Skocz do zawartości

Ile linków miesięcznie?

pitreq_

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe :) - mam ostatnio złe dni ?

• Haha 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

24 minuty temu, Akolita napisał:

ponieważ kto powiedział, że wszystko ma być podane na tacy

opowiadałem o linkbuidlingu dwa razy na barcampach i raz na festiwalu seo - zostałem olany, zapamiętano tylko wybiórczo moje słowa (np że brak ssl-a szkodzi co nie jest prawdą bo nic takiego nie powiedziałem) - a analizę oparłem na probce ponad 30 projektów. więc po co mam to znowu omawiać?

Mam też rpóbki projektów z innych agencji (i po innych agencja) - w sumie chyba 11 portali - czyszczenie tego zajmie wieki. a tego akurat nie moge ani omówić ani pokazać.

Więc czemu mam podać wszystko na tacy? Zarzut, że forum umiera to nie tędy droga ale pokazywanie case study - czy ktoś w Polsce pokazuje? Nie. Czemu? Szkoda czasu i .... szkoda tracić dobrą strategię.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Cytat

opowiadałem o opowiadałem o linkbuidlingu dwa razy na barcampachu dwa razy na barcampach

To nie ma sensu bo :

1. Do prawdziwego, udającego "naturalny" linkbuidlingu obecnie trzeba mieć bardzo dużo pomysłowości, narzędzi, wiedzy.

2. Dla 99% procent obecnych "pozycjonerów"  linkbuidling to kupienie artykułu sponsorowanego przez serwis, reklamę w grupie na Facebook.

3. 99% "pozycjonerów" świecie wierzy, że zdobywanie linków z darmowych  publicznych miejscówek  to BHS. Inne zaplecza jak ich to BHS. Katalogi firm to zło. Google karze strony za "spamerskie linki", ale nie mogą wytłumaczyć czemu jeśli przywalić te same linki w konkrecje to konkurencja nie spada.

4. Spora części agencji reklamowych pod podpisaniu umowy w zasadzie nic nie robi oprócz wystawienia linków na jakieś zaplecza, kupowanie publikacji sponsorowanej raz na jakieś czas, nie maja ludzi od linkbuidlingu, maja handlowców i młodzież która powiela mity wyczytane w sieci.

Uświadamianie kogoś, że jest nie tak nie ma żadnego sensu. Trzeba robić swoje. Ja nawet odpuściłem dyskusję z takimi osobami, po co uszczęśliwiać kogoś na sile.

Jedno muszę przyznać, wyszukiwarka już prawie dopięła swojego - prawdziwa manipulacja algorytmem staje udziałem nie licznych, kosztuje nie tanio i odbierana większością jak coś złego.

Na szczęście manipulowanie algorytmem to jeszcze nie jest nic sprzecznego z prawem, po za włamami, kloakami na nie swoich domenach, inne. Ja tego nigdy nie tolerowałem i walczyłem jak mogłem z takim "SEO", bo właściwie to nie SEO, więc mnie to nie dotyczy. 

p.sI ostanie - osoby które potrafią legalnie, przy pomocy pomysłowości, narzędzi pozyskać automatycznie 1000 linków  z publicznych miejscówek doskonałe wiedzą jak prawidłowo skonfigurować kampanie Adwords, Facebook. Jak zoptymalizować stronę w/d wytycznych wyszukiwarki. Jak prawidłowo zbudować kod strony. Jak, gdzie i czy warto kupić publikację sponsorowaną, inne

Ale czy osoby które robią tylko Adwords, kupują płatne artykuły z linkiem potrafią zdobyć 100 linków oprócz spamowania martwych forum ręcznie? ( Codzienne przykłady na PiO widzimy). Nie, nie sadzę. Czemu? Odpowiedź jest oczywista.

Ja już dawno pisałem nie istnieje BHS i WHS istnieje skuteczne i nie skuteczne SEO. Osoby którym brakuje wiedzy z jednej i drugiej strony śmieją i oskarżają się na wzajem, że metody których nie znają, nie potrafią z nich korzystać "nie działają". 

• Like 3
  • Thanks 2

2 godziny temu, Mion napisał:

Człowieku z jakiej chUinki urwałeś ? Dzielenie się wiedzą szczegółowa, co jeszcze ? Może pozycjonowanie komuś pro bono ?

To jest forum branżowe i nikt NIE ma w tym interesu  by dzielić się z konkurencją swoim Know-how, bo top 1 jest tylko JEDEN .

?

Odpowiem w twoim stylu, bo nie zrozumiesz. 

Uspokój się, weź leki, poczekaj godzinne aż podziałają, może zdolność czytania ze zrozumieniem wróci.

Przeczytaj mój post jeszcze raz i zastanów się kiedy napisałem że masz się dzielić z konkurencją Know-how.

• Haha 1

2 godziny temu, zgred napisał:

opowiadałem o linkbuidlingu dwa razy na barcampach i raz na festiwalu seo - zostałem olany, zapamiętano tylko wybiórczo moje słowa (np że brak ssl-a szkodzi co nie jest prawdą bo nic takiego nie powiedziałem) - a analizę oparłem na probce ponad 30 projektów. więc po co mam to znowu omawiać?

Mam też rpóbki projektów z innych agencji (i po innych agencja) - w sumie chyba 11 portali - czyszczenie tego zajmie wieki. a tego akurat nie moge ani omówić ani pokazać.

Więc czemu mam podać wszystko na tacy? Zarzut, że forum umiera to nie tędy droga ale pokazywanie case study - czy ktoś w Polsce pokazuje? Nie. Czemu? Szkoda czasu i .... szkoda tracić dobrą strategię.

Moja wcześniejsza wypowiedź była parafrazą tego co napisał Aleksiejs w moim rozumieniu w kontekście forum. Przepływ informacji jest ograniczony i całkowicie rozumnie to dla czego tak jest. Nie ma żadnej postawy roszczeniowej wobec tego faktu.

Jednak natura branży może negatywnie wpływać na forum i jeszcze dodam może. Nie mam danych i to jest moja luźna interpretacja.

Fajnie słychać, że się wychodziłeś z inicjatywą i wiem, że różnie bywa z wdzięcznością oraz zrozumieniem u ludzi. 

Dodam jeszcze raz, że nie przejawiam postawy roszczeniowej. Zresztą napisałem, że z jakiej racji ktokolwiek ma podawać coś na tacy.

• Like 1

6 minut temu, Akolita napisał:

Moja wcześniejsza wypowiedź

Może zacznij stosować się do regulaminu forum, który jasno mówi o cytowaniu całości:

Cytat

- Naganne jest cytowanie całego tekstu bądź jego długich fragmentów aby dopisać swoją treść. Aby skrócić treść cytatu używaj [...].

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

Uspokój się, weź leki, poczekaj godzinne aż podziałają, może zdolność czytania ze zrozumieniem wróci.

Ale Mion wyżej przyznał, że złe zrozumiał to co Ty napisałeś, po co ciągnąć ten temat i bawić się w farmaceutę? 

I nie cytuj w całości, bo wizualnie robi się bałagan, szczególnie jak ktoś na jednym monitorze koduje a na drugim stara się dyskutować - dyskusja jest nieczytelna. 1000 znaków cytatów i 100 Twoje odpowiedzi. 

Pozdrawiam serdecznie

20 godzin temu, Aleksiejs napisał:

jak w tym momencie podchodzicie do SEO dla całkowicie nowej domeny? Uprośćmy, że chodzi o ecommerce

Jeśli chodzi o klientów, to jeśli mogę coś doradzić jeszcze przed współpracą, to przede wszystkim jak najszybsze postawienie na domenie docelowej jakiejkolwiek mini-stronki z tematycznym kawałkiem treści i indeksację tej domeny. Jeśli chodzi o moje projekty, to także zanim zacznę jeszcze robić SEO stawiam takie mini-strony z treścią, indeksuję i odstawiam żeby postały jakiś czas w indeksie.

Po pewnym czasie warto wzmacniać takie domeny mocnymi linkami z dobrych PBN, social media, inne mocne miejscówki. Warto rozłożyć w czasie indeksacje tych linków, żeby początkowo przyrost był powolny. Również ważne jak konstruowane są początkowo anchory linków, z początku najlepiej z nastawieniem na wzmocnienie brandu, a nie konkretnych fraz. Linki, które buduję na początku do domeny nastawione są także na budowę zaufania/autorytetu o czym wspominałem wcześniej (konkretne czynniki moim zdaniem).

Na początku stawiam przede wszystkim na rozbudowę struktury strony, optymalizację treści, a kluczowe linki z zaplecz i innych miejscówek pod konkretne frazy idą dopiero wtedy, gdy domena nabierze stażu/zaufania. Dlaczego to jest moim zdaniem ważne? 

Czy mając do dyspozycji 1500 zł budżetu netto miesięcznie na frazy ogólnopolskie da się coś zdziałać? Jeśli domena jest nowa, bez historii to moim zdaniem ciężko, dodatkowo trzeba będzie długo poczekać na jakiekolwiek efekty.

Natomiast jeśli w budżecie 1500 zł netto linkujemy domenę, że stażem, zaufaniem/autorytetem i dobrą optymalizacją to dobrymi PBN'n i innymi linkami to jak najbardziej można dowieźć dobre efekty, przykład domeny linkowanej w takim budżecie:

koszulki2-11.png

Tendencja jest taka, że staż, zaufanie/autorytet domeny stają się coraz ważniejszym czynnikiem rankingowym. Domeny powoli stają się jak nieruchomości, widać to między innymi po cenach domen aukcyjnych. Bardzo możliwe, że za kilka lat domeny z dobrą historią, gotowe do pozycjonowania staną się jeszcze bardziej kluczowe. W tej chwili jak myślę o jakimś projekcie, który powstanie za pół roku czy rok to już dziś rejestruję domenę i ją indeksuję:)

48 minut temu, MaxPan napisał:

Ale Mion wyżej przyznał, że złe zrozumiał to co Ty napisałeś, po co ciągnąć ten temat i bawić się w farmaceutę? 

W farmaceutę nie można, a w adwokata tak?

Załagadzając temat, umknęło mi to i się temu nie dziwie. 

53 minuty temu, MaxPan napisał:

I nie cytuj w całości, bo wizualnie robi się bałagan, szczególnie jak ktoś na jednym monitorze koduje a na drugim stara się dyskutować 

Przyjąłem uwagę 

53 minuty temu, MaxPan napisał:

... dyskusja jest nieczytelna. 1000 znaków cytatów i 100 Twoje odpowiedzi. 

Pozdrawiam serdecznie

Eh... mówisz o cytowaniu postu zgred?

Proporcje są 663 znaków do 616 trochę przesadzasz, chyba masz na myśli o rozbicie cytatów i odpowiedzi na akapity. 

• 2 tygodnie później...
11 minut temu, pitreq_ napisał:

Czy google może źle zareagować na linki z jednego źródła?

To zalezy od sposobu wykonania i tego czym są te PBNy. Pytasz o rzeczy, które trzeba przetestować i po paru(nastu) tygodniach wyciagnąc stosowne wnioski.

Ktoś Ci napisze "nie" a za pare tygodni dostaniesz bana. i co wtedy?

13 minut temu, pitreq_ napisał:

Rozumiem, że to jest nienaturalne?

pozycjonowanie jest nienaturalne wiec nie ma co nawet pytać czy to jest naturalne czy nie.

• Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 2 tygodnie później...

Dodaję 26.11

Dziś wpadło kilka zapytań czemu spadły pozycje a w paru przypadkach "jebło" po całości. Generalnie problemem nigdy nie był przyrost linków jak również rozłożenie w czasie tych linkow. Problemem jest sposób wykonania linkowania oraz same miejscówki.

Wszystkie serwisy padły w okolicach 11-13 listopada. Tylko w jednym przypadku syf został przyłożony w ciągu ostatnich kilku tygodni ale nie chodzi p sma tylko o katalożki postawione jako niby zaplecze, ktore po prostu ma problemy z indeksacją jak również bez widocznosci (i nie liczą się faktory typu cf/df/tr/da).

Tak więc miesiecznie można przykladać dużo ale to kwestia indeksacji i sposobu wykonania.

43 minuty temu, zgred napisał:

Tak więc miesiecznie można przykladać dużo ale to kwestia indeksacji i sposobu wykonania.

Ale raczej nie w świeżą domenę. Domena z ruchem, sporą widocznością i sporym site może przyjąć dużo linków i może powodować to wzrosty pozycji. Widziałem nawet ostatnio case gdzie w taki duży serwis przyłożone blasty z XR, GSA, Xneo dają spory wzrost pozycji. Zrobienie tego samego na nowej domenie mogłoby mocno obniżyć jej widoczność.

45 minut temu, zgred napisał:

sposobu wykonania

To powiedziałbym jest kluczowe, to już nie te czasy, że można przyłożyć wprost linki w jedno miejsce. To jakie adresy i ile linkujemy jest dość ważne.

46 minut temu, zgred napisał:

również bez widocznosci

PBN bez widoczności kopią, publiczne linki bez widoczności także, więc nie brałbym tego jako kluczowy czynnik.

46 minut temu, zgred napisał:

jak również rozłożenie w czasie tych linkow

Ja bym powiedział, że przyrost linków i rozłożenie ich indeksacji w czasie jest kluczowe, jeśli mówimy o świeżo zarejestrowanej domenie.