Skocz do zawartości

Podlinkowane stare podstrony (tematy), które przemineły - co z takimi robicie?

Farlicki

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się co robić z takimi podlinkowanymi tematami "przeminiętymi".  Mamy jakąś starą podstronę, a do niej prowadzi sporo dobrych linków. Kiedyś generowała spory ruch, ale ogólnie temat ucichł/wygasł i nie generuje już tego ruchu. Chociaż nic jej nie dolega. Po prostu ludzie przestali tego szukać.

Czy lepiej napisać nowy tekst pod nowe frazy na starym url, czy lepiej przekierować 301 stary url na nowy i tam napisać nowy tekst. Czy w ogóle najlepiej nie ruszać?

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

Godzinę temu, Farlicki napisał:

Czy lepiej napisać nowy tekst pod nowe frazy na starym url, czy lepiej przekierować 301 stary url na nowy i tam napisać nowy tekst. Czy w ogóle najlepiej nie ruszać?

Ja bym spróbował napisać nowy artykuł pod frazy które mają obecnie wyszukiwania ale jak najbardziej tematycznie i zbieżnie w tamtym tematem. I potem zrobić 301 z tego starego arta w nowy.

Próbowałem raz tak zrobić. Z tym, że treść nie była nowa. Przekierowałem po prostu stary url na inny, ale już też starszy. Tematyka bardzo zbliżona, nawet te przekierowanie było jak najbardziej sensowne dla ludzi. Wynikało z przejęcia jednego banku przez drugi. Url przekierowujący miał sporo dobrych linków i był w topach, ale efektu nie zaważyłem żadnego na tym docelowym. Jak były to niebyt zauważalne. Może w przypadku całkiem nowej treści byłoby inaczej. 

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

2 minuty temu, Farlicki napisał:

to się chyba przeindeksowało wszystko.

Nie wiadomo, zdarza się, że niektóre urle są przez roboty Google bardzo rzadko odświeżane. Do każdej 301 zawsze warto wyciągnąć wszystkie linki na kilka sposób, a następnie je przeindeksować.

25 minut temu, Farlicki napisał:

Puścić jakieś linki do miejsc, w których są?

Tak, to jeden ze sposób, puścić linki po których chodzi Google Bot. 

Edytowane przez s_matysik