Skocz do zawartości

AdSense filtrowane przez dostarczycieli internetu

hazael

Rekomendowane odpowiedzi

Co raz wiecej osob narzeka na spadek swoich dochodów w AdSense.

Pamiętam, ze rok temu miałem znacznie mniejszy ruch na swojej stronie, a zyski z reklam w stosunku do dzisiejszych nawet 5 krotnie wyzsze. Obecnie wejscia na strone wyraznie mi wzrosły, a ilosc wyswietlen reklam wyraznie zmalała - bardzo dziwne zjawisko... :brawa:

Od jakiegoś czasu zauważyłem, ze co raz wiecej firm sprzedających dostep do internetu, filtruje na swoich serwerach reklmamy AdSense.

Byłem gościnnie u moich znajomych w kilku dużych miastach (takich jak Kraków, Wrocław, Warszawa), ktorzy korzystają z innych usług niż TPSA i na ich łaczach w ogole nie widziałem reklam z Google.

Wczoraj np byłem u znajomej w Krakowie, ktora ma internet w Autocom'ie (aster).

Kilka miesiecy temu pytałem sie kumpla z Wrocławia, ktory ma dostep w Chelo, czy widzi na mojej stronie reklamy z google, to stwierdził, ze u niego nigdy czegoś takiego nie było widać - zadna strona internetowa takich reklam jakie mu opisałem nigdy nie wyswietlała.

Wszystkie reklamy, ktore normlanie widze na moich stronach, u wymienionego wyżej providera są zupelnie przefiltrowane. Czy też zetknęliscie sie z takim zjawiskiem?

Jesli moje podejrzenia są prawdziwe i co raz wiecej sprzedawców dostepu do internetu zakłada takie filtry, to czy w ogole warto jest umieszczac na swojej stronie te reklamy kontekstowe?

Czy firma Google ma na to jakieś rozwiązanie?

Czy mozna na swojej stronie wykonać jakieś polaczenie proxy, lub cos co jest w stanie ominąć te filtry?

Piekielko.com - sklep z biżuterią etniczną / orientalną należącą do plemienia Kuchi z Pakistanu.

Kupisz: kolczyki, naszyjniki, naszywki, pierścienie, bransolety, torebki, etui, stroje i inne.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Umieszczać warto, bez dwóch zdań. W przypadku stron o niszy geograficznej, w których przypadku większość ludzi będzie miała poblokowane przez providera reklamy, może to sensu nie mieć.

Jesli moje podejrzenia są prawdziwe i co raz wiecej sprzedawców dostepu do internetu zakłada takie filtry
Zastanawiam się czy taki dostawca internetu ma prawo cenzurować zawartość internetu, czy użytkownicy są o tym informowani ?

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Ludzie maja poinstalowane przeglądarki z filtrem na reklamki (firefox,opera,,maxton) wiec strona jest przeglądana a reklamki sie nie pobierają. To zjawisko masowe i coraz barziej popularne. Ja również w codziennej pracy uzywam takiej przeglądarki. Czasem odpalam czystego IE i efekt jest porażający szczególnie na stronach z duża ilościa reklam.

pozdrawiam

Jakoś trudno mi uwierzyć w blokowanie reklam przez firmy dostarczjące internet, to raczej jest spowodowane programami antywirusowymi i konfiguracją przeglądarek.

Trudno uwierzyć, ale to prawda. Reklamy Google, aby były wyswietlane, sa pobierane tylko z jednego zródła, wiec na firewallu bardzo łatwo je przefiltrować. Wystarczy, ze do filtra wrzucisz adres:

"pagead2.googlesyndication.com" i już nigdzie reklam Adsense nie ujrzysz.

Zadna z przeglądarek internetowych domyslnie nie blokuje reklam google - blokowane są jedynie okienka wyskakujące.

Adsense to nie wirus, wiec to co napisałes wyzej jest totalną bzdurą - programy antywirusowe tego nie filtrują.

W każdym razie dokładnie analizowałem wszystko i jestem 100% pewny, ze to nie były filtry wewnątrz prywatnego komputera, lecz na serwerze providera.

Wiadomo, ze reklamy są w stanie troszke zamulić pobieraną stronę i ładuje się ona nam znacznie wolniej.

Domyslam się, ze blokują te reklamy głownie w jednym celu - zalezy im na tym, aby udowodnić swoim klientom, ze ich internet jest na prawde szybki.

Użytkownicy płacą providerowi za pełen pakiet a tak na prawde nie otrzymują go w 100%.

Ktoś wyżej zapytał, czy użytkownicy są informowani o tym, ze tego typu reklamy są blokowane. Oczywiście, że nie są informowani.

Prosze zwrocic uwage na straty, jakie ponosimy. Mam całą wolną kolumne przeznaczoną na najwiekszą forme tej reklamy - "drapacz chmur" i tak na prawde to pole, ktore przeznaczyłem na nią jest w 100% puste u osob, ktore korzystają z takich dostarczycieli internetu.

Miasta, ktore w poprzednim poscie wymieniłem wcale do małych nie należą. Najwieksze skupiska ludzi to właśnie osiedla - blokowiska, a tam głownie działają telewizje kablowe, ktore własnie ten filtrowany internet dostarczają w celu zaoszczedzenia na transferze.

Jedna z najwiekszych firm w Polsce:

Chello - superszybki, szerokopasmowy dostęp do Internetu poprzez sieci telewizji kablowej, za stałą miesieczną opłatę.

Najwieksza firma w Krakowie:

Autocom - nielimitowany transfer z prędkością do 6 Mb/s oraz możliwość elastycznego dopasowywania usług do twoich potrzeb

Takich osiedlówek jest znacznie wiecej i wg mnie niektóre z nich rownież filtrują "zbędny śmietnik", do których zaliczaja Adsense.

Teraz wyobrazmy sobie (sumując te osiedla w całym kraju), ile tak na prawde tracimy...

Piekielko.com - sklep z biżuterią etniczną / orientalną należącą do plemienia Kuchi z Pakistanu.

Kupisz: kolczyki, naszyjniki, naszywki, pierścienie, bransolety, torebki, etui, stroje i inne.

No nie zartuj, ze w calym chello w polsce nie ma adsense :hi:

We Wrocławiu na bank nie ma - juz to sprawdziłem na kilku komputerach u przypadkowych osob, ktore korzystają z chello.

Dobrze by było jakbyscie sprawdzili swoje strony u ludzi, ktorzy korzystają z osiedlowek.

No niestety to coraz powszechniejsze. U moich znajomych w Czestochowie (duza siec flatpla.net) sprawa wyglada identycznie, "pagead2.googlesyndication.com" filtrowane jest na firewallu, uzytkownicy nie sa o tym informowani, a znajomi nie mieli pojecia ze strony nie wyswietlaja im sie "w pelni" :hi: Zamiast reklam maja puste miejsce. Gracze np. Ogame sie ciesza bo im to znacznie ulatwia zabawe, ale ogolnie czy to na pewno jest fair i czy nie jest to juz filtrowanie zawartosci Internetu ? Moim zdaniem tak, ale zdanie to na pewno nie jest obiektywne do konca.

Zaskoczony jestem jednak informacjami, ze to zjawisko juz na tak duza skale (Chello, Autocom) :/

Ciekawe czy Google zdaje sobie sprawe z tej sytuacji i czy cos robia w tym kierunku zeby w przyszlosci (bo na pewno nie juz teraz) jakos to obejsc?

A moze to tylko polska specjalnosc ?

No daje duzo do myslenia. Moze Chello nie jest tak wielkie jak TPSA ale jest to spory procent uzytkownikow, który został odebrany tepsie. Ten procent sie powieksza, bo coraz wiecej takich osiedlowek powstaje, a nasze zyski ciągle spadają. W tamtym roku moj serwis mial kazdego miesiąca srednie zyski sięgające od 10$ do 15$/24h z adsense. Oglądalnosc serwisu wyraznie mi wzrosła, a obecne srednie zyski to zaledwie 3$/24h.

Widac to w statystykach - wystarczy porownac ilosc odświeżeń dla jednej strony w panelu google adsense, z iloscią w prywatnie prowadzonych statach - roznica jest ogromna. :-)

Nie sądze, aby spadek dolara zmniejszył zainteresowania reklamodawców, jak to niektorzy uwazają - to przeciez absurd.

Adblock w firefoxie nie jest zadnym wielkim zagrozeniem, bo jest sporo osob ktorzy nawet nie wiedza co to jest, a ci co korzystają z adblocka tak czy inaczej w te raklamy nie klikaliby bo w koncu po to instaluja adblock

Patrzcie tylko jak wszyscy w kolo biadola na temat co raz nizszych dochodów z google... Moze własnie w tym znajdą swoją odpowiedz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności