Skocz do zawartości

Barcamp SEO w Szczecinie - SEO Poland On Tour by Linkhouse & papaSEO - 20 lipca 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Barcamp SEO w Szczecinie - SEO Poland On Tour by Linkhouse & papaSEO

Szczegóły wydarzenia:
? Miasto: Szczecin
? Miejsce: Exp Pub
? Data: 20.07.2022

Prelegenci:

1. Adrian Pakulski – “Co optymalizować w kampaniach SEO dla e-commerce?”
2. Sebastian Matysik – “Nowy typ kary bez powiadomienia w GSC i natychmiastowy spadek widoczności”
3. Marta Młynarczyk – “Spam w nazwach firm na Mapach Google – zbędne kombinatorstwo czy strategia?”
4. Sebastian Heymann – “Jak obliczyłem wartość atrybutu rel w linkach zewnętrznych?”

Szczegóły i bilety: https://seopoland.pl/spot/szczecin/
Strona wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1144034893008378

Czy będzie mozliwośc zobaczenia prelekcji gdzieś online? Bardzo mnie ciekawi ostatni temat bo chciałbym poznać sposób. Może podobny do mojego w wyliczeniach PR.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Dzięki za info :) Czasem nowe strony wyglądają na site4, ale to nie jest to. Na wszystkich widziałeś spadek site? 

11 minut temu, okazwłoka napisał:

Czasem nowe strony wyglądają na site4, ale to nie jest to.

co masz na myśli?:)

11 minut temu, okazwłoka napisał:

Na wszystkich widziałeś spadek site? 

na wszystkich tych co wróciły?

Ogólnie jeśli site na danej domenie spadł z kilkunastu mocno podlinkowanych urli do 4 albo w jakimś serwisie z kilku tysięcy do 4 to kara jest ewidentna.

Czasem nowe strony przez kilka miesięcy nie chcą pójść wyżej niż site=4 i to czasem jest mylące. Ale jeśli spada site, to wiadome że to jakiś filtr szczególnie gdy wiąże się ze spadkiem pozycji.

25 minut temu, okazwłoka napisał:

Czasem nowe strony przez kilka miesięcy nie chcą pójść wyżej niż site=4 i to czasem jest mylące.

I to już o czymś świadczy.

Na nowej domenie można spokojnie dość szybko zrobić kilkutysięczny site jeśli domena nie ma żadnej kary.

To nie to, czyste świeżynki domenki z treściami mucha nie siada i site nie chce się wbić. Chyba, że to przypadki błędnego rozpoznania przez algo googla.

Nie wiem czy dobrze definiuję pojęcie site4 ale odkąd wynaleziono "karę" algorytmiczną to spadek site strony jest często równoznaczny z kara nałożoną przez algorytm. Oczywiście nie zawsze gdyż mogą zaistnieć takze inne czynniki nie związane bezpośrednio z pozycjonowaniem.

Domeny nowo zarejestrowane przez nowego użytkownika są pod obserwacją/nadzorem algorytmu. Jeśli algorytmn nie stwierdzi agresywnego pozycjonowania to domeny systematycznie i powoli są uwalniane z pod obserwacji i przechodzą do puli normalnych. To jest taki czyściec.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

To nie chodzi o to, że jest to nowa czy stara domena. Chodzi o to, że domena, która miała site 3000 spada do site 4. Dlaczego nazwałem to site 4? Ponieważ od grudnia 2019 gdy ta kara wchodziła zawsze po odpytaniu i site domeny ilość zwracanych wyników była równa 4 i to według mnie nie był przypadek. Obecnie jest to trochę bardziej dynamiczne, czasami jest site 6 czasami site 2, zazwyczaj poniżej 10.

site: nie musi zwracac poprawnych wyników. Możesz mieć site<4 a w GSC zobaczysz coś innego że niby masz zaindeksowane np 100-200 podstron i jak to zweryfikujesz inspektorem to jest to zaindeksowane a site tego nie pokazuje.

edit: nie neguje testu - po prostu piszę, że jest jak jest :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wydaje mi się, że łatwo rozróżnić czy google "przekłamuje" site dla domeny czy jest faktycznie jakiś "filtr". Dla stażowych domen z ruchem nagły spadek site do mniej niż 10 wraz z mocnym wycięciem ruchu/spadkami pozycji oznacza raczej to drugie.

• Like 1

Polecam usługi ślubne we Wrocławiu: https://www.goodchoice.com.pl/

Profesjonalny kurs wizażu: https://lalabeautyacademy.pl/