Skocz do zawartości

Transformacja xml xsl a google

szinu

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne trudne pytanie czyli, jak google traktuje strony, które są transformowane po stronie przeglądarki z xml xsl na html.

Tutaj jest przykład:

https://www.digital-web.com/extras/client_s...final/books.xml

Czy takie strony można wypromować? Jeśli sprawdzicie casch strony to okaże się że google nie widz strukury htmlowej, którą widzi przeglądrka. Wszystko zgodne jest ze standardami w3c, ale widocznie nie ze standardami googla. Czy ktoś ma doświadczenie na tym polu? Czy możecie powiedzieć coś o zachowaniu googla w stosunku do takich stron? :)

XSL jest wykonywany przez silnik przeglądarki, i jestem pewien(moje odczucia, nie sprawdzane) że Google póki co nie jest wstanie wykonać operacji XSL. W końcu XSL to język programowania, więc kosztowało by to dużo więcej zasobów niż analiza zwykłego HTML, a do tego dochodzi jeszcze analiza doctype.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

XSL jest ciekawą alternatywa dla języków server side, ale używanie jej niesie za sobą wiele problemów.

Jedynym z nich jest brak wsparcia przez wyszukiwarki, generuje większy transfer, no i może użytkownika zirytować ponieważ przeglądarka musi pobrać cały dokument - czyli nie może go wyświetlać w kawałkach.

A może XSL na PHP?

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

myślę, że xls i xml nie powinien stanowić zbytniego problemu dla crawlerów

na pewno implementacja jest łatwiejsza niż w przypadku plików swf czy pdf a z tym robociki sobie radzą

trzeba by zrobić testy żeby wiedzieć konkretnie :]

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

mi chodziło o potrzebną moc obliczeniową a nie stopień komplikacji

moim zdaniem moc jest podobna a i transfer też bo we wszystkich przypadkach jest duży nakład dodatkowej, nietekstowej zawartości

mimo wszystko transformacje są całkiem proste do zaimplementowania, choćby dlatego, że to zastało właśnie tak zaprojektowane

z drugiej strony są bardzo pamięciożerne, ale serwery google chyba nie narzekają na niedobór pamięci

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności