Skocz do zawartości

Lepsze 404 czy Oferta niedostępna?

phillix

Rekomendowane odpowiedzi

Mam portal ofertowy, który pozycjonuje się na główne frazy (kategorie). Na portalu jest kilkaset przeróżnych ofert (jako wpisy). Jeśli ktoś nie opłaci wpisu to wpis zamienia się na 404 - jest utworzona sama strona 404 z przyciskiem powrotu do strony głównej. 
Zostawić tak jak jest czy może jednak nie robić 404 tylko dorobić szablon z wyłączeniem danych kontaktowych z dopiskiem, że oferta niedostępna/nieaktualna?
Wg mojej opinii mogę zatrzymać tak ruch i nie odstraszę nowych użytkowników błędem na dzień dobry. 
Jakie Wasze doświadczenie i opinie w tym temacie?

Te Twoje 404 to jest strona  z taką informacją, czy faktyczna odpowiedź serwera HTTP 404  Not Found ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, phillix napisał:

dorobić szablon z wyłączeniem danych kontaktowych z dopiskiem, że oferta niedostępna/nieaktualna

Stronami 404 likwidujesz ruch na dane tematy czyli pod kontem SEO tracisz.

Szablon musiałby generować takie samo meta title, nagłówek tytułowy i treść jak miała oferta.  

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

6 minut temu, Grey Ronin napisał:

Szablon musiałby generować takie samo meta title, nagłówek tytułowy i treść jak miała oferta.  

I generowałby. Jak wejdzie w życie to do oferty będzie dochodziło warunkowo kilka elementów na stronie, a sam URL i treści mają być niezmienione. 

2 godziny temu, phillix napisał:

Zostawić tak jak jest czy może jednak nie robić 404 tylko dorobić szablon z wyłączeniem danych kontaktowych z dopiskiem, że oferta niedostępna/nieaktualna?

Jeśli oferta jest nieaktualna IMHO NIE MA RACJI bytu chyba, że robisz serwis z nieaktualnymi ofertami  ?
Stosował bym mechanizm 301 na kategorie do  jakiej była przypisana oferta.

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Bledem jest tworzenie stron 404 lub tworzenie stron z ofertą nieaktualną. Najlepszym rozwiązaniem jest tak jak Mion pisze przekierowanie ruchu na przypisaną kategorię. 

Tu właśnie się kłania umiejętność linkowania wewnętrznego.

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 7 miesięcy temu...

Uważam, ze wydawca danego serwisu internetowego powinien dbać o zawartość indeksu w Google, zatem jeśli pojawiają się adresy stron, których już z jakiś przyczyn nie ma, to powinien używać mechanizmów do wyindeksowania takich URL z Google...

Na stronie są oferty, które wygasają (zwracają 404) jeśli klient nie opłaci. Ja bym dał tam komunikat, że oferta nieaktywna i przycisk kierujący do aktywnych ofert, ale nie ja jestem osobą decyzyjną.

Mógłbyś podpowiedzieć co to za mechanizmy, które wyindeksowują takie adresy? W Search Console mam 404 dla adresów, które trwają kilka miesięcy. 

Cześć @phillix,

Przed wyindeksowaniem najpierw poszukałbym gdzie google znajduje te 404, a następnie kombinował dalej ;)

Wyindeksować możesz na kilka sposobów. Wybierz sobie jakiś:

1. "noindex" - wszystkie 404 powinny mieć noindex (imo)
  2. Ustawić 410 - więcej info
  3. https://search.google.com/search-console/remove-outdated-content

Pozdrawiam

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

51 minut temu, phillix napisał:

Mógłbyś podpowiedzieć co to za mechanizmy, które wyindeksowują takie adresy?

Indexing API

https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/quickstart?hl=pl

Cytat

Usunąć URL: gdy powiadomisz Google o usunięciu strony ze swoich serwerów, usuwamy ją z naszego indeksu i nie próbujemy ponownie indeksować tego adresu URL.

noindex dla strony 404 ? BEZ sensu bo z definicji Google nie będzie indeksował strony, która ma status HTTP 404 lub Not Found