Skocz do zawartości

kupno domeny, jak sie nie dac oszukac ani oskubac

quasar

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy jest mozliwosc sprawdzenia historii wlascicieli domeny?

sprawa wyglada tak

mam domene od jakis 2 lat, z koncowkami

.pl i .net

jak kupowalem chcialem .com, ale byla zajeta, sprawdzilem ze byla zajeta od prawie 2000 roku

ale dalej nic pod nia nie bylo, sprawdzilem wlasciciela w whois i skontaktowalem sie czy by nie sprzedal

gosc odpisal ze nie jest zainteresowany sprzedaza

sprawdzilem po roku, odnowil na kolejny rok

sprawdzilem po 2 latach, odnowil na kolejny rok (wypadalo w listopadzie)

dzisiaj dostaje maila czy jestem zainteresowany kupnem tej domeny

tyle ze od calkiem innej osoby

w whois pokazuje ze ta nowa osoba zarejestrowala ta domene WCZORAJ

odpisalem nowemu wlascicielowi, spytalem skad zwial ta domene

odpisal ze byla wolna to zarejestrowal... (tu mi cos smierdzi bo wolna powinna byc ew w listopadzie 2008)

odpowiedzialem ze jak przedstawi propozycje to ja przedstawie

na tym sie na razie korespondencja skonczyla, bo odpisal zeby ja przedstawil swoja propozycje :)

chcialbnym kupic ta domene, ale nie jest dla mnie bezcenna

pewnie i tak bym przekierowanie zrobil

prosilbym o wszelkie dobre rady

jak podejsc do tej sprawy

prawdopodobnie to ten sam gościu bo niby kto inny wiedzieć, że byłbyś zainteresowany kupnem. Jak się nie dać oszukać? Najprościej niech ci wystawi aukcje kup teraz na allegro. Będzie musiał sprzedać co wiemy nie tylko z regulaminu ale również z wątku : https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=31237

pzdr

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

Albo ja czegos nie zrozumialem, albo ty nie wyczailes :)

Niby skad NOWY wlasciciel wiedzial, ze byles zainteresowany domena? Hmm: albo wcale nie jest nowy (tylko zmieniony we whois), no ewentualnie zajrzal na .pl i .net i stad pytania. Ale generalnie, to czego od nas oczekujesz? Chcesz kupic, ale nie dac sie oskubac (z tematu)? Wartosci raczej nikt ci nie poda nie znajac adresu. A same transakcje z domenami globalnymi sa raczej trudne, bo przenosiny wiaza sie z kosztami (przedluzenia); ryzyko? jak to w Internecie - zawsze jest, tzn. zawsze ktos ryzykuje (patrz allegro).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

to nie ten sam gosc

pamietam nazwisko

poza tym orginalny byl amerykaninem a teraz sie odezwal kanadyjczyk :unsure:

kto inny wiedzieć, że byłbyś zainteresowany kupnem

kazdy ktory sobie wbije na byle serwisie sprzedajacym domeny

nazwe domeny i sprawdzi kto jest wlascicielem poszczegolnych zajetych koncowek

.net, .com, .info, .pl

gosc napisal,

mam do sprz\edania domene xxxx.com

wiedze je jestes wlascicielem tej samej domeny z koncowkami .net i .pl wiec moze bedziesz zainteresowany

napisalem tez do "konkurencji" o podobnej teletyce

chetnie skontaktowalbym sie z wlascicielem

tej domeny ktory mial ja przez ostatnie pare lat ale nie mam namiarow

sympatyczny gosc, odpisal mi kiedys ze nie jest zainteresowany sprzedaza

bo ma ciekawy pomysl na serwis ktory chce pod ta domena zrobic tylko nie ma czasu

zaproponowal wymiane linkow miedzy naszymi stronami jak juz powstana (moja w sumie tez jest niegotowa)

nie pasuje mi ze nagle w srodku roku pojawia sie nowy wlasciciel

czy to w ogole mozliwe skoro domena byla pare m-cy temu przedluzona

i byla wykupiona do listopada 2008? (zakladajac ze nie zostala sprzedana )

czy to w ogole mozliwe skoro domena byla pare m-cy temu przedluzona

i byla wykupiona do listopada 2008? (zakladajac ze nie zostala sprzedana )

Prawdopodobnie została jednak sprzedana,

albo:

do tego 2008 roku może ją sobie tylko zarejestrował, ale że nie opłacił to usunęli i ten kolejny ją kupił (na takiej przestrzeni lat to jest możliwe)

EDIT: możliwe że się wpis we whois utrzymał dla jasności

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

oczekuje odpowiedzi czy jest mozliwe dostacie do danych poprzedniego wlasciciela domeny

zmiana byla wczoraj, moze gdzies jest jakas wersja cache z whois??

jakis whois ktory indeksuje co tydzien czy cos takiego? :unsure:

do tego 2008 roku może ją sobie tylko zarejestrował, ale że nie opłacił to usunęli

nie wchodzi w gre, bo sprawdzalem co roku ze gosc przedluzal o kolejne 12 m-cy

sprawdzilem w listopadzie 2007 i potem. caly czas byl ten sam wlasciciel

nawet chcialem do niego ostatnio napisac co slychac

chodzi mi raczej o mozliwosc domain hijacking ;)

nie znam sie na tym...

pamietam ze jakis czas temu byla sprawa ze ktos przejal domene google w jakims kraju

Z tego co widzę to serwisy whois pokazują:

datę pierwszej rejestracji domeny

datę update domeny - przedłużenie

datę kiedy okres abonamentowy na domenę wygasa

Nie możesz na tej podstawie stwierdzić czy domena została sprzedana czy wygasła. Jeśli zmienia się abonent domeny to zawsze będzie pisało że domena została zarejestrowana np 21-11-2000 r. Jeśli zmienił się abonent np 18-01-2007 r. to nawet przy wygaśnięciu użytkowania przez wcześniejszego Abonenta czy nastąpiło to na skutek sprzedaży czy zakupu "porzuconej" domeny zawsze będzie pisało Utworzona 21-11-2000 r. a jedynie update będzie świadczył że domena została w jakiś sposób przedłużona.

Masz to na przykładzie domeny którą kupujesz z banem w google. Domena nie kasuje się od 0 jej historia się nie kasuje ani w google ani w WHOIS.

Moim zdaniem nazwa domeny wygasła, może stary abonent pamiętał o twojej ofercie ponieważ ma 500 domen i nawet go to nie obeszło.

W necie jest kupę ludzi którzy lecą po pf po firmach i patrzą na ich strony internetowe lub nazwy które kiedyś będą mogły być ich stroną i wysyłają maile z bzdurnymi spamami informując Cię że np mają ofertę na tą domenę ale Państwa Firma o takiej nazwie ma pierwszeństwo a oni chcą być z tobą super uczciwi.

Jeśli bardzo potrzebujesz tego narzędzia do sprawdzania WHOIS to jeszcze poszukaj, wiem że kiedyś natknąłem się na coś takiego ale niestety nie mam adresu. Były tam zestawienia wszystkich właścicieli domeny od pierwszej rejestracji.

Zawsze możesz być oskubany czy to kupując w warzywniaku czy na allegro. Nie ma znaczenia czy domena została sprzedana na wujka czy wygasła jej rejestracja. Po prostu jest to taki sam przypadek jak sprzedaż na domen na allegro ale inna mniej moralna dla niektórych forma sprzedaży. Dlatego tak jak wszędzie od uczciwości sprzedającego będzie zależało czy cie okradnie czy nie.

sprawa neiaktualna

gosc wyskoczyl z cena zaporowa

kilkudziesieciokrotnie wyzsza niz moje mozliwosci

wiec powiedzialem zeby spadal

poza tym w ogole gosc okazal sie niepowazny :)

za cena z jaka wyskoczyl na ebay sa domeny typu "zloty/platynowy numer"

a ta byla typu "zwykly numer telefonu, tyle ze z moja data urodzenia"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności