Skocz do zawartości

Zdalny admin + synchronizacja bazy danych mysql

vel

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam do napisania taki system administracyjny, który pod kontrolą apacha i mysql miałby działać lokalnie na kompie klienta. z samym napisaniem aplikacji php+mysql, która będzie to realizować nie ma problemu, natomiast problem jest z synchronizacją

mianowicie idealnie byłoby, gdyby klient gdzieś tam w przeglądarce klikał linka synchronizuj, a następnie skrypt połączył się z serwerem bazy danych mysql na stronie www, na którą informacje mają się zaimportować. problem w tym, że to by wymagało umieszczenia gdzieś tam w kodzie skryptów danych dostępowych do bazy danych docelowej, co wiadomo jest conajmniej niewskazane :mrgreen:

no i teraz pytanie, zatem jak najlepiej rozwiązać taką synchronizację?? ktoś robił coś podobnego może?

pytanie dodatkowe dotyczy obsługi tzw. transakcji przez mysql. z tego co widzę w dokumentacji, to wystarczy zadeklarować typ tabel na InnoDB i wtedy zostaje włączona obsługa transakcji. ktoś z was może miał z tym do czynienia? czy wystarczy wtedy w skrypcie dokonującym importu zrealizować transakcję przez najpierw autocommit=0 a potem po całej sekwencji komend sql wydać polecenie commit? wtedy w razie niepowodzenia całej operacji, mysql sam zrobi rollback?

help ludziki, bo sprawa pilna dosyć mocno [-o<

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Napoczatku bys musial miec serwer ktory obsluguje inne polaczenia niz localhost. Taki program lepije wykonac w innym jezyku niż php, np c++. W każdym pliku masz dane dla osobnego klijenta. Klijent wpisuje haslo i nick podczas logowania sie dotego programu i pobieranajnowsze informacje do pliku np. .dat i je odczytuje.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

dokładnie Pomysł sadzanie u klienta apacha i mysql (o ile dobrze zrozumiałem) to pomyłka. Wygodniej, ładniej i szybciej napiszesz to w jakimś ludzkim języku - PHP służy to pisania skryptów a nie programów :-).

Po za tym pomysł łaczenia z bazą to pomyłka .. zresztą jak wspomniał kolega wczesniej mało który hosting to umożliwia (mój daje wariantywnie ale zawęziłem tylko na moje IP :-). No i bezpieczeństwo wtedy poniżej wszelkich norm.

Lepiej żeby program ptał się o link w rodzaju https://www.TwojaStrona.pl/twoj.skrypt.php?...odaskmczxc,zxmc

i w odpowiedzi dostawał stosowne dane w XML, albo csv. Zapewnia to jako takie bezpiezceństwo, no i tryb tylko odczytu.

Wsadzanie danych to już większe niebezpieczeństwo. Bo nie możesz być pewien do końca co zrobi program.

Weż jescze pod uwagę, że:

1. Myql <5 te facto nie obłsuguje transakcji !- ale mozesz użyć Locktable na czas wymiany danych.

2. Jeden głupi błąd i wszytko się rozzz....

Podałeś za mało szczegółów - nie wiadomo jaka jest skala klientów synchronizujących informacje. Generalnie dobrze by było przemysleć całość tak, żeby synchronizacja mogła odbywać się etapami bez transkacji, a dane "wchodzące" przechodziły by jescze przez tabelę pośrednią .. jak rozwali to ją :-).

Podane przeze mnie rozwiązania - to nie jedyne wyjście, ale na szybko to mi przyszło do głowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności