Skocz do zawartości

Filtr na indeksacje Z danej strony...

Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów - dawno już tu nic nie pisałem ale mam dobry bo ciężki temat. Zauważyłem jedną ciekawą rzecz... Chciałbym się was zapytać, bowiem nikt nawet z zachodnich przyjaciół z branży SEO nie jest w stanie mi odpowiedzieć albo wyjaśnić ową sytuację.

Mam nowy serwis

i link do niego na starym serwisie (wyjadaczu PR 5/10 , 14 000 podstron)

w ten sposób chciałem go zaindexować w googlu bo nowy facet musi sie troche rozreklamować.

I teraz czekam 3 - 4 tygodnie - Google co prawda widzi ten link bo na stronce bywał prawie co 5min ale nie wchodzi i NIE INDEXUJE STRONY

sytuacja sie zmienia gdy wywalam z serwisu(wyjadacza) link a wrzucam na inny serwis o niewiele mniejszych ale podobnych PR/LP ... parametrach..

Googlebot za pierwszym razem wciąga nową stronę i indexuje. przez niecałe 24h.

Zakładam że jest to kolejny typ filtru który (tylko domyślając się) ma za zadanie walczyć z farmami linków i systemami typu linkor itp.

Lub

Google uważa tą stronę (nie wiem na jakiej podstawie dokładnie, może bardzo dużej ilości linków z Anchor textem z różnych dziedzin) za spamerską (w pewien sposó:D i uważa że strony które są polecane przez mój serwis NIE są ciekawe!

i musze dodać że zauważyłem spadek ilości zaindeksowanych stron sprawdzane poprzez site:... w ciągu miesiąca o ok 90stron

a na pewno contentu nie ubyło!

Zaobserwowałem to dopiero teraz ale miałem już doczynienia z tym od kwietnia ubiegłego roku.

Teraz poprostu sprawa sie powtórzyła i pomyślałem że to nie może być przypadek.

Pozdr.

Bartek

I teraz czekam 3 - 4 tygodnie - Google co prawda widzi ten link bo na stronce bywał prawie co 5min ale nie wchodzi i NIE INDEXUJE STRONY

Ja też miewam od czasu do czasu takie przypadki zarówno przy linkowaniu małych serwisów i większych. Spróbuj po prostu zmienić położenie tego linku na swojej stronie.

w ciągu miesiąca o ok 90stron

a niektórym spada o 5 do 13 tys i wraca do normy po jakimś czasie choć contentu też nie ubywa

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Google uważa tą stronę (nie wiem na jakiej podstawie dokładnie, może bardzo dużej ilości linków z Anchor textem z różnych dziedzin) za spamerską (w pewien sposóB) i uważa że strony które są polecane przez mój serwis NIE są ciekawe!

Okej, ale na jakiej podstawie G. móglby tak zacząć uważać? Bo duża ilość linków? A jak G. odróżnia kilka(naście) linków z systemów wymiany od kilkunastu linków do reklamodawców?

Zaobserwowałem to dopiero teraz ale miałem już doczynienia z tym od kwietnia ubiegłego roku.  

Teraz poprostu sprawa sie powtórzyła i pomyślałem że to nie może być przypadek.

Dobrze rozumiem, ta kara 'za spamerski charakter' już w kwietniu zeszłego roku miała miejsce?

Szy.

Okej, ale na jakiej podstawie G. móglby tak zacząć uważać? Bo duża ilość linków? A jak G. odróżnia kilka(naście) linków z systemów wymiany od kilkunastu linków do reklamodawców?

A jaka różnica dla google jest czy ktoś ci płaci za umieszczanie linków czy umieszczasz je sam dla siebie...

moim zdaniem Google poprostu widząc na stronie kilka sporych zbiorowisk linków z samymi Anchor Textami(nie są wmieszane w tekst) i w większej mierze niezwiązachymi z tymże sitem uważa że to forma reklamy - właśnie w formie wymiany linków - wiec coś w stylu farm.

Jestem zdania że to właśnie google próbuje powstrzymać.

Dobrze rozumiem, ta kara 'za spamerski charakter' już w kwietniu zeszłego roku miała miejsce?

Na myśli mam to, że w roku ubiegłym taka sytuacja już sie zdarzyła i jedna z nowych stron nie została zaindeksowana przez ten spory serwis a dopiero w późniejszym terminie poprzez inny.

Odgrzebałem dzisiaj logi i dokładnie tak samo to wyglądało.

A jaka różnica dla google jest czy ktoś ci płaci za umieszczanie linków czy umieszczasz je sam dla siebie...

moim zdaniem Google poprostu widząc na stronie kilka sporych zbiorowisk linków z samymi Anchor Textami(nie są wmieszane w tekst) i w większej mierze niezwiązachymi z tymże sitem uważa że to forma reklamy - właśnie w formie wymiany linków - wiec coś w stylu farm.

Jestem zdania że to właśnie google próbuje powstrzymać.

Ale dla mnie tu trochę brakuje logiki, by Google chciał stanąć przeciw legalnej i uczciwej reklamie, z których w końcu się utrzymuje Internet.

Mówię o tych reklamodawcach oczywiście, nie o systemach wymiany, które zgadzam się, powinny byc eliminowane, ale nie mam pomysłu jak ;)

Szy.

Ale dla mnie tu trochę brakuje logiki, by Google chciał stanąć przeciw legalnej i uczciwej reklamie, z których w końcu się utrzymuje Internet.

Mówię o tych reklamodawcach oczywiście, nie o systemach wymiany, które zgadzam się, powinny byc eliminowane, ale nie mam pomysłu jak ;)

Nikt nie powiedział że naprzeciw.

Ten kto wejdzie na strone link zobaczy.

Ale tak sobie myśle dlaczego google ma ułatwiać ludziom uzyskiwanie linków za kase... oni na tym nie zarobią a i pewnie stracą bo za kilka miesięcy bedzie tona spamreportów że pod "toys" będzie sie wyświetlał "KRETYN" bo ma sporo linków w anchorze(to tylko taki przykład...:D

Ale wracając do rzeczy bo zacząłem mówić o zliczaniu linków z takiej strony... a nie o indeksacji strony do której jest odnośnik.

Google wcale nie protestowałbo by zaindeksować tą nową stronę poprzez inne źródło. Tak wiec trzeba przyjąć że jest otwarte na nowe sajty.

Ale poniekąd "nie lubi" wchodzić tam gdzie nie widzi "potrzeby".

Ps. A na systemy linkowe jest sposób. Tylko jeszcze trzeba troche poczekać powstanie jeszcze kilka takich systemów na świecie... i przecież nikt z SE nie bedzie sie patrzy z boku na to. Wtedy wszystkie strony w takich systemach mogą zostać mocno zdeklasyfikowane.

A na pewno tak sie to odczuje. Bo mimo wszystko obecne wyniki takiej kampani są całkiem całkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności