Skocz do zawartości

[MySQL] Problem z polskimi znakami

Ptaq

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie koncze przerabiac anglojezyczny skrypt i juz od kilku godzin probuje sobie poradzic z kodowaniem i polskimi znakami i nie daje rady.

Skrypt oczywisce jest jeszcze na localhoscie.

A kodowanie wygląda tak:

na stronie gdzie dodaje sie tresc do bd. ustawilem charset=UTF-8

na stronie gdzie sie to potem wyswietla tez jest charset=UTF-8

w bazie danych w głownych ustawieniach:

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

System porównań dla połączenia MySQL: latin2_general_ci

A kolumnach w bazie:

Metoda porównywania napisów: latin2_general_ci

I cały czas sa krzaczki, probowalem wiele kombinacji ale to do niczego narazie mnie nie doprowadzilo :lol:

Moze ktoś poradzi jak to pozmieniać?

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Mam bardzo podobny problem...

Strona jest w UTF-8, prawidłowo wyświetla polskie znaki zawarte w jej kodzie. Bazę zrzuciłem przez zaytanie SQL. Z jakiego kodowania bym nie wrzucał zawsze baza ma system porównań "utf8_polish_ci" - przy przeglądaniu danych z poziomu phpMyAdmina (phpMyAdmin 2.6.1) ładnie wyświetla polskie znaki. System kodowania znaków dla MySQL mam UTF-8 Unicode (utf8), System porównań dla połączenia MySQL "utf8_polish_ci" bądź "utf8_general_ci" bądź "latin2_general_ci" - dla wszystkich 3 możliwości efekt był ten sam - dane wyświetlane na stronie z bazy miały krzaczki. Na stronie mam "charset=utf-8" i co ciekawe jeśli zmienić na "charset=pl-utf-8" to krzaczki wychodzą tylko w miejscach "ą", "ę" ale za to polskie znaki w samej treści strony zaczynają szaleć.

Ktoś wie o co może chodzić?

Nieraz sama deklaracja w "głowie" HTML'a nie pomaga Sprawdź zamieszczając na samym początku pliku php:

header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Witam! Ja mam podobny problem z sennikiem :/

baze importowalem w phpmyadminie z pliku baza.sql. Na stronie widzę że jest kodowanie ISO-8889-2. Zamiast pl liter są jakieś "?" albo wogóle niema znaku np. ć. Co to może być?

Z bazami dopiero zaczynam się bawić więc stąd moje pytanie...

trance_is_not_a_techno_v2.0_by_tvg.gif

Rzetelne i profesjonalne w tym co robi biuro tłumaczeń Katowice wygrało w kategorii najlepsza obsługa klienta.

Tani, profesjonalny zwrot podatku z Niemiec i Austrii. Dodatkowo Kindergeld Austria i Niemcy.

Rowniez mialem podobny problem ale polecenie mysql_query("set names utf8;"); rozwiazalo moj problem.

Strone mialem kodowana jako iso-8859-2 wiec zmienilem na utf-8. Napisy z bazy wyswietlaja sie prawidlowo ale te ktore byly bezposrednio na stronie wyswietlaja sie jako krzaki (polskie znaki). Czy kazdy polski znak musze teraz zamienic recznie na znak unicode?

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności