Skocz do zawartości

linki vs boksy

nahpl

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiemy linki łatwiej dopasować do treści strony, umiejscowić tak, żeby odwiedzający myślał, że to wciąż menu. Niestety tutaj nigdy nie dostałem wynagrodzenia większego niż 10c, średnio 2c, 3c i możemy je umieścić na stronie tylko raz.

Natomiast boksy są dość duże. Mogą być 3 razy na tej samej stronie. Dobrze płatne, u mnie ludzie mimo to chętniej klikają w linki.

Mimo, że linki są częściej klikane to dochód z boksów jest większy. Linki więc podnoszą nam tylko CRT.

co wam przynosi większy dochód: linki, czy reklamy "z boksów" ? Czy uważacie, że opłaca się w ogóle trzymać linki na stronie?

Zapraszam do dyskusji i mam nadzieję, że nie było jeszcze tego tematu.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

CTR i eCPM oczywiście mam wyższy w boksach.

Ale ponad 10% z całości dochodu mojej strony pochodzi z linków, które wykorzystują mi wolne miejsce na stronie. Czy gdyby ich nie było, zarabiałbym mniej? Nie wiem, musiałbym to przetestować...

Ja zrezygnowałem praktycznie z linków, gdyż moje eksperymenty z nimi nie doprowadziły mnie nigdy do stwierdzenia, że się opłaca marnować na nie miejsce na stronie. CTR praktycznie minimalny mimo prób z uwydatnionymi linkami, wkomponowanymi linkami, próbowałem różne miejsca na stronach - w końcu zniechęciłem się - linki mam tylko na dwóch stronach (w tym jednej po angielsku). Tam - to dziwne - wyższą klikalność mają linki wtedy, gdy są wyraźnie widoczne na stronie - kontrastowe kolory - chociaż może to w przypadku linków jest metoda?

Tzn linki powinny się wyróżniać z tła? Ja tak robie z boksami myślicie że lepiej by było je wtopić kolorystycznie w design strony?

wiesz co, myslę, że lepiej reklamę wtapiać tak by była dopasowana do designu. Wydaję mi się (bo nie znam się na tym, bazuję tylko na własnych doświadczeniach), że odwiedzający jak widzi, że coś jest reklamą to automatycznie na to nie patrzy. A jak coś się ładnie komponuje, ba, przypomina stronę to czemu by tego nie przeczytać i nie kliknąć? My musimy zmusić potencjalnego klikacza aby przeczytał reklamę i się nią zainteresował.

Z linkami to raczej oczywiste, że powinny się wtapiać jeżeli umiejscowiamy je np. blisko menu. Odwiedzający z rozpędu czytając menu będzie myślał, że to też jest menu no i kliknie (podobna zasada co reklama pod drugim postem)

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

No właśnie niby takie oczywiste a jednak. Na jednej ze stron zrobiłem porównanie - wtopiłem linki jak się dało, a po tygodniu wyróżniłem je tak, że w zasadzie wyglądały jakby same w sobie były osobnym menu (nawet były na czerwonawym tle). W drugim przypadku CTR był o pół rzędu wielkości wyższy.

Tak więc potwierdza się zasada - testuj a wytestujesz :)

P.S. Co do reklam kontekstowych to zgadzam się - jeszcze nigdy na żadnej z moich stron nie zdarzyła się sytuacja odwrotna - zawsze wtopione reklamy były bardziej klikalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności