Skocz do zawartości

wątpliwości dot. pracy agencji

wrumek

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Aleksiejs napisał:

@wrumek, ogólnie w ahrefsie widać, że "coś" rośnie po stronie fraz i ruchu organicznego, bez GA nie wiadomo czy ten ruch faktycznie idzie w górę i ciężko mi powiedzieć czy to co rośnie daje zyski. Nie do końca też wiem jak zarabiacie na tej stronie, a jeśli ruch jest tylko z bloga to nawet dużo UU/mc nie daje zysków.

No i jest możliwe, że za wzrosty odpowiadasz Ty swoimi publikacjami, ale tego też nikt się nie dowie chyba, że agencja odepnie swoje linki :)

Czy był robiony jakiś audyt seo?

Po stronie fraz był ostatni duży przyrost z 200 na 450 w GSC, ponieważ dodałam ok 200 podstron, a niektóre z nich wskoczyły na pojedyncze frazy do top 10 od razu. Z organika jest ok 60 wejść dziennie (to są też wejścia na blogowe). Z fraz, które są w top 10 i powinny generować konwersje jest ok 30 wejść dziennie (głównie frazy długiego ogona). Jest sporo fraz długiego ogona (liczba wyszukań w miesiącu to 100 - 500) i ich wzrost jest bardzo powolny. Niekiedy nawet przez 2 msc  fraza nie drgnie. Agencja to tłumaczy tak, że te frazy długiego ogona są konkurencyjne i dlatego to długo schodzi. 

5 minut temu, Aleksiejs napisał:

@wrumek, ogólnie w ahrefsie widać, że "coś" rośnie po stronie fraz i ruchu organicznego, bez GA nie wiadomo czy ten ruch faktycznie idzie w górę i ciężko mi powiedzieć czy to co rośnie daje zyski. Nie do końca też wiem jak zarabiacie na tej stronie, a jeśli ruch jest tylko z bloga to nawet dużo UU/mc nie daje zysków.

No i jest możliwe, że za wzrosty odpowiadasz Ty swoimi publikacjami, ale tego też nikt się nie dowie chyba, że agencja odepnie swoje linki :)

Czy był robiony jakiś audyt seo?

Typowego audytu nie było. Stronę widziało kilku freelancerów i inne agencji. Wszyscy stwierdzili, że oni potrafią lepiej, żeby skorzystać z ich usług. Wiadomo wszystko się mówi, aby klient przyszedł. Nie mam nikogo zaufanego w tej branży, który potrafiły obiektywnie powiedzieć. 

4 minuty temu, wrumek napisał:

Nie mam nikogo zaufanego w tej branży, który potrafiły obiektywnie powiedzieć. 

To jest niestety problem, klient nie jest w stanie wybrać dobrej oferty SEO, bo może się okazać, że ta najgorzej wyglądająca z jego perspektywy jest jedyną sensowną.

Jak dla mnie tym co weryfikuje agencję SEO na samym początku jest to czy chcą robić porządny audyt czy nie. Jeśli nie to od razu uciekać.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@wrumek zapoznaj się z łaski swojej z regulaminem forum i punktu tyczącego cytowania całości ?

Cytat

- Naganne jest cytowanie całego tekstu bądź jego długich fragmentów aby dopisać swoją treść. Aby skrócić treść cytatu używaj [...]. Niedopuszczalne jest cytowanie całego wcześniejszego postu aby dopisać jedynie "zgadzam się", "ok" itp. To tak jakby ktoś w rozmowie na żywo za każdym razem powtarzał kropka w kropkę wszystko co do niego zostało powiedziane zanim wypowie swoją kwestię.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To jest niestety problem, klient nie jest w stanie wybrać dobrej oferty SEO, bo może się okazać, że ta najgorzej wyglądająca z jego perspektywy jest jedyną sensowną.

Jak dla mnie tym co weryfikuje agencję SEO na samym początku jest to czy chcą robić porządny audyt czy nie. Jeśli nie to od razu uciekać.

Strona była zupełnie nowa (2 podstrony plus 10 podstron produktowych). Oczywiście dostałam coś w prezentacji na zasadzie audytu, czyli dr domeny, wiek domeny, widoczność itp. Odpowiednio z rekomendacjami. 

Ta konkretne strona zdrowo rankuje, więc po co audyt?

Oprócz podstawowych rzeczy, czy zauważyłeś żeby czysto techniczny audyt miał duży wpływ na pozycje?

Jak dla mnie, na początku każdej kampanii SEO obecnie najważniejsze jest zaplanowanie strategii contentu, odpowiedzi podział fraz kluczowych etc.

8 minut temu, s_matysik napisał:

Jak dla mnie, na początku każdej kampanii SEO obecnie najważniejsze jest zaplanowanie strategii contentu, odpowiedzi podział fraz kluczowych etc.

Nie pisałem tylko o audycie technicznym. Dla mnie porządny audyt SEO to techniczny (który może być mega prosty) + to co napisałeś, czyli właśnie "zaplanowanie strategii contentu, odpowiedni podział fraz kluczowych etc" - jest to moim zdaniem core. 

Przykładowo mam teraz na tapecie sklep internetowy gdzie mamy 300 kategorii produktów, poza pozbyciem się dużych i kluczowych problemów technicznych, na początku najważniejsze jest znalezienie fraz kluczowych pod te 300 kategorii i napisanie do nich opisów żeby miało co rosnąć. W międzyczasie okazuje się, które kategorie nie mają sensu, a jakie nowe powinny powstać, bo jest asortyment i wyszukiwania.

Edytowane przez Aleksiejs
  • Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Zbierając wszystko do kupy:

* agencja linkuje z katalogów

* Ty linkujesz samodzielnie z platformy

Wynik jest taki: agencja będzie twierdzić, że wszystko działa ponieważ TY SAMODZIELNIE robisz SEO za nich, linkując prawdopodobnie z lepszych jakościowo miejscówek niż ich katalogi. I jeszcze płacisz za doradztwo. Taki klient to skarb! #sarkazm 

Generalnie NIGDY nie robi się równolegle SEO za agencją bo zawsze agencja powie, że to ich zasługa.

Skoro samodzielnie robisz SEO - po jakiego wała kupujesz to samo w agencji? Odpowiedź jest prosta: przepalasz kasę.

Rekomendacja: zrezygnuj z agencji. 

• Like 4

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

23 minuty temu, zgred napisał:

linkując prawdopodobnie z lepszych jakościowo miejscówek niż ich katalogi.

No właśnie zauważyłam dwa obozy: jeden, który twierdzi, że powinno się linkować m.in. z katalogów, drugi - absolutnie nie. Czy zatem jest jakiś złoty środek? Czy wszystkie katalogi agencji/freelancerów będą niekorzystne? 

PS Natknęłam się wczoraj przypadkiem na Twoją stronę, merytoryczne treści. 

6 minut temu, wrumek napisał:

Czy zatem jest jakiś złoty środek?

NIe ma. 

Obozy zawsze są dwa. Nadmiar katalogów, for, blogspotów szkodzi (pokazywałem to na Barcampie Seopoland i w Szczyrku) - ale to moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać. Dla agencji jeden wpis w katalogu to 5-10 zł. Teraz sobie policz ile wydajesz na to kasy a ile linków z takiego śmietnika dostajesz :D 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Godzinę temu, zgred napisał:

Generalnie NIGDY nie robi się równolegle SEO za agencją bo zawsze agencja powie, że to ich zasługa.

Lub jeśli będą problemy powiedzą wręcz odwrotnie - "to wina klienta" .... Swoja drogą zlecać pozycjonowanie agencji i samemu robić dodatkowe seo to niezły absurd ?

41 minut temu, wrumek napisał:

Czy wszystkie katalogi agencji/freelancerów będą niekorzystne? 

Parafrazując - czy każdy Polak to kombinator  ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

No właśnie zauważyłam dwa obozy: jeden, który twierdzi, że powinno się linkować m.in. z katalogów, drugi - absolutnie nie. Czy zatem jest jakiś złoty środek? 

Prawda jest po środku linki z katalogów można wykorzystywać do SEOwania strony, ale te linki nie mogą być większością w % i katalogi należy staranie dobierać. Można wydać i 50 zł za link z katalogu, jeśli ten katalog dobre indeksuje się ( sprawdzaj site:domena.pl), jeśli na tej domenie katalog jest przez długi czas. Jeśli rankuje na podstawowej keywordy. Powiedzmy jeśli jest w TOP 100 na "katalog firm" na pierwszy z brzegu anchor z wpisu, to już jest w miarę OK i coś tam rankuje.

• Like 1

57 minut temu, wrumek napisał:

Czy zatem jest jakiś złoty środek?

Złotego środka jako tako nie ma, ale faktem jest, że większość ogólnodostępnych katalogów to trupy, których nie ma nawet w indeksie. Publikują tam ludzie bez pojęcia, bo jest link i tanio lub agencje, bo jest link i tanio.