Skocz do zawartości

Google nie lubi mojego description

yeahgone

Rekomendowane odpowiedzi

@okazwłoka skoro meta-desc nie ma znaczenia to dlaczego na swoich stronach go umieszczasz? Nawet przekraczasz ilość znaków, wtedy zwiększasz szanse na niewyświetlanie w serpach. Ba, jeśli nie serpy to użytkownik tego nie zobaczy. 
Tak się składa, że moje strony rzadko kiedy mają inny opis niż ten zadany. Sprawdziłem na szybko kilka i 100% się zgadza. I nie sprawdzam po "site:" tylko wpisuję daną frazę, która niekoniecznie jest w meta-desc, lub fragmenty treści.

Umieszczam go, żeby się wyświetlał pod tytułem w serpach, to naturalne. Jeśli nie dasz desc to Google sam coś dobierze i nie zawsze to co chcesz.

Ja nie twierdzę, że desc nie ma znaczenia, ja twierdzę że nie ma znaczenia przy ustalaniu rankingu.

1 godzinę temu, okazwłoka napisał:

Właśnie na podstawie takich testów uważa się, że desc nie ma znaczenia (brak wyszukiwania gdy tekst jest tylko w desc).

Nawet kolejny test opis descryption tego forum:

<meta name="description" content="Forum SEO i nie tylko o SEO/SEM SM">
Cytat

"Forum SEO i nie tylko o SEO/SEM SM"

I na te zapytanie w cudzysłowiu, co daje dopasowanie szczegółowe NIE MA ma strony forum PiO w SERP  ? Za to jest skracacza, bo ten tekst jest w treści strony:

Pio-serp.jpg

Z tego wynika, że Guugle wcale nie bierze pod uwagę descryption przy szukaniu dla SERP

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wiec można popełnić opis bardziej marketingowy dla człowieka, a nie pod stricte SEO przeładowany keywords ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Można, a w czasach qlwebów +15 lat temu  jak się zaczynało katalogowanie strony, to się wypełniało ładnie description :) 

Ja wypełniam opis z samej zasady, schludniej to wygląda i są inne wyszukiwarki, które mogą to brać pod uwagę.

Druga sprawa to AI, obecnie google dobiera sobie opis lub nie z treści. Z czasem będzie tworzył nowy opis w serpach na podstawie treści, opisu i innych czynników.

Nagle przyjdzie moment, że jednak bierze pod uwagę. Naprawdę będziecie przewalać stos opisów?