Skocz do zawartości

Jak wbić artykuł blogowy do top 5 w Google

Eryk

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.
Chciałbym napisać artykuł, który wbił by się do pierwszej dziesiątki w wynikach Google, a po jakimś czasie do top 3.
Artykuł umieściłbym na blogu o profesjonalnym sprzątaniu, który generuje zaledwie 2000 UU miesięcznie. Domena ma 6 lat. Linki zewnętrzne, to poniżej 200.
Artykuł dotyczy tematu pluskiew domowych, a słowa kluczowe jakie mnie interesują poza długim ogonem, to: pluskwa, pluskwy, pluskwa domowa, pluskwa łóżkowa, ugryzienie pluskwy, itp.

Pierwsze miejsca zajmują strony z branży medycznej, które mają wejścia liczone w setkach tysięcy.
Na samej dole strony już są sklepy internetowe z branży dezynsekcji.
Teraz moje pytanie. Czy jest szansa wbicia się do top 3-5? Co musiałoby się zadziać, aby znależć się tak wyskoko? Czy pozycjonować ten konkretny artykuł, czy główną domenę?
Czy jeśli napiszę obszerniejszy, bardziej wartościowy, bogatszy w zdjęcia, infografikę, video artykuł, to mam szansę konkurować i powalczyć o pierwsze miejsca?

27 minut temu, Eryk napisał:

Czy jest szansa wbicia się do top 3-5?

Nope.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

27 minut temu, Eryk napisał:

Pierwsze miejsca zajmują strony z branży medycznej, które mają wejścia liczone w setkach tysięcy

To nie ma znaczenia. Na konkretne podstrony wejść jest zapewne dużo mniej.

30 minut temu, Eryk napisał:

Czy jest szansa wbicia się do top 3-5?

Oczywiście

31 minut temu, Eryk napisał:

Czy jeśli napiszę obszerniejszy, bardziej wartościowy, bogatszy w zdjęcia, infografikę, video artykuł, to mam szansę konkurować i powalczyć o pierwsze miejsca?

Ogólnie tak, ale twoja strona musi zostać poprawnie zoptymalizowana a sam artykuł powinien zawierać sensowne słowa kluczowe. Nie nalezy też zapominać o linkowaniu. Bez linków nie przeskoczysz stron branżowych, które już są wysoko. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

37 minut temu, Eryk napisał:

Teraz moje pytanie. Czy jest szansa wbicia się do top 3-5? Co musiałoby się zadziać, aby znależć się tak wyskoko?

Jak podlinkujesz odpowiednią ilością linków (rankujących) w odpowiedni sposób to jest szansa.