Skocz do zawartości

wątpliwości dot. pracy agencji

wrumek

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, wrumek napisał:

Płacę kilka tys agencji i kilka tysięcy na whitepress miesięcznie. 

Jak nie masz top-ów przepłacasz.  

Przy pomocy whitepress-a robisz przysługę agencji.

5 minut temu, wrumek napisał:

Strona konkurencji w 3 msc osiągnęła, więcej niż ja w 10 msc.

Jest wiele czynników. Bez znajomości stron nic nie jesteśmy w stanie powiedzieć. 

• Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Teraz, Grey Ronin napisał:

Jak nie masz top-ów przepłacasz.  

Przy pomocy whitepress-a robisz przysługę agencji.

Jest wiele czynników. Bez znajomości stron nic nie jesteśmy w stanie powiedzieć. 

Dzięki. Stronkę wysłałam w wiadomości prywatnej, ponieważ nie chcę publikować publicznie. 

@Mion - znajo ma rację bytu bo bytuje cały czas :) znajo.pl to powiedzmy efekt uboczny i jako zapasowe źródło wiedzy o linkach przydaje się nie jednemu. A z drugiej strony posiadam dzięki niemu stale aktualną listę domen .PL, z którą można zrobić wiele ciekawych rzeczy :D  Ale nie ważne.

W temacie istota to pozycjonowanie, a nie staty. Nie ma ruchu, to znaczy że kiepskie pozycjonowanie.

Teraz, okazwłoka napisał:

@Mion - znajo ma rację bytu bo bytuje cały czas :) znajo.pl to powiedzmy efekt uboczny i jako zapasowe źródło wiedzy o linkach przydaje się nie jednemu. A z drugiej strony posiadam dzięki niemu stale aktualną listę domen .PL, z którą można zrobić wiele ciekawych rzeczy :D  Ale nie ważne.

W temacie istota to pozycjonowanie, a nie staty. Nie ma ruchu, to znaczy że kiepskie pozycjonowanie.

Strona dopiero wczoraj wskoczyła do top 10 na frazę, która ma 40 000 wyszukań miesięcznie. Żadna inna kluczowa fraza nie jest w top 10. Jest kilkanaście fraz długiego ogona w top 10, lecz to za sprawą informacji, które umieściłam w serwisie (mam porównanie, ponieważ mam drugą podobną stronę i bez pozycjonowania osiągnęła też top 10 na podobne frazy jak strona pozycjonowana). 

22 minuty temu, wrumek napisał:

wczoraj opublikowałam art z whitepress i zaliczyłam wzrost o 20 pozycji na jeden kluczowej frazie. Rozmawiając z agencją, oni twierdzą, że oni widzą wzrost pozycji po publikacjach z ich katalogu.

W Google tak szybko to nie działa. Gdyby link z wczoraj przynosił efekt od razu następnego dnia - pozycjonowanie byłoby o wiele prostsze :) 
Ale to też nie znaczy, że to zasługa agencji. 

24 minuty temu, wrumek napisał:

strona konkurencji rok starsza po 3 msc pozycjonowania i 9 artach z whitepress wskoczyła do top 10 na fraze

Czy publikowałeś na tych samych stronach co konkurencji czy na innych?
Bo jeśli na innych, to być może konkurencja lepiej wybrała strony.

Czy te wpisy w katalogach w ogóle indeksują się w google?

3 minuty temu, Skalmar napisał:

W Google tak szybko to nie działa. Gdyby link z wczoraj przynosił efekt od razu następnego dnia - pozycjonowanie byłoby o wiele prostsze :) 
Ale to też nie znaczy, że to zasługa agencji. 

Czy publikowałeś na tych samych stronach co konkurencji czy na innych?
Bo jeśli na innych, to być może konkurencja lepiej wybrała strony.

Czy te wpisy w katalogach w ogóle indeksują się w google?

Po opublikowaniu na jednej stronie w której artykuł był opublikowany przez konkurencje, zaliczono też wzrost o 20 pozycji, lecz napisałeś, że nie jest to możliwe po jednym dniu. 

Na 5 linków z katalogów firmy SEO, tylko jeden zaindeksowany. Linki zostały dodane w przeciągu 30 dni. 

4 minuty temu, okazwłoka napisał:

Czyli jakiś efekt jest. Sama musisz zdecydować co robić.

6c05d3307df3c3d86b2a0c2fee6e9e00.png

Stworzyłam 200 podstron w przeciągu półtora tygodnia, więc dlatego tak się ruszyło. Liczba słów kluczowych podskoczyła z 200 na 450 ze względu na podstrony. 

OK, agencja zajmuje się tylko linkowaniem, czy też sprawami optymalizacji strony (nie mówię  o zmianie title)?

Tak jak pisał @jimmi - sprawdź za co płacisz, porównaj to z tym co otrzymujesz. I czy w ogóle możesz zerwać umowę tak po prostu?

Teraz, wrumek napisał:

artykuł był opublikowany przez konkurencje, zaliczono też wzrost o 20 pozycji, lecz napisałeś, że nie jest to możliwe po jednym dniu. 

Monitorowałaś ich codziennie i faktycznie zauważyłaś wzrost po 1 dniu od publikacji?

Są linki które kopią nawet w ciągu paru godzin od indeksacji (osobiście miałem takie case), są przypadki że po 1 dniu, a są takie, że dokładnie po 30 dniach. Czasem pełną moc linka przelicza w czasie core update algorytmu.

37 minut temu, wrumek napisał:

Przykład.. wczoraj opublikowałam art z whitepress i zaliczyłam wzrost o 20 pozycji na jeden kluczowej frazie.

W poniedziałek zaczął się core update https://www.forum.optymalizacja.com/topic/213185-nadchodzi-kolejny-update-algorytmu-coś-drgnęło-w-serpach-google-coś-miesza-przetasowania-w-topach/page/92/

Od wczoraj są trochę większe przeliczenia linków niż zwykle. Te skoki pozycji wczoraj i dziś mogą być spowodowane core update, a niekoniecznie publikacją danego linka.

Na czas update zazwyczaj lepiej wstrzymać się z testowaniem linków.

Druga sprawa, jeśli w tym samym czasie linkujesz Ty i agencja SEO to ciężko będzie dojść od których linków strona idzie w górę. Oprócz tych katalogów agencja może linkować także z innych ukrytych zaplecz (linki możesz znaleźć w takim wypadku tylko w GSC).

1 minutę temu, okazwłoka napisał:

OK, agencja zajmuje się tylko linkowaniem, czy też sprawami optymalizacji strony (nie mówię  o zmianie title)?

Tak jak pisał @jimmi - sprawdź za co płacisz, porównaj to z tym co otrzymujesz. I czy w ogóle możesz zerwać umowę tak po prostu?

Strona jest rzekomo zoptymalizowana. Natomiast nie jestem w stanie tego ocenić - aż się tak nie znam. Otrzymuje dokładnie to co jest w umowie i umowę mam z miesięcznym wypowiedzeniem. 

Teraz, wrumek napisał:

Na 5 linków z katalogów firmy SEO, tylko jeden zaindeksowany. Linki zostały dodane w przeciągu 30 dni. 

No to nie wygładza to dobrze.
Jeśli to świeże kilkudniowe wpisy to ok, ale jeżeli np. po 30 dniach nie ma ich w indeksie - tzn. że Google nie uważa tej strony za wartościową i trudno przypisywać takiej stronie jaką moc SEO.   

Teraz, wrumek napisał:

Strona jest rzekomo zoptymalizowana.

Agencja sama wdraża zmiany na stronie? Pytam, ponieważ technicznej optymalizacji danej podstrony, artykułu pod kątem nasycenia frazami etc. czasem strona może zaliczyć duży wzrost.

1 minutę temu, s_matysik napisał:

Monitorowałaś ich codziennie i faktycznie zauważyłaś wzrost po 1 dniu od publikacji?

Są linki które kopią nawet w ciągu paru godzin od indeksacji (osobiście miałem takie case), są przypadki że po 1 dniu, a są takie, że dokładnie po 30 dniach. Czasem pełną moc linka przelicza w czasie core update algorytmu.

W poniedziałek zaczął się core update https://www.forum.optymalizacja.com/topic/213185-nadchodzi-kolejny-update-algorytmu-coś-drgnęło-w-serpach-google-coś-miesza-przetasowania-w-topach/page/92/

Od wczoraj są trochę większe przeliczenia linków niż zwykle. Te skoki pozycji wczoraj i dziś mogą być spowodowane core update, a niekoniecznie publikacją danego linka.

Na czas update zazwyczaj lepiej wstrzymać się z testowaniem linków.

Druga sprawa, jeśli w tym samym czasie linkujesz Ty i agencja SEO to ciężko będzie dojść od których linków strona idzie w górę. Oprócz tych katalogów agencja może linkować także z innych ukrytych zaplecz (linki możesz znaleźć w takim wypadku tylko w GSC).

Monitoruje tą stronę konkurencji. Dokładnie opublikowali 9 artykułów od lipca br, żadnych innych działań. I dokładnie w poniedziałek (po publikacji 3 artów w przeciągu miesiąca z whitepress, publikacje były na przestrzeni 8-13 września) wskoczyli z 60 pozycji na 7 pozycje w 4 kluczowych frazach (każda ma powyżej 50 000 wyszukań miesięcznie). Strona nie była wcześniej pozycjonowana. I to mnie bardzo zdziwiło. Może to związek z update? 

Natomiast wczoraj opublikowałam jeden art, który opublikowała strona konkurencyjna i dzisiaj zaliczyłam wzrost o 20 na kluczową frazę. 

Agencja linkuje z 16 własnych katalogów miesięcznie (wszystkie wyglądają identycznie i są to prostu katalogi). Różnią się tylko domeną i wiekiem. Wiele z nich ma zaledwie kilka miesięcy. Ponadto ok 10 linków zdobywają z NAP/portali ogłoszeniowych itp. 

Dzięki za link.

Teraz, wrumek napisał:

Może to związek z update? 

Oba te przypadki wskazują na core update.

Teraz, wrumek napisał:

Agencja linkuje z 16 własnych katalogów miesięcznie (wszystkie wyglądają identycznie i są to prostu katalogi). Różnią się tylko domeną i wiekiem. Wiele z nich ma zaledwie kilka miesięcy. Ponadto ok 10 linków zdobywają z NAP/portali ogłoszeniowych itp. 

I to są ich jedyne działania? Czy wiesz co robią w zakresie optymalizacji contentu, rozbudowy struktury strony? Podaj na PW domenę jeśli możesz.