Skocz do zawartości

Ile linków miesięcznie?

pitreq_

Rekomendowane odpowiedzi

Jest coś takiego jak quality rating (skoro są raterzy), jest on w jakiś sposób ustawiany ręcznie. Ale podobno nie ma wpływu na wyniki wyszukiwania, a służy do wskazywania drogi rozwoju algorytmów. Ale... może ma inne przełożenie :) 

17 godzin temu, s_matysik napisał:

Linki z tych samych miejscówek przyłożone wprost w domenę z dużym autorytetem/zaufaniem w Google potrafią mocno kopnąć, a przyłożone w domenę bez zaufania/autorytetu nie dać nic.

Wyszukiwarka google to zbiór algorytmów, które reagują zerojedynkowo. Nie dają żadnych autorytetów czy też zaufnia. Mogą co najwyżej dać domenie status nadzoru, oczekiwania lub wyrzucić całkowicie z indeksu. Oczywiście upraszczam bo to bardzo szerokie zagadnienie ale tak właśnie działają algorytmy. 

Żadnych autorytetów, zaufań, kopnięć. To są wymysły branży, która nie ma pojęcia o działaniu wyszukiwarki Google. 

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Oczywiście to jest umowna nazwa, a nie żadna metryka. W tej chwili nowa podstrona na mocnej domenie z ruchem potrafi obecnie wejść bez linków zewnętrznych wysoko nawet na trudne frazy.

Jeszcze z 2 lata temu można było bez problemu szybko wbić nową domenę nawet na trudne frazy, mając do dyspozycji mocne PBN'y + dużo mocnych, rankujących publicznych miejscówek. A w chwili obecnej nowa domena, bez autorytetu/zaufania o którym wspomniałem nie jest w stanie szybko wejść na trudne, komercyjne frazy.

W topach na komercyjne frazy dominują obecnie domeny z dużym site, sporym ruchem, stażem domeny, odpowiednimi linkami, innymi czynnikami. Dużo mniej jest natomiast małych serwisów, postawionych na nowych domenach, z krótkim stażem, z mały site.

Wniosek jest taki, że teraz nie wystarczy mieć mocne PBN'y i dobre listy. Kluczowe jest jakie domeny linkujemy, jak mocne one są. 2 lata temu mocny link dawał kopa na każdej domenie, a obecnie na domenie bez "autorytetu/zaufania" może nie dać kompletnie nic.

Według moich obserwacji i testów na "autorytet/zaufanie" domeny wpływa szereg czynników:

- wiek domeny

- ilość podstron w indeksie

- ruch i inne czynniki behawioralne

- wypełnienie danej tematyki (topical autority)

- ilość rankujących linków (moc > 0) i wiek tych linków

- linki z tzw. seedów lub stron znajdujących się blisko seedów

- "świeże" treści/podstrony

- inne..

Edytowane przez s_matysik

18 minut temu, s_matysik napisał:

W topach na komercyjne frazy dominują obecnie domeny z dużym site, sporym ruchem, stażem domeny, odpowiednimi linkami, innymi czynnikami. Dużo mniej jest natomiast małych serwisów, postawionych na nowych domenach, z krótkim stażem, z mały site.

Bardzo odkrywcze spostrzeżenie  ?   Niczym cały powyższy wywód żywcem wyjęty z słabego precla.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

35 minut temu, Mion napisał:

Niczym cały powyższy wywód żywcem wyjęty z słabego precla

Raczej z wielomiesięcznych testów i obserwacji. Napisałem tam bardzo dużo konkretów, jeśli ktoś jest w temacie to skorzysta.

Godzinę temu, s_matysik napisał:

A w chwili obecnej nowa domena, bez autorytetu/zaufania o którym wspomniałem nie jest w stanie szybko wejść na trudne, komercyjne frazy.

Tak jest ale to nie jest wina braku autorytetu tylko nałożonego filtra na nowe domeny. Filtr jest ogólnie znany starym pozycjonerom ale pewnie dla niektórych zapomniany. Filtr nazywa sie sandbox czyli słynna piaskownica. Filtr jest znany od co najmniej 15 lat ale nie działał cały czas. Teraz jest uruchomiony. To jeden z algorytmów google.

Godzinę temu, s_matysik napisał:

Według moich obserwacji i testów na "autorytet/zaufanie" domeny wpływa szereg czynników:

- wiek domeny

- ilość podstron w indeksie

- ruch i inne czynniki behawioralne

- wypełnienie danej tematyki (topical autority)

- ilość rankujących linków (moc > 0) i wiek tych linków

- linki z tzw. seedów lub stron znajdujących się blisko seedów

- "świeże" treści/podstrony

- inne..

To między innymi są czynniki rankujące a nie wpływające na "autorytet".

Obecnie kluczowymi czynnikami rankującymi są:

optymalizacja,

content,

czynniki behawioralne,

linki,

wiek domeny,

W takiej kolejności.

9 minut temu, s_matysik napisał:

Raczej z wielomiesięcznych testów i obserwacji

Osobiście algorytmy google obserwuję i testuje prawie 20 lat. Nie domeny czy serwisy ale właśnie algorytmy wyszukiwarki google. To jest klucz do sukcesu.

Edytowane przez SzlafRock

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Ok, spieracie się, ale jaka jest różnica pomiędzy waszymi definicjami autorytetu i  piaskownicy? Ogólnie niewielka :D 

A zapomnieliście o czymś takim jak fresh site bonus? Może po prostu bonus został zdjęty i tyle.

PS. To wszystko wskazuje na to, że wiek strony (może domeny) ma znaczenie przy rankowaniu. Każdy w seo ma swoje teorie i przekonania w tym temacie.

Dość mocno tutaj krążycie, każdy ma jakieś swoje nazewnictwo, ja co do zasady, w wielu kwestiach poruszonych w tym wątku zgadzam się z @s_matysik

Ogólnie jak dla mnie Page rank, ten prawdziwy googlowy istnieje w dalszym ciągu i ma się bardzo dobrze, po prostu jest ukryty i  nie jesteśmy go w stanie szacować. To czy nazwiemy to zaufaniem, trustrankiem czy innym srankiem to już nie ma większego znaczenia. Nie mylić z tym co mierzą ahrefsy, majestice itd. bo to też bullshit.

@s_matysik , @zgred, @MaxPan jak w tym momencie podchodzicie do SEO dla całkowicie nowej domeny? Uprośćmy, że chodzi o ecommerce, a nie jakieś shitoblogi na białepressy żeby ciągnąć hajs z publikacji.

3 godziny temu, s_matysik napisał:

2 lata temu mocny link dawał kopa na każdej domenie, a obecnie na domenie bez "autorytetu/zaufania" może nie dać kompletnie nic.

No tak, ale patrząc długofalowo, jeśli utrzymasz ten link odpowiednio długo to nagle może się okazać, że po X czasu kopnie mocno. Problem jest tylko z mierzeniem tego. Zresztą ostatnio w ogóle ciężko mi cokolwiek testować, nonstop wpadam na jakąś aktualizację.

W dniu 23.09.2022 o 07:52, zgred napisał:

do 50% budżetu na seo to są linki obecnie

To jest fajne, ale bardzo rzadkie na rynku - niestety.

W dniu 23.09.2022 o 10:06, pitreq_ napisał:

Ja chyba nie wiem na co się piszę ;/ W sumie nie pracując w SEO na 100% chyba nic nie osiągnę :( i tylko przepalę hajs, a niestety na Was mnie nie stać

W wielu branżach wystarczą chęci, sporo czasu i "jakiś budżet" żeby mieć lepsze efekty niż z agencją, która weźmie 4x+ więcej niż Ty wydasz na linki. Wiedzy w Internecie jest dostępnej mnóstwo, linkując z głową raczej ciężko sobie zaszkodzić w dniu dzisiejszym. Ewentualnie zawsze możesz komuś zapłacić godzinówkę za zerknięcie na Twoje plany/pomysły.

W dniu 31.10.2022 o 08:44, zgred napisał:

ostatnio coraz więcej agencji "buduje" własne zaplecza tylko to nawet zaplecz nie przypomina: przechwycona expirka, postawiony katalog i .... linkujemy ile wlezie.

Taka moda, a utrzymanie sensownego zaplecza niestety dalej kosztuje, ja od jakiegoś czasu skupuję upadające sklepy pod zaplecza, bo często jest bardzo opłacalne pod każdym względem.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

37 minut temu, Aleksiejs napisał:

jak w tym momencie podchodzicie do SEO dla całkowicie nowej domeny?

opracowujemy odpowiednią strategię :D uwielbiam korpo odpowiedzi :P

• Like 1
  • Haha 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Cytat

jak w tym momencie podchodzicie do SEO dla całkowicie nowej domeny? Uprośćmy, że chodzi o ecommerce

Mam listy i szablony do "lepszych" w mojej subiektywnej ocenie miejscówek grupowane po językach kontenta.

Przykładowo jeśli to absolutnie nowa polska domena ( załóż my w nazwie ma brand-nazwę sklepu). To puszczam taką listę, ale pierwsze indeksowanie robię zawsze przez konsole ( nie wiem czy to ma wpływ, kwestia przyzwyczajenia prawdopodbnie. Ale konto w konsole zawsze zakładam na Gmail z dobra historia, cookie, założone na realną osobę w ocenie algorytmu). Nie wieszam dużo domen na jedno konto GMAIL). 

Po pierwszym zaindeskowaniu dodaje ręcznie parę linków z innych serwisów Google typu (Youtube, inne). Później załączam szablony i leci automatyczne linkowanie. W pierwszym miesiącu dodaje tak na oko z 300 linków maksymalnie. Ale nie chodzi w tym przypadku o ilość o "jakość w moje ocenie" mniej więcej tyle mam na taki taki pierwszy strzał ( tak sobie to wymyśliłem). Później lecą zaplecza, serwisy pokrewne, inne miejscówki . Nigdy nie sugeruje się DR. TR i innymi rankingami. Wszystkie "lepsze" miejscówki sprawdzałem, oceniałem w/d własnego doświadczenia. Większość tych linków indeksuje się samoczynnie, jeśli jest potrzeba "pomagam" własnym sposobem nie używam indekserów, nie pakuje linków w kupę i nie skarmiam robotom. Robię wszystko, żeby robot w jak-najbardziej naturalny sposób trafiał na te linki. Później już tym się nie przyjmuje, Zazwyczaj w pierwszej fazie załączam ADwordsy nie jakieś ogromne budżety, na długi ogon. Staram  się tworzyć virałe internatowe, nie tylko video żeby zachęcić do "naturalnego" linkowania ( to chyba najtrudniejszy etap, bo można łatwo zepsuć opinie). Najlepszym sposobem jest tworzenie czegoś pożytecznego, poradnika w używaniu, obsługi, serwisowaniu czegoś. Zrobienia własnoręcznie, naprawienia własnoręcznie. W tym przypadku liczy się już wyłącznie "polot i fantazja". Ale to działa. Oczywiście trzeba zadbać, żeby tam znajdował się link aktywny, tekstowy, nazwę brandu. Też mam parę pomysłów na ten temat ale każdy musi wymyślić swój. Ważną role odgrywa zabezpieczenie kontenta prze kradzieżą, kopiowaniem, przywłaszczeniem, zmianą linków, brandów, towarów. Ale to do SEO ma już nie bezpośrednie znaczenie. 

Na początkowym etapie nie puszczam na takie domen żadnych błastów, dorów, generowanych treści, bezsensownych linków wprost na domenę docelową

• Like 3

13 godzin temu, zgred napisał:

opracowujemy odpowiednią strategię :D uwielbiam korpo odpowiedzi :P

Cóż, nie bez powodu forum umiera ;)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

46 minut temu, Aleksiejs napisał:

Cóż, nie bez powodu forum umiera ;)

Cóż, na to pytanie można odpowiedzieć jednym zdaniem: Tyle aby zapewnić wzrosty pozycji lub ich stabilne utrzymanie. Ich faktyczna ilość natomiast zależy od popularności branży, co za tym idzie konkurencji jaka panuje w SERP'ach.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

8 minut temu, Mion napisał:

Cóż, na to pytanie można odpowiedzieć jednym zdaniem: Tyle aby zapewnić wzrosty pozycji lub ich stabilne utrzymanie. Ich faktyczna ilość natomiast zależy od popularności branży, co za tym idzie konkurencji jaka panuje w SERP'ach.

No powiem, że popłynąłeś. 

Jeśli dobrze odbieram słowa Aleksiejs chodzi o postawę i chęć dzielenia się wiedzą szczegółową.

Wiadomo, konkurencja nie śpi i to co zostało wypracowane latami może się okazać nieaktualne przez naszą wylewność.

Z drugiej strony się nie dziwie, ponieważ kto powiedział, że wszystko ma być podane na tacy.

Szybko podsumowując i cytując Aleksiejs  "Wiedzy w Internecie jest dostępnej mnóstwo..." wytrwałość dążenia do wiedzy jest progiem wejścia do SEO.

• Confused 1

12 minut temu, Akolita napisał:

Jeśli dobrze odbieram słowa Aleksiejs chodzi o postawę i chęć dzielenia się wiedzą szczegółową.

Człowieku z jakiej chUinki urwałeś ? Dzielenie się wiedzą szczegółowa, co jeszcze ? Może pozycjonowanie komuś pro bono ?

To jest forum branżowe i nikt NIE ma w tym interesu  by dzielić się z konkurencją swoim Know-how, bo top 1 jest tylko JEDEN .

?