Skocz do zawartości

Kopia strony 1:1 z polskiego na angielski

Tomasz11

Rekomendowane odpowiedzi

Googl nigdzie nie pisze, że nie można tłumaczyć stron. Zastrzega tylko, żeby tłumaczenia poprawić żeby nie miały błędów typowych dla tłumaczeń.

Jeśli Googl będzie chciał, to pozna które strony są tłumaczone. Googl nawet jest w stanie poznać, który tekst jest wygenerowany przez AI. Dlatego w przypadku generowanych tekstów ważna jest korekta dokonana przez kogoś, kto dobrze zna język, bo przy wizycie ratera może wszystko polecieć za generowane treści.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 2

9 minut temu, okazwłoka napisał:

Jeśli Googl będzie chciał, to pozna które strony są tłumaczone.

To jest potwierdzone jakimiś badaniami & testami .... Czy jest to Euzebiusz Twoje zdanie  ?
Bo dla mnie to co Napisałeś, to absurd i kolejny SEO mit ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak, bo tłumaczenia tekstów to nowy problem z tego roku... To problem stary jak świat nie tylko dla googla. 

Uwaliłem na tym około 300 domen w przeciągu ostatnich 2 lat - nie wiem czy to nazywasz badaniami i testami czy po prostu moim zdaniem :D 

• Like 1

@Mion autor tematu pytał o Google Translate, i moja wypowiedź też dotyczyła tego tłumacza. A Ty jako przykład dajesz inny tłumacz. 

Ja pisałem dokładnie o Google Translate, a nie o innych. Przecież jest wiele innych translatorów - yandex, bing itd

Edytowane przez s_matysik

33 minuty temu, okazwłoka napisał:

Uwaliłem na tym około 300 domen w przeciągu ostatnich 2 lat - nie wiem czy to nazywasz badaniami i testami czy po prostu moim zdaniem

Wiec takie masz TY zdanie na ten temat... Zatem dla mnie pozostanie tylko "Twoim zdaniem na ten temat" - nic więcej.

29 minut temu, s_matysik napisał:

A Ty jako przykład dajesz inny tłumacz.

O to właśnie chodzi by używać "innego" translatora ?

Mitów, dezinformacji i uporczywie podtrzymywanych iluzji jest w SEO bardzo dużo.  Jest to zupełnie zrozumiałem, bo firm SEO jest cała masa, a TOP 10 jest tylko jeden. Nikt nie zdradzi swojego Know-how, bo nie ma w tym interesu by szkolić konkurencję ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 17.09.2022 o 12:50, kubinium napisał:

Strona w 100% z tekstem z translatora (nie Google) po ostatnim core update ?
update1.png

Czyli co tu się zadziało? Skąd taki wzrost?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Okazuje się, że Google działa tak, że to jest jakiś cyrk, zbiór paradoksów. Bo: 

- mam ciekawą, niszową stronę w języku polskim 

- nie widzę takich treści nigdzie na świecie, więc chcę skalować, czyli przetłumaczyć na angielski i  postawić identyczny serwis po prostu po angielsku, żeby też inni mogli poczytać, nawet jeśli nie znają polskiego ("czyń dobro") 

- ale jak przetłumaczę sobie to na angielski i zrobię drugą stronę dla użytkowników z całego świata, to Google posądzi mnie o plagiat i zablokuje mnie (za kopiowanie de facto treści, które sam stworzyłem)

Czy naprawdę do tego to wszystko się sprowadza? 

Coś tu chyba nie gra

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Okazuje się, że Google działa tak, że to jest jakiś cyrk, zbiór paradoksów. Bo: 

- mam ciekawą, niszową stronę w języku polskim 

- nie widzę takich treści nigdzie na świecie, więc chcę skalować, czyli przetłumaczyć na angielski i  postawić identyczny serwis po prostu po angielsku, żeby też inni mogli poczytać, nawet jeśli nie znają polskiego ("czyń dobro") 

- ale jak przetłumaczę sobie to na angielski i zrobię drugą stronę dla użytkowników z całego świata, to Google posądzi mnie o plagiat i zablokuje mnie (za kopiowanie de facto treści, które sam stworzyłem)

Czy naprawdę do tego to wszystko się sprowadza? 

Coś tu chyba nie gra

Źle to rozumiesz, Google nie zabrania tłumaczeń:

https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/auto-gen-content?hl=pl

Cytat

Treści generowane automatycznie to treści, które są tworzone przez oprogramowanie. Jeśli zamiast pomagać użytkownikom, służą do manipulowania pozycją w wynikach wyszukiwania, Google może podjąć wobec nich odpowiednie działania. Wybrane przykłady tego typu treści:

(...)

• tekst przetłumaczony przez zautomatyzowane narzędzia i opublikowany bez wcześniejszego sprawdzenia przez człowieka;

(...)

Edytowane przez okazwłoka

28 minut temu, okazwłoka napisał:

Ok, ale podjedźmy do mojego problemy szerzej - jeśli zrobię kopię 1:1, postawię idetyczny serwis tylko z tekstami - wyłacznie moimi - (H1, H2, meta itd) przetłumaczonymi na inny język, w dodatko na szablonie który kupiłem legalnie (ale to już inny temat) to moja strona nie przebije się  - Google z automatu na to nie pozwili bo załozy że to kopia. Czy tak nie będzie?

48 minut temu, Tomasz11 napisał:

Google działa tak, że to jest jakiś cyrk, zbiór paradoksów.

ja o tym wiem mniej więcej od 2005 roku kiedy zarejestrowałem się na tym forum.

1 minutę temu, Tomasz11 napisał:

ale podjedźmy do mojego problemy szerzej

postaw, zrób to i przetestuj. Nikt nie odpowie Ci lepiej niż Ty sam testujac rozwiązanie, które zaporponowałeś. My nei mamy szklanej kuli aby kategorycznie powiedzieć, że to nie zadziała.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Godzinę temu, okazwłoka napisał:

Zobacz co to za strony "Alternatywna strona zawierająca prawidłowy tag strony kanonicznej", mogą to być dodatkowe parametry na stronach, wtedy to jest prawidłowe (np. odnośnik do komentarzy w artykule).

Godzinę temu, zgred napisał:

ja o tym wiem mniej więcej od 2005 roku kiedy zarejestrowałem się na tym forum.

postaw, zrób to i przetestuj. Nikt nie odpowie Ci lepiej niż Ty sam testujac rozwiązanie, które zaporponowałeś. My nei mamy szklanej kuli aby kategorycznie powiedzieć, że to nie zadziała.

Myślałem, że jest jakiś cień nadziei że zajmie to godzinę a nie kilka godzin, ale przy tej niszy która sprawdziła się w Polsce i to bez żadnego wspomagania (choć fakt, że jestem copywriterem i kontent sam sobie napisałem choć zajęło to wiele godzin) mogę założyć, że temat chwyci też poza granicami tym bardziej że nie widzę odpowiednika na świecie.

Dziękuję Tobie i wszystkim za wskazówki.

Reasumujac postawię stronę na innym szablonie, z nową oczywiście domeną, teksty przetumaczę i pozmieniam, zmienię też nagłówki, alty zdjęć, uprzedzając "przyszłość" zmienię też pewnie zdjęcia bo sama zmiana altów wystarczy może na teraz. Może pójdzie zgodnie z przypuszczeniami i zaczną zgłaszać się też klienci na zakup produktów z innych krajów, później zostanie już tylko wybrać odpowiedniego dostawcę lub afiliację. 

dzięki, trzymajcie się. 

Ja bym nie kombinował, dobre tłumaczenie z korektą  i możesz nawet zlinkować "oficjalnie" z ang od pl i z pl do ang).

@Tomasz11 jeśli masz budżet to tłumaczenie zleć u profesjonalnych tłumaczy, jeśli nie masz to automatycznie tłumaczenie + korekta. Jednak w tej drugiej opcji robiłbym to na osobnej domenie.