Skocz do zawartości

Pozycjonowanie branż niszowych

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie to fora mają mały sens już od dawna. Zostało ich mało, a 90% tego co jest to totalny spam gdzie lecą linki po 2 zł/szt. Pozostałe kilka % to fora mocno moderowane gdzie linka łatwo nie przemycisz lub takie gdzie w ogóle nie da się linkować

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

W dniu 12.08.2022 o 18:22, mirek1281 napisał:

pozycjonować, portal branży niszowej

Nie wiem przez co rozumiesz branżę niszową. Jak stworzysz jeden jedyny portal dla jakieś branży (taki full wypas że mucha nie siada) to z reguły nie musisz robić specjalnych cyrków z pozycjonowaniem. 

Inaczej jak tworzysz tematycznego precla z branży niszowej. Jak będzie to jeden preclik z takimi sobie treścią to niewiele zwojujesz choćbyś go super linkował. 

2 godziny temu, Aleksiejs napisał:

fora mają mały sens

Zaspamowane i ogólnotematyczne z mydłem i powidłem owszem. Regionalne tz przylepione do portalu regionalnego cos jeszcze mogą dawać pod warunkiem że są "ręcznie spamowanie" tz jakiś moderator tam czuwa by nie najechali forum totalnym spamem.

Edytowane przez Grey Ronin
  • Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

@Grey Roninmam na myśli branże w której brak jest forów czy blogów tematycznych, na których można się 'udzielać czy komentować'. Pozostają katalogi i budowanie zaplecza?

@AleksiejsJest wiele for z których można pozyskać linka samego w sobie. Wiadomo jeżeli forum ma wysoki PR to w jakimś stopniu wzmocni to naszą domenę. Pytanie tylko, czy jeżeli nie jest to forum strikte związane z naszą branżą ma to sens. 

Cytat

Wiadomo jeżeli forum ma wysoki PR

Jak to sprawdzasz?

Cytat

Jest wiele for z których można pozyskać linka samego w sobie.

Nie ma wiele, większość to zaplecza udające aktywne forum. Wystarczy sharwestować i sprawdzić.

Cytat

branże w której brak jest forów czy blogów tematycznych

a jak myślisz jak pozycjonują się na przykład zakłady pogrzebowe? Znasz dużo forum, blogów tej "tematyce"?

Cytat

Pozostają katalogi i budowanie zaplecza?

Pozostaje budowanie palety linków w bardziej kreatywny sposób a nie jak 15 lat temu katalogi, blogi, księgi gości. Musisz nie co ruszyć głową w obecnych realiach SEO to podstawa. Publiczne miejscówki na link dalej istnieje napewno nie w takich ilościach jak 10/15 lat temu, ale istnieją. Z racji tego, że tych miejscówek jest o wiele mniej w konkurencyjnych branżach bez zaplecza, PBN, płatnych linków, publikacji sponsorowanych niestety nie da się za wiele zdziałać. Bo mimo tego, że kontent, linkowanie wewnętrzne, optymalizacja odgrywa coraz ważniejszą role to linki ciągle są głównym skalnikiem algorytmu rankowania. Nawet googlazre oficjalnie to przyznają. Dalej jeden mocny link można przebić tysiącem słabszych, dalej linki na przykład z Korei czy Japonii działają na Polskie strony i pomagają w pozycjonowaniu przy prawidłowy przyłożeniu. 

• Like 4

@MaxPan Sprawdzam DR w ahrefs i po tym oceniam siłę domeny forum. 

Tak właśnie się zastanawiam, nad miejscówkami, gdzie można podlinkować. Szukałem też miejsc na portalach zagranicznych, ale gdzieś słyszałem, że linki z zagranicy, do Polskich stron, mogą być, źle ocenione przez google.

Cytat

Sprawdzam DR w ahrefs i po tym oceniam siłę domeny forum. 

Ale co ma firma Ahrefs Pte. Ltd. (201227417H) 16 Raffles Quay, #33-03 Hong Leong Building, Singapore 048581

z  Google? Wcześniej pisałeś PR teraz DR. Jutro założę swój ranking, będzie on mieć wpływ na zachowanie algorytmy Google? Nie nie będzie.

Znam nie jeden sposób manipulowania  DR, oprócz handlu linkami ( wciskania ciemnocie, że to bardzo mocny link (ja tego nie robię)) pożytku z tego DR żadnego.

Cytat

słyszałem, że linki z zagranicy, do Polskich stron, mogą być, źle ocenione przez google.

a ja słyszałem, że SEO nie istnieje i nie da się manipulować algorytmem. Słyszałem również, że linkiem nie można zaszkodzić innej stronie.

Piszesz, że "że linki z zagranicy, do Polskich stron, mogą być, źle ocenione przez google." to czemu nie linkujesz konkurencje z chińskich miejscówek? Wtedy oni spadną a Ty będziesz TOP1?

• Like 2

Wszystkie czynniki typu DR/TR/CF/XD/PF/UJ są uja warte. Szczególnie po aktualizacjach algorytmów w 2021 roku. MOżesz miec zerowy DR a ładnie kopie, możesz mieć DR=100 a bezwartościowy serwis.

Jak pisze @MaxPan - zamiast na ocenie współczynników skup się na testach i weryfikacji co naprawdę pomaga serwisow (fora już dawno nie) a co nie (np. brak ssl w połączeniu z money keywordsami na portalu gdzie jest w uja linkow wychodzących).

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@MaxPan@zgred to logiczne co piszecie. Wiadomo narzędzia do weryfikacji to nie google. Czego się w takim razie trzymać? Jak wyszukiwać wartościowe miejsca do linkowania? Przyjąłem takie kryterium, ponieważ po zweryfikowaniu konkurencji zauważyłem zależność pomiędzy DR, a pozycjami w google na podstawowe frazy. Może to przypadek lub działało to jeszcze przed zmianą algorytmu. 

Jeśli chodzi o linki to staram się nie używać keywordsów tylko czyste url lub nazwę firmy.

Czyli dać sobie spokój z profilami? 

A co myślicie o linkach noffalow? Mówi się że nie przekazują mocy ale czy nie mają wpływ na pozycje w google?

Udało mi się znaleźć kilka fajnych platform blogowych, na których można wrzucać wpisy i prowadzić bloga. Linki z tych platform są raczej noffalow ale może dobrze jest tam wrzucać content?

PS

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

zrobić testy przez rok/dwa i wyciagnąc wnioski. jest tyle opracowań, zawsze mozesz pojsc na szkolenie do kogoś kto organizuje otwarte albo wykupic sobie kurs albo skorzystac z ebooków. to o co pytasz to jest duzo tłumaczenia.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@zgred jak do tej pory moja wiedza opiera się na tym co znajduję w sieci. Twojego bloga przeczytałem chyba juz całego. Niektóre wpisy po klika razy. Dużo mega cennych porad ?

Wychodzi na to, że skuteczne SEO to trochę metoda prób i błędów. A to co jest istotne dzisiaj, jutro może być nieaktualne.

Finalnie chodzi o to, żeby być lepszym od konkurencji. 

Co mnie przeraża, to fakt, że zleciłem SEO agencji, bo myślałem, że mają jakąś tajemną wiedzę, a okazało się, że wywaliłem kasę w błoto, często musiałem upominać się o oczywiste sprawy związane z optymalizacją strony, a finalnie i tak sam to zrobiłem. 

8 godzin temu, zgred napisał:

(np. brak ssl w połączeniu z money keywordsami na portalu gdzie jest w uja linkow wychodzących).

A sprawdzałeś to może na swoich zapleczach? Czy własnie kluczowa jest tu duża liczba linków wychodzących?

Ciekawy schemat, ja na razie tego nie zaobserwowałem.

W dniu 12.08.2022 o 18:22, mirek1281 napisał:

tematycznych

Czy linki muszą być tematyczne?

Spróbuj przyłożyć trochę linków nietematycznych i obserwuj, czy będzie szło do góry.

13 godzin temu, s_matysik napisał:

A sprawdzałeś to może na swoich zapleczach? Czy własnie kluczowa jest tu duża liczba linków wychodzących?

mam próbkę na ponad 40 projektach, nie na zapleczach tylko na wielu różnych linkach z wielu różnych platform - problemem jest od razu brak ssl + EMD lub EMA (edit: dodałem EMA bo o tym zapomniałem). Mówiłem o tym wstępnie w Szczyrku, na barcampie w Katowicach, przygotowywuje się do festiwalu seo ... i na szczęście mało kto bierze moje rewelacje na poważnie dzięki czemu wiem co robić :D

Usuwanie publikacji z takich witryn powoduje wzrosty... w 100% projektach. Z resztą Maciek z TarantulaSEO.com sam mi podpowiedział metodę gdy mówił o takich testach bodajże z 1,5 roku temu jak opowiadał o swoim projekcie pierwszy raz. Zwracał uwagę, że linki moga mieć wpływ nawet na pojedyczne frazy - i to zaczęło mnie mocno zastanawiać nad różnymi spadkami gdy "leci" słowo klcuzowe główne a long tail stoi w top3.

I tak jak mówię - mamy to przetrenowane nie na 1-2-3 projektach, nie na kilku zapleczach tylko na ogromnej próbce dla wielu różnych domen/serwisów o różnym potencjale.

Na Barcampie w Kato mówiłem i kliencie, który usuwał 4500 linków z for - nieważne nawet jakie ale kazałem wszystko usunąć - wróciło. Ale to inn abajka. Dla Mnie brak SSL + EMD to podstawa do spam score. Ale w Kato zwracałem równiez uwagę na inny apsekt takiego zestawienia - opowiem o tym w Katowicach na Festiwalu.

5 minut temu, zgred napisał:

SSL + EMD

EMD? @zgred mógłbyś rozwinąć?

Jeśli chodzi o ssl, wydawało mi się to logiczne, że gdy wchodzę na protal bez ssl to automatycznie z niego wychodzę i nie linkuje. Robię tak od początku. W sumie nigdzie tego nie wyczytałem ale sam takie kryterium przyjąłem ? 

Mam taką może trochę chorą ambicję, co mogę maksymalnie osiągnąć, nie płacąc za linki. Nie chciałbym iść na łatwiznę. 

@s_matysikdodałem i w sumie robię to regularnie. Z doświadczenia,po jakim czasie powinny być zauważalne zmiany? Są jakieś widełki czasowe?