Skocz do zawartości

Barcamp SEO w Szczecinie - SEO Poland On Tour by Linkhouse & papaSEO - 20 lipca 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Należy pamiętać, że operator site odnosi się tylko do małych witryn. Nie dostaniemy zwrotu odpowiedzi wszystkich zaindeksowanych podstron w serwisach dużych a tym bardziej w bardzo dużych. Po za tym jak samo google informuje nie wszystkie operatory wyszukiwania zwracają wyczerpujące wyniki. 

Przecież wiadome jest od początku agresywnego istnienia google, że nie udzielają pełnych wyników tylko poglądowe i to niezależnie czy to są operatory, gsc lub inne narzędzia.

Operator site można i trzeba wykorzystywać do sprawdzenia jak google indeksuje podstrony witryny. Czy czasem nie ma błedów w indeksacji co moze wpływac na wyniki wyszukiwania. Drastycznie spadająca ilość zaindeksowanych witryn też może wskazywać na filtr algorytmiczny ale nie musi. Dlatego ten site4 to jest tylko poglądowa i subiektywna wartość tak jak wskaźnik PR. ;) 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Godzinę temu, okazwłoka napisał:

równy 4, a w cache setki podstron

A te setki podstron mają jakąkokwiek widoczność czy zerową?

@SzlafRock ale jeśli prawie zawsze wraz z site4 widoczność i ruch strony spada praktycznie do zera to to dalej uważasz, że jest to tylko wartość poglądowa?

Edytowane przez s_matysik

12 godzin temu, s_matysik napisał:

ale jeśli prawie zawsze wraz z site4 widoczność i ruch strony spada praktycznie do zera

To może świadczyć o nałożeniu kary przez algorytm. Równie dobrze może to być site 1,2,3,4, itd nie ma na to reguły. Później i tak witryna nie będzie widoczna w wynikach. Wszystko zależy od tego jak zareaguje algorytm na witrynę czyli co uzna za nie stosowne. 

Operator site daje nam wyniki zaindeksowanych stron. Widoczność i ruch witryny może spaść a site będzie np 1500. 

Jeszcze jedno na koniec. Nie przywiązuj znacznej wagi do operatora site, traktuj te dane jako poglądowe. Można co najwyżej podpatrzeć jak google indeksuje stronę i jakie błędy popełniono przy tworzeniu i optymalizacji. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Kiedyś szedł ban i było czarne na białym co jest co. A dziś sprawdzasz np. site:domena.pl i wychodzi brak wyników, a wrzucając "domena.pl" otrzymujesz wyniki z danej domeny.  Jeszcze trochę i site zasili zbiór operatorów wyłączonych.

Ja powiem tak, rozmawiałem o tym z wieloma osobami w branży i wiele osób ma podobne obserwacje i wnioski odnośnie site4 co ja.

Jeśli ktoś wykonuje dużą ilość testów linkbuildingowych i natknął się na linki z domen site4 to wie jakie one mają wpływ na pozycje strony docelowej. Wyniki wpływu na serpy takich linków są bardzo jednoznaczne.

A także jeśli ktoś pracuje z dużą ilością domen to także wie co dzieje się z domeną przy każe site 4.

Na forum BHW także można znaleźć wątek odnośnie tej kary.

@okazwłoka typowych banów z powiadomieniem w GSC już praktycznie nie ma, teraz za wiele działań, za które był kiedyś ban jest właśnie site4

Google dobrze to wymyśliło, aby zaciemnić sytuacje, do dziś wiele osób nie wie co chodzi.

Edytowane przez s_matysik

Tak kara to wymysł branży, podobnie jak filtr algorytmiczny. Jak widoczność spada na pysk (nieważne czy do zera czy nie ale ostro, pomimo dobrej indeksacji) to są sygnały to spam score.

co do site<4 może to tez oznaczać problemy techniczne (problemy z crawl budget) - miałem kilka takich przypadków. Jeden nawet pokazuję na szkoleniach.

To, że coś się sprawdza w większości przypadków nie oznacza, że nie da się wyciagnąc innych wniosków niż inni (czytaj Ja - bo ja lubię pod prąd).

Podobnie w Kato, powiedziałem że brak SSL w połączeniu z money keywords (anchory) jest dla Mnie podstawą do zmiany linkowania oraz obserwuję spadki na pozycjach dla pojedynczych słów. Ale w świat poszło, że brak SSL szkodzi ... ehhh ...

Ale tak czy siak - spadek site to dwie rzeczy się sprawdza: linki oraz problemy technicznego SEO

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

W dniu 23.07.2022 o 11:36, zgred napisał:

Tak kara to wymysł branży, podobnie jak filtr algorytmiczny

Poniższe to wymysły branży. 

spam score

site<4

crawl budget

money keywords

8 minut temu, SzlafRock napisał:

Poniższe to wymysły branży. 

nie pij jak odpisujesz. kluczyki zostawia się na półce, podobnie jak telefon czy komputer trzymasz wtedy z daleka.

• Haha 1
  • Confused 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 2.08.2022 o 17:49, ravau napisał:

Matysik przyszedł na forum i nic nie wiedział o seo, :D a teraz jakieś campy robi,

sorry, ale sobie odpowiem. :) 

Matysik przez ten czas odrobił dobrą pracę ale zafiksował się na innych sposobach seo. Tu można zauważyć wpływ ludzi "doradców" z tzw czarnego kapelusza.

Nie jestem przeciwnikiem tego sposobu wpływania na wyniki ale tez ni aprobuję braku wiedzy w tym temacie.  Matysiki próbuje być znawcą ale wiedza jest nikła. 

Mnie wqria np tekst zrób test. przecież wiadomo, ze testy nie działają.  On znawca black hat przecież powinien o tym wiedzieć. 

Uważam, że większość tzw seowców nie nadąża za technologią, a zwłaszcza rewolucjami technologicznymi. Żyjemy w czasach rewolucji sztucznej inteligencji, a black hat się zatrzymał na linkach. Co tu więcej mówić. Seo jest interdyscyplinarną dziedziną. Nie ogarniasz wielu technologii, nie bedziesz skutecznym pozycjonerem.

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

45 minut temu, Skalmar napisał:

To, że Ty nie umiesz robić testów

Jeśli znasz algorytm wyszukiwarki (bo musisz znać skoro się zajmujesz manipulowaniem wynikami) :) to testy są zbędne i mało miarodajne. Nie wiem czy to zrozumiesz :) 

15 godzin temu, ravau napisał:

Nie ogarniasz wielu technologii, nie bedziesz skutecznym pozycjonerem.

lub masz zajebistych pracowników w firmie, którzy to ogarniają :) a Ty się uczysz od nich. I to jest mega super :)