Skocz do zawartości

wątpliwości dot. pracy agencji

wrumek

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, s_matysik napisał:

Agencja sama wdraża zmiany na stronie? Pytam, ponieważ technicznej optymalizacji danej podstrony, artykułu pod kątem nasycenia frazami etc. czasem strona może zaliczyć duży wzrost.

W budżecie 5k brutto, agencja pisze dwa arty na moją stronę i dwa arty na dedykowane zaplecze. Nie optymalizują żadnych innych artów, które piszę sama. Dopiero po 10 msc został nasycony tekst na stronie głównej. 

3 minuty temu, okazwłoka napisał:

No jeśli jest to opłata kilka tysięcy za 5 wpisów do katalogów, to nie mam więcej pytań.

5k brutto za ok 15 linków z katalogu ich własnego, dwa teksty na zaplecze dedykowane, 2 teksty na stronę (wraz z optymalizacją) i ok 10 linków ze stron ogólnodostępnych

Jeden link może kosztować 20 groszy, a inny kilkaset złotych.

Jeden art może kosztować 2 złote, a inny 1000 zł.

Masz wątpliwości, to uderz jeszcze raz do tej agencji i porozmawiaj z kimś kumatym. Masz możliwość zrezygnowania, więc powinno im zależeć na tym by Cię przekonać żeby u nich zostać na dłużej. 

Teraz, okazwłoka napisał:

Jeden link może kosztować 20 groszy, a inny kilkaset złotych.

Jeden art może kosztować 2 złote, a inny 1000 zł.

Masz wątpliwości, to uderz jeszcze raz do tej agencji i porozmawiaj z kimś kumatym. Masz możliwość zrezygnowania, więc powinno im zależeć na tym by Cię przekonać żeby u nich zostać na dłużej. 

Rozmawiałam z nimi i oni idą w zaparte, że ich katalogi są lepsze niż WhitePress. Uspokoiło mnie to trochę, bo faktycznie strona na jedną z kluczowych fraz się wspinała. Natomiast spanikowałam po tym, jak zobaczyłam stronę konkurencji w top 10, która jest pozycjonowana od 3 msc, bo to dla mnie fenomen. Inna strona dopiero po 1,5 roku pozycjonowania wpadła do top 10 na tą frazę i wydała co najmniej 350k na whitepress, więc może ta strona konkurencji co się tak szybko wspięła - jej pozycja jest związana z update. 

Na przestrzeni kilku miesięcy rozmawiałam z kilkoma freelancerami i każdy mówił, aby zrezygnować, ponieważ działania są nieskuteczne. Oczywiście oni prowadzą własne biznesy, więc po prostu nie wiedziałam, czy chcą mnie ,,na swoją stronę", czy faktycznie jest coś na rzeczy. Kasa, którą wydaje co miesiąc jest istotnym aspektem, bo nie są to małe pieniądze, jak na kondycje firmy. Stąd prośba była do Was skierowana. 

6 godzin temu, wrumek napisał:

5k brutto za ok 15 linków z katalogu ich własnego, dwa teksty na zaplecze dedykowane, 2 teksty na stronę (wraz z optymalizacją) i ok 10 linków ze stron ogólnodostępnych

w sumie to ciekawi mnie jaką sprzedażową gadkę oni mieli na etapie "łapania klienta", że na takie coś za takie pieniądze się zgodziłaś...

Teraz, qazy napisał:

w sumie to ciekawi mnie jaką sprzedażową gadkę oni mieli na etapie "łapania klienta", że na takie coś za takie pieniądze się zgodziłaś...

To była najlepsza oferta pośród wielu agencji od których otrzymałam ofertę. Przez kilka tygodni analizowałam. Z freelancerami wcale nie było lepiej. I gryzę się z tą decyzję, lecz nie mam osoby zaufanej w tej branży. Pracowałam przez kilka lat w agencji, więc wiem jak się kasę zarabia na SEO. 

16 godzin temu, wrumek napisał:

Rozmawiałam z nimi i oni idą w zaparte, że ich katalogi są lepsze niż WhitePress.

Tak samo Ty idziesz w zaparte doszukując sie lub oczekując wyższości publikacji za pośrednictwem pośrednika WhitePress VS reszta świata. 
O ile dobrze pamiętam nawet na PiO były wypowiedzi, że w uproszczeniu mówiąc artykuły WhitePress nie dają żadnej mocy ?

16 godzin temu, wrumek napisał:

Stąd prośba była do Was skierowana.

Polecam usługi Agencji reklamowej Scyla.pl w branży SEO od czasów qwelbów -jeśli Ci to coś mówi .

https://scyla.pl/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Analizując prace agencji trzeba brać pod uwagę że każda agencja to komercyjne przedsiębiorstwo i powstało nie dla uszczęśliwiania ludzi a dla wygenerowania zysku, pracowałaś i wiesz. Wiec układ kiedy Ty płacisz im 5000  a do tego sama kupujesz artykuły sponsorowane na WP jest wręcz idealny dla nich. Nie zgodzę się, że artykuły z WhitePress nie maja żadnej mocy - w większości przypadków, uważam, że maja moc większą niż zero. Pytanie czy te artykuły warte tej kwoty to już każdy niech ocenia sam, ja nie kupuje publikacje na WP bo wiem jak za te kwoty uzyskać w mojej ocenie lepszy link. 

Uważam, że dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem by było kupowanie odrębnych usług systematycznie a nie 5000/m za pare wpisów w katalogu i parę na publicznych miejscówkach. Za 5000 miesięcznie można pokusić się o budowanie własnego zaplecza na własne potrzeby + artykuły sponsorowane/linki sponsorowane. Dodatkowo jakieś podlinkowanie tego wszystkiego. nawet w obecnych czasach 5000 ma wystarczyć jeśli robić przemyślane wydatki. Oczywiście  płacąc 5000 agencji teoretycznie miałaś by zajmować się swoim biznesem i cieszyć się ruchem na stronie z seo, ale jak sama widzisz tak chyba nie jest.

• Like 3

39 minut temu, MaxPan napisał:

Nie zgodzę się, że artykuły z WhitePress nie maja żadnej mocy - w większoci przypadków, uważam, że maja

Doprecyzowując - miałam na myśli bardziej to, że nie nabierają przez to jakiś super mocy. WP to tylko platforma pośrednicząca. Więc artykuł kupiony przez pośrednika WP będzie tak samo wartościowy < nie wnikając na ile jest wartościowy> jak artykuł kupiony bezpośrednio w serwisie danego wydawcy treści np platformy blogowej etc, etc...

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Bez domeny można tylko gdybać, może nie robią nic, a te linki z ich katalogów to śmiech na sali, a może jest całkiem inaczej.

Pod kątem współpracy źle robisz, że sama publikujesz artykuły z linkami, bo się tak nie robi. Powodów jest kilka, po pierwsze zakładając, że agencja pracuje poprawnie to zaburzasz im rytm i plan pracy, coś się będzie działo, a oni nie będą wiedzieli z czego to wynika. Po drugie, zakładając, że agencja nie pracuje poprawnie, to dodając artykuły sprawiasz, że coś się będzie działo na plus, więc nie jesteś w stanie udowodnić, że robią coś źle lub wcale.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Teraz, Aleksiejs napisał:

Bez domeny można tylko gdybać, może nie robią nic, a te linki z ich katalogów to śmiech na sali, a może jest całkiem inaczej.

Pod kątem współpracy źle robisz, że sama publikujesz artykuły z linkami, bo się tak nie robi. Powodów jest kilka, po pierwsze zakładając, że agencja pracuje poprawnie to zaburzasz im rytm i plan pracy, coś się będzie działo, a oni nie będą wiedzieli z czego to wynika. Po drugie, zakładając, że agencja nie pracuje poprawnie, to dodając artykuły sprawiasz, że coś się będzie działo na plus, więc nie jesteś w stanie udowodnić, że robią coś źle lub wcale.

Linki są publikowane w porozumieniu z agencją, ponieważ mnie nie stać, aby to oni robili. Okazało się, że za wytypowanie jednego linka z whitepress agencja bierze 350 zł netto (oczywiście bez tekstu), to jest tylko znalezenie miejscówki. Dodatkowo dochodzi zakup tekstu z whitpress, więc suma się robi spora. Każdy następny link w miesiącu to 150 zł netto za wytypowanie. Przykładowo wytypowanie 3 linków z whiepress w miesiącu to 650 zł netto. Do tego dochodzi koszt publikacji oraz koszt napisania tekstu. Nie mam takiego budżetu, dlatego sama typuje i sama piszę. Oni tylko anchory podrzucają. Link do strony wyślę w wiadomości prywatnej. 

Przy 4k netto budżetu, wypadałoby miesięcznie wydać chociaż 1k na zewnątrz :)

Wytypowanie linka na whitepress za 350 zł? :D to już jest mocne 

• Like 3

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

1 minutę temu, Aleksiejs napisał:

Przy 4k netto budżetu, wypadałoby miesięcznie wydać chociaż 1k na zewnątrz :)

Wytypowanie linka na whitepress za 350 zł? :D to już jest mocne 

Niestety wyszło w praniu, po podpisaniu umowy, ponieważ sprzedawca trochę źle przekazał informacje. Dopytywałam konkretnie o tą kwestię. 

Teraz, wrumek napisał:

Niestety wyszło w praniu, po podpisaniu umowy, ponieważ sprzedawca trochę źle przekazał informacje. Dopytywałam konkretnie o tą kwestię. 

Z chęcią oddam stronkę do pozycjonowania w zaufane ręce w kwocie 4000 zł netto. 

@wrumek, ogólnie w ahrefsie widać, że "coś" rośnie po stronie fraz i ruchu organicznego, bez GA nie wiadomo czy ten ruch faktycznie idzie w górę i ciężko mi powiedzieć czy to co rośnie daje zyski. Nie do końca też wiem jak zarabiacie na tej stronie, a jeśli ruch jest tylko z bloga to nawet dużo UU/mc nie daje zysków.

No i jest możliwe, że za wzrosty odpowiadasz Ty swoimi publikacjami, ale tego też nikt się nie dowie chyba, że agencja odepnie swoje linki :)

Czy był robiony jakiś audyt seo?