Skocz do zawartości

Indeksowanie cudzych stron (backlinków)

Rekomendowane odpowiedzi

Przeprowadziłem ostatnio analizę swoich backlinków i okazuję się, że ok. 25% z nich nie została zaindeksowana w google, niektóre treści mają nawet po kilka lat i wygląda na to, że google nie kwapi się do ich indeksacji...

W związku z tym mam pytanie, jak sobie z tym radzicie - bo szkoda włożonego trudu w pozyskanie linku, często płacenie za niego, a po pół roku okazuję się, że google nawet tego nie widzi.

Z tego co zauważyłem problem dotyczy także dużych serwisów i popularnych katalogów - nie indeksują się nie tylko mało wartościowe strony, ale także te z dużym potencjałem seo.

Oczywiście najłatwiejszym i oczywistym sposobem jest kontakt z danym serwisem i prośba o indeksację, ale wiecie jak to jest z większością portali - olewają temat...

Gdzieś słyszałem, że podobno sprawdzenie strony poprzez "Mobile Friendly" google (https://search.google.com/test/mobile-friendly) pozwala na szybszą (jakąkolwiek) indeksację, ale po testach nie widzę tutaj efektów (przeklikałem swoje backlinki jakieś 2 tygodnie temu i żadan z nich się nie pojawiła, więc to chyba tylko plotka).

Podpowiecie coś, jak sobie z tym radzicie? Ps. Przeszukałem PiO i nie znalazłem podobnego wątku...

Edytowane przez Deliryc

Ski Jump Simulator - rewolucyjna gra w skoki narciarskie

Portal MMO - serwis gamingowy

SuperNova Interactive - zarządzanie projektami IT

Musisz indeksować backlinki we własnym zakresie (poszukaj sobie metod chociażby na forum blackhatworld) lub korzystać z serwisów/osób oferujących indeksację (ciężko o jakieś działające obecnie, ale można coś jeszcze wyszukać).

• Like 1

Polecam usługi ślubne we Wrocławiu: https://www.goodchoice.com.pl/

Profesjonalny kurs wizażu: https://lalabeautyacademy.pl/

Zauważyłem właśnie, że trzeba samemu dbać o index stron - dzięki za to forum, nie znałem - poszukam tam info w temacie.

• 5 tygodni później...
57 minut temu, mirek1281 napisał:

Właśnie też sie nad tym zastanawiałem. Czy jest jakiś sposób na indeksację backlinka? Znaleźliście jakieś info?

Na razie użyłem jednego z polskich systemów do indexowania (płatnych), ale niestety nie widzę żadnych efektów - nie wrzucam linka, bo wygląda to na spam do wyłudzania kasy... Trzeba uważać.

Na forum blackhatworld znalazłem wiele różnych metod, ale przyznam, że wyglądają dość "pokrętnie" i często mało wiarygodnie. Przymierzam się, aby przetestować jedną z nich polegającą m.in. na założeniu na silnej domenie stronki i wrzuceniu tam linków do indeksacji. Jeśli uzyskam jakiś efekt, to go tutaj opiszę.

Na ten moment wygląda na to, że temat jest bardziej skomplikowany niż myślałem - wyczytałem także, że brak indeksacji google często nie wynika z tego, że na podstronę nie dociera robot indeksujący, ale bardziej chodzi o "jakość treści" na niej. Google analizuję kontent i uznaję czy dana podstrona nadaję się do indeksacji, czy nie... Jest to niestety zła wiadomość, bo oznacza, że nawet jeśli "ściągniemy" roboty, to i tak postronka może nigdy nie zostać zaindeksowana. I to jest prawdop. także powód dla którego "systemy indeksujące" mają tak niską skuteczność...

Z chęcią poznam Wasze doświadczenia w tym temacie i jeśli ktoś nie chcę dzielić się wiedzą, to jestem gotowy zapłacić za zaindeksowanie ok. 300 linków (zadowoli mnie skuteczność nawet na poziomie 30-50%) - podstrony to często wpisy katalogowe, artykuły - unikalna treść, żadnej synonimizacji, więc google powinno to "łyknąć". W razie czego piszcie na priv.