząc zaawansowane serwisy to Drupal da mu większe możliwości i nie ma co się rozdrabniać ;)

Flejmujemy dalej? :D

radek: i co ja głupi zrobiłem - jeszcze mi konkurencji przybędzie :tancze:

Mastiff: Zdefiniuj naprawdę duży serwis :soczek:

Angielskich stronek na Drupalu jest masa, znajdziesz bez problemu, w Polsce

gorzej ale masz np www.pkp.pl albo Politechnikę Poznańską: www.put.poznan.pl

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności