Skocz do zawartości

wildcard subdomeny i php

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy post :)

widziałem stronę która miała podstrony zrobione w następujący sposób np. https://kod.da.vinci.filmweb.pl/

Chodzi o to że tak normalnie można utworzyć tylko jedną subdomenę cos.domena.pl

a jak to jest zrobione że im to działa i co lepsze google widzi tą wielką "subdomenę w subdomenie" https://www.google.com.au/search?hl=pl&...eb+kod+da+vinci ?

Hej

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, skoro domena ma wildcard w DNS, oznacza to że zapytania na każda subdomenę, np.

jakas.bardzo.dluga.subdomena.domeny.pl będzie przekierowywane na domeny.pl. Jeśli w ramach domeny.pl działa serwis www, którego główny skrypt (Directory Index dla Apache) potrafi interpretować adresy URL, w przypadku PHP, możesz się do niego dostać poprzez zmienną superglobalną $_SERVER, to możesz sobie odpowiednio takie zapytania interpretować i wyświetląć odpowiednią treść - tak właśnie robi filmweb.pl.

Pozdrówka, anas.

----------------------------------------------------------------------------

Tadam :)

Jak już masz w temacie WildCard + mod rewrite. Dam Ci mały przykład

RewriteCond %{HTTP_HOST}  ^(www\.)?(.*)\.domena\.pl$
RewriteRule ^video/([0-9]+)$  index.php?www=%1&act=%2&work=video&type=redirect&id=$1&%{QUERY_STRING} [L]

Dla adresu www.reklama.domena.pl zmienna act bedzie miala wartosc reklama. I na podstawie tego w PHP dajesz odpowiednia tresc

Pisałem do admina o włączenie wildcard i napisał , że włączył.

Chodzi o to że z tego co już na forum rozmawiałem to miało to być tak , że ktoś wpisuje subdomena.slxv.com i jako że jest to wildcard to przekierowuje do głównego indexu tam przechwytuje zmienną $_SERVER i przekierowuje po wyciągnięciu subdomeny.

I teraz już nie wiem czy dobrze rozumiem wildcard bo podobno jest włączony a jak wpisze sudomena.domena.com to wyskakuje error 404 że strony nie znaleziono.

Chodzi mi o domenę https://slxv.com

co ciekawe dla próby wszedłem do panelu administracyjnego utworzyłem subdomenę tak jak zwykle i wrzuciłem tam index i po wpisaniu w przeglądarce normalnie otworzyło subdomenę , a z tego co czytałem po włączeniu wildcard to by nie zadziałało.

Wiecie o co w tym chodzi , a może admin nie włączył wildcard ?

Na domenie nic nie ma bo dopiero zaczynam nad nią pracować

• 2 tygodnie później...

No w końcu wyszło na jaw lenistwo mojego adminka :) , cfaniak jeden napisał że włączył a dopiero dziasiaj po tygodniu zaczęło działać czyli najprościej rzecz ujmując poleciał ze mną w ***** a ja myślałem już że nic nie umiem hehe dzięki wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności